Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Theresa May oznámila rezignaci. Konzervativcům definitivně ruply nervy

Premiérka se pokusila pozměnit dohodu o odchodu z EU

Theresa May rezignuje na post premiérky
Theresa May rezignuje na post premiérky

Už dřív bylo víceméně jasné, že Theresa May rezignuje nejpozději do konce září, ale nejnovější vývoj věci ještě uspíšil. Britská premiérka z čela konzervativní strany odstoupí 7. června, v udržovací funkci dočasné premiérky nicméně setrvá do chvíle, kdy si konzervativci zvolí nového lídra. K tomu by mělo dojít do konce července. Červnové datum oficiální rezignace bylo zvoleno tak, aby k odchodu došlo co nejdříve, ale aby premiérka mohla ještě vykonat poslední oficiální kroky ve funkci. Čeká ji státní návštěva Donalda Trumpa a oslavy vylodění spojenců v Normandii.

V podstatě se dá říct, že Theresa May ztratila poslední šanci udržet se v čele vlády ve chvíli, kdy byla nucena svolit s účastí Británie ve volbách do Evropského parlamentu. Nutnost hlasovat do parlamentu organizace, z níž si Británie již před třemi lety odhlasovala odchod, jenom podtrhlo míru rozvratu, jež na britské politické scéně panuje - i neschopnost a neodpovědnost vládní strany. Hněv Britů je silný a nejhmatatelněji se projevuje mohutným nástupem vyhraněně euroskeptické The Brexit Party Nigela Farage.

Strana, jež ani nepředstírá, že má jakýkoliv program kromě co nejrychlejšího odchodu z EU bez dohody, v evropském hlasování pravděpodobně drtivě zvítězí (v Británii se hlasovalo již ve čtvrtek, ale výsledky budou stejně jako ve zbytku EU vyhlášeny v neděli večer). Faragův nástup vyvolal další paniku v řadách konzervativní strany, jež s největší pravděpodobností zaznamená historické fiasko. Rozhovory s labouristy o případné podpoře dohody o odchodu uzavřené s Bruselem zkrachovaly, to ovšem nikoho nepřekvapilo - Jeremy Corbyn nemá nejmenší motivaci pomáhat konzervativcům z navařené kaše.

Když se premiérka přesto pokusila pozměnit dohodu tak, aby si snad zajistila hlasy části labouristů - přislíbila možnost hlasovat o uspořádání druhého referenda a případném setrvání Británie v celní unii s EU - ruply spolustraníkům definitivně nervy. Proti šéfové se postavil vlastní kabinet a britský tisk si neodpustil radost, když mohl ve čtvrtek na titulních stránkách zveřejnit fotografie slzící Theresy May odjíždějící z nočního jednání.

Co bude dál, to bude hodně záležet na tom, kdo Theresu May vystřídá. Všeobecně se má za to, že pokud si přejeme spořádaný rozchod s Londýnem, budeme na trochu nešikovnou, ale v podstatě přímočarou a férovou Theresu May vzpomínat s nostalgií. Konzervativci jsou k smrti vyděšení nástupem pravicově populistické The Brexit Party a prudce uhýbají jejím směrem. Jako možný vítěz je nejčastěji jmenován Boris Johnson, výsledek se však snadno může zvrhnout jiným směrem. V každém případě očekávejme přehlídku tvrdých slov a demonstraci síly směrem k evropskému kontinentu. Pravděpodobnost tvrdého, tedy nekoordinovaného brexitu se prudce zvýšila.

Odhadovat vývoj je ovšem obtížné. Ve vzduchu jsou samozřejmě předčasné volby – ale do těch konzervativci určitě nebudou chtít jít. A labouristé na ně ještě nikdy nesehnali dostatek podpory v parlamentu. Otázkou vlastně bude především to, zda se konzervativní straně podaří sešikovat své řady. Pokud ano, mohou tlačit na Brusel s žádostí o nové kolo vyjednávání s tím, že jinak skutečně na podzim tvrdě prásknou dveřmi. Ani tento výsledek ovšem není zaručen, v řadách vedených ještě stále Theresou May je dost lidí, kteří touží po umírněných vztazích s Evropou. Jinými slovy: hra nekončí, spíše se hrotí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].