Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Telička je nominovaný na místopředsedu europarlamentu

Vnímám to jako příležitost pro Českou republiku a obecně střední Evropu mít silnější hlas, říká

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Před Českem se otevřela možnost mít po pěti letech opět zástupce ve vedení Evropského parlamentu (EP). Europoslance Pavla Teličku, nestraníka zvoleného za ANO, nominovala frakce evropských liberálů, kam Babišovo hnutí na půdě EP patří, na post místopředsedy sněmu. „Získal jsem dnes nominaci za ALDE. Zda ji proměním, to se rozhodne příští týden při hlasování v plénu,“ potvrdil Telička informace Respektu.

Evropský parlament momentálně prochází tradiční obměnou vedení v polovině funkčního mandátu. Příští týden v úterý bude téměř osmisethlavé těleso rozhodovat o novém předsedovi a místopředsedech. Těch je nyní čtrnáct. Liberálům, čtvrté nejsilnější skupině, z nich patří dvě křesla - a Telička by mohl na příštího dva a půl roku obsadit jedno z nich.

Střídání na čele unijního parlamentu doposud odráželo dohodu mezi dvěma nejsilnějšími bloky, evropskými lidovci a socialisty, kterou jednotliví poslanci při hlasování o konkrétních kandidátech dodržovali. Tentokrát je situace méně přehledná: mnohaletá velká koalice zanechala mezi mnohými stranami pachuť a jejich poslanci předem ohlásili, že se nebudou držet dohody.

Svoji roli sehraje také to, jestli se svou ambicí uspěje lídr ALDE, bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt. Ten se hlásí o post nejvyšší - a pokud by ho získal, je pravděpodobné, že pak dostanou liberálové jen jedno místopředsednické křeslo. V takovém případě by mohli Teličku „obětovat“ kvůli kandidátovi ze silnější národní delegace, než tvoří čtyři europoslanci za ANO.

„Je to otevřená hra. Hlasování o předsedovi a místopředsedech se tentokrát daleko víc blíží klasické politické soutěži, kde rozhoduje i osobnost konkrétního člověka nebo dílčí dohody,“ řekl Telička. „Vnímám to jako příležitost pro Českou republiku a obecně střední Evropu mít silnější hlas ve vedení EP. Ten tam nyní chybí,“ dodal ke svému případnému úspěchu bývalý diplomat a exkomisař, který je už nyní ve vedení ALDE a čeští zástupci tam mají pověst jedněch z nejvýraznějších členů.

Místopředseda parlamentu je z pohledu Evropy zajímavá funkce. Šéf parlamentu se zúčastňuje debat s evropskými lídry a jeho zástupci jsou prvními, kdo od něj dostávají informace, nebo mu naopak mohou dodávat podněty pro nejvyšší politické schůzky. Jednoho místopředsedu už Češi měli, v letech 2009–2012 ji zastával bývalý europoslanec za ČSSD Libor Rouček.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].