Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Trump navrhl největší snížení daní od Reagana. Pro firmy i pro sebe

Nižší daně nastartují ekonomiku a nakonec se vyplatí všem, slibuje Bílý dům

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Sto dnů Trumpovy vlády se blíží a jeden z největších předvolebních slibů je na stole. Jeho lidé představili základní obrysy daňové reformy, kterou vykreslují jako „největší v historii“, i když se zatím vejde na jednu stranu A4. Nové návrhy budou znamenat snížení a zjednodušení daní pro většinu občanů včetně těch nejbohatších – tedy i pro Trumpa osobně – a snížení daní pro podniky.

Obojí má přinést impuls pro ekonomiku podobně jako za vlády Ronalda Reagana v 80. letech, ale kritici plánu se bojí enormního zvýšení státního dluhu. „Máme příležitost udělat něco opravdu velkého, což se nabízí jen jednou za generaci,“ prohlásil při prezentaci plánu hlavní Trumpův ekonomický poradce Gary Cohn.

Američané by nově měli platit daň z příjmu jen ve třech sazbách (10, 25 a 35 procent) místo dnešních sedmi. Zatím nebylo řečeno, od kolika peněz se budou tyto tři sazby nasazovat, v každém případě se sníží sazba pro nejvyšší příjmy. Z těch si dnes federální vláda bere 39,6 procenta. Kromě toho se zvedne částka, která se vůbec nezdaňuje, což potěší hlavně střední vrstvy. Pro běžný americký pár to bude znamenat, že na prvních 24 tisíc dolarů ročně stát rodinám vůbec nesáhne. Tento práh se proti dnešku zvedne na dvojnásobek.

Za to chce Trump odbourat nejrůznější daňové úlevy a výjimky. Tím by se celý systém radiálně zjednodušil - což je obvyklá touha všech politiků usilujících o snížení sazby daně, ale při schvalování často narazí na odpor nejrůznějších zájmových skupin. Trump chce Američanům ponechat jen populární odpočty úroků z hypoték a příspěvků na dobročinné účely, všechny ostatní výjimky z příjmové daně by se měly zrušit.

Here’s the Trump tax plan that Gary Cohn and Steven Mnuchin are unveiling now. (h/t @spettypi)pic.twitter.com/hQfnGPIeFZ— Sahil Kapur (@sahilkapur) 26. dubna 2017

Další body znamenají úlevy pro bohatší vrstvy. Zrušit se má daň z nemovitostí, kterou dnes odvádí jen majitelé domů v hodnotě přes 5,49 milionu dolarů (u manželských párů žijících v jednom domě je hranice dvojnásobná). Končí také daň z kapitálových výnosů pro lidi vydělávající přes 200 tisíc dolarů ročně. První návrh naznačuje také to, že příjmy z podnikání by mohly spadnout do rovné 15procentní sazby, což by prospělo samostatně výdělečným osobám včetně bohatých skupin, jako jsou právníci, lékaři nebo nejrůznějších konzultanti, kteří dnes zdaňují svoje výdělky jako fyzické osoby v sedmi pásmech, tedy v krajním případě až sazbou 39,6 procenta.

Velkou úlevu Trump slibuje podnikům – daň z jejich zisků má klesnout z 35 na 15 procent, tedy níž, než kolik třeba platí právnické osoby v Česku. Pro globálně působící firmy se má zrušit zdanění jejich zahraničních zisků, které při stažení do USA dosud podléhaly dani 35 procent. Tento systém vedl mnoho společností (jako třeba Apple) k udržování enormních rezerv v zahraničí a k nechuti reinvestovat je zpátky ve Spojených státech. To chce nyní Trump změnit a motivovat americké korporace k repatriaci „bilionů dolarů“ tím, že zavede jednorázově nižší sazbu, patrně na úrovni 10 procent (tak se o této změně dosud mluvilo, byť středeční návrh žádné přesné číslo).

Během května se mají posbírat námitky z nejrůznějších míst tak, aby se návrhy doladily do konkrétní podoby zákona, se kterým pak Trump půjde do Kongresu. V obou komorách sice ovládají většinu republikáni, ovšem pokud mají být změny trvalé, pak pro odhlasování změn budou potřebovat i hlasy demokratů – jde o legislativní pojistky zavedené kvůli prevenci nekontrolovatelného růstu dluhu. Už nyní je jasné, že balík jako celek by pro většinu Američanů znamenal přilepšení, ale velkou neznámou jsou jeho náklady.

President Trump has „no intention“ of releasing his tax returns, Treasury Secretary Steven Mnuchin said https://t.co/vnYvkCIX5ppic.twitter.com/8SREgpUp6s— CNN (@CNN) 26. dubna 2017

Mnozí experti, kteří v USA obvykle rychle a ochotně novou legislativu analyzují, jsou zatím vzhledem k velikosti změn a stručnosti předkladatelů opatrní. „Sorry, přátelé, ale tohle nelze namodelovat. Rozhodně nemáme dost detailů,“ napsal na svůj Twitter Kyle Pomerleau z organizace Tax Foundation.

Gary Cohn a ministr financí Steven Mnuchin ujišťovali při prezentaci návrhu, že jde o podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti a že rozpočtový impuls se vrátí, ale ne všichni takovou sázku schvalují. Nezávislá organizace CFRB (Komise pro zodpovědný federální rozpočet) reagovala rychlou analýzou, podle které by navržené úlevy v příštích deseti letech vyšly na dva až sedm bilionů dolarů, což prý pro ekonomiku představuje spíš hrozbu než impuls.

Druhá výtka se týká toho, že z úlev bude hodně profitovat sám Trump, jeho rodina a neobvykle početná skupina bohatých lidí v jeho administrativě. Trump je v USA stále pod tlakem médií kvůli tomu, že nezveřejnil svá daňová přiznání; nyní tedy není jasné, jak moc na změnách vydělá. Ministr Mnuchin zopakoval, že prezident „nemá v plánu“ dávat tyto informace k dispozici.

Úlevy přitom z pohledu Trumpa a jeho rodiny zřejmě nebudou nevýznamné: po úniku části dokumentů z roku 2005 vyšlo najevo, že na takzvané alternativní minimální dani trump tehdy ze svého realitního a dalšího byznysu odvedl 31 milionů dolarů. Alternativní minimální daň je pojistka zaměřená na to, aby i nejbohatší Američané něco platili a neunikali daňové povinnosti díky kumulaci nejrůznějších úlev - a také tu chce Trump nyní zrušit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].