Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Theresa May opět prohrála. Vše směřuje k dramatickému rozvodu Británie a EU

Británie v tuto chvíli vlastně nevyjednává s Bruselem, ale sama se sebou

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Další hlasování o rozvodové dohodě mezi Velkou Británií a Evropskou unií a další dramatická porážka premiérky Theresy May. Tentokrát sice o něco mírnější než v polovině ledna, ale pořád čtvrtá největší v moderních britských dějinách.

Britský parlament v úterý rozhodl, že dohodu obsahující tzv. irskou pojistku nechce. Hned ve středu tedy dostanou poslanci příležitost, aby hlasovali, zda si místo toho přejí odejít z Evropské unie bez jakékoliv dohody. Pokud to odmítnou - a to se všeobecně předpokládá - budou ve čtvrtek hlasovat o odložení brexitu o několik týdnů. Do formálního odchodu přitom zbývá 17 dní.

Upřímně řečeno, další vývoj je zcela nejasný a Británie se pomalu propadá do politického chaosu. Ve hře je pád vlády, opakované referendum nebo drsné a náhlé přerušení spolupráce s Evropou po 29. březnu. Pokud tzv. tvrdý brexit poslanci odmítnou a o den později požádají o odklad data odchodu, není vůbec jasné, zda jim EU bude ochotná vyhovět.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se nechal v pondělí slyšet, že veškeré vyjednávání skončilo a nebude žádné další “objasňování objasněného”. Deník Financial Times ho v tuto chvíli cituje v tom smyslu, že nebude ani žádný odklad odchodu. “Nepotřebujeme žádný odklad tvrdého brexitu,” zní doslovná citace, která ale není oficiální. Naštvaný Juncker jí prý prostě utrousil.

Šéf EK tím má na mysli, že ani v Británii není vůbec jasné, k čemu by byl odklad dobrý. Theresa May zatím jednoduše nabízí parlamentu stále to samé. Parlament to odmítá a strategie rozpolcené vlády spočívá zjevně v tom, že poslancům nakonec povolí nervy a dohodu přece jen odkývnou. Nic takového se ale neděje. A dokud poslanci napříč stranami kromě odmítání existujícího návrhu nenajdou shodu na nějaké alternativě, bude situace za pár týdnů vypadat úplně stejně jako dnes.

Odchod Británie z EU v tuto chvíli skutečně směřuje dramatickému rozvodu s velmi nepříjemnými ekonomickými i bezpečnostními důsledky. Všechno je stále možné, někteří vysoce postavení konzervativní poslanci mluvili o nevyhnutelnosti předčasných voleb, což by snad mohl být důvod, aby EU na odklad kývla.

Jisté je, že hloupé referendum vyhlášené před třemi lety dostalo zemi do situace, s níž si celá jedna politická garnitura vyspělé demokracie neví rady. Jak v úterý zaznělo v debatě v britském parlamentu, Británie v tuto chvíli vlastně nevyjednává s EU, ale sama se sebou. A postoje různých částí společnosti jsou natolik rozdílné, že není schopna najít většinovou shodu vůbec na ničem.

Nejblíž “vítězství” má tak v tuto chvíli paradoxně hrstka největších radikálů na pravém křídle konzervativní strany, která si skutečně přeje dramatický rozchod a několik let strádání - a sní o tom, že potom, v budoucnu, čekají Británii zlaté časy obnovené slávy. Před třemi lety během kampaně svým voličům nic takového neříkali: mluvili o rozchodu, který bude “tou nejjednodušší věcí na světě”. Ale co už na tom dnes sejde.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].