Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Tak pravil Andrej Babiš: Sněm o vnějším nepříteli

Předseda a premiér hnutí ANO se na sjezdu vymezil vůči Evropské unii

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Nalepené bubliny na dveřích Centra pohybové medicíny v pražském Chodově říkají zhruba to, co zaznívá i od stupínku v sále: Chceme měnit Česko, Odmítáme migrační kvóty či Vybíráme více daní. V areálu vedle holdingu Agrofert, který patří premiérovi Andreji Babišovi a momentálně je vložen do svěřenského fondu, se v neděli sešli delegáti volebního sněmu ANO a chystají se zvolit si nové předsednictvo. Předsedou bude opět Andrej Babiš, nikdo mu nekonkuruje.

Andrej Babiš toho ve svém padesátiminutovém projevu dopoledne slíbil mnohem víc: 365 kilometrů dálnic, klidný život živnostníků, které nebude otravovat státní byrokracie, konec množíren psů, skvělé investice, více peněz pro lidi a taky boj proti “zelenému Evropskému parlamentu”. Připomíná, že už jsme v Evropě pod jeho vedením “vybojovali, že u nás bude žít jen ten, o kom rozhodneme my”.

“Nezapomeňte, že jsme vlastně akce nespokojených občanů, tak jsme vznikli,” připomíná Babiš hned v počátku a pak zopakuje, jak špatné byly devadesáté roky a jak se tu rozkrádalo, než do politické hry vstoupilo ANO. O pochybách ohledně toho, kam vlastně ANO na politické mapě patří, a k hodnocení, že supluje program sociálních demokratů, říká, že jsou stranou pro všechny - a že stranu, jakou je ANO, předpověděl už dávno americko-německý politolog Otto Kirchheimer. “Divím se, že ještě někdo vede polemiku, kam patříme. Jsme pro všechny a máme svou ideologii. Nelhat, nekrást a makat pro lidi,“ říká Babiš.

Sál je plný delegátů, při jeho projevu se necourají a pozorně poslouchají. Novináři mají vyčleněné místo v kavárně centra, kam je zaveden obraz i zvuk ze sálu, a na balkoně, odkud mohou pozorovat sál shora. Za pásku k sálu a do prostoru, kde mají delegáti nachystané stolky k občerstvení, novináři nemohou.

Babiš se následně ve svém projevu vymezuje i vůči Evropské unii, kterou sice potřebujeme z hlediska bezpečnosti, jak říká, ale představuje pro něj “i nikým nevolené úředníky a strukturu, která nás stojí 80 milionů eur” – naopak vyzdvihuje naopak spolupráci s V4. Stejně výrazně ve svém projevu hodnotí snahy Evropského parlamentu reagovat na klimatickou změnu složením energie z různých složek. “Proč nám někdo diktuje mix? Nepřeháníme to s podporou obnovitelných zdrojů?“ říká. Na konci projevu se pak vrací ke špatným rokům pro českou politiku i občany - do doby, než vstoupil do politiky on.

“Tak pravil předseda Andrej Babiš,” sděluje moderátor do potlesku a zve Jaroslava Faltýnka , předsedu poslaneckého klubu a prvního místopředsedu hnutí ANO – jímž patrně i po odpolední volbě zůstane.

Dlouholetý Babišův spolupracovník z Agrofertu hned vyjmenuje útoky na předsedu i hnutí: je mezi nimi “vykonstruovaná kauza Čapí hnízdo”, případ, v němž je Andrej Babiš s dalšími lidmi obviněn, že podváděl s evropskou dotací pro svou farmu, a taky “lex Babiš”. Zákon o střetu zájmů, který - jak se ukazuje - možná nemusí pro “ čistotu” premiéra, majitele Agrofertu a majitele médií (t. č. ve svěřenském fondu) v jedné osobě stačit.

Evropský parlament už přijal usnesení, aby se možným střetem zájmů zabývala Evropská komise, a černošický úřad rozhodl, že premiér je v konfliktu zájmů coby vlastník médií. “Všechny tyto kroky měly narušit jednotu naší strany,” říká Faltýnek a aktivizuje k jednotě ve sněmovně. “Pokud budeme jednotní, neprojde přes nás téměř nic. Hlas každého poslance je rovný, je jedno, jestli je z SPD a KSČM, jindy zase přijde z ČSSD,” říká.

Na tiskové konferenci po projevech působí opálený Andrej Babiš - vrátil se z hor - nezvykle mírně. Nedělní sjezd ANO měl být původně v sobotu, termín se posouval kvůli Mnichovské bezpečnostní konferenci, ale nakonec se Babiš spokojil s tím, že do Mnichova odjeli vicepremiér Jan Hamáček a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Znovu zvolen předsedou bude Andrej Babiš kolem třetí hodny odpoledne - a v jeho týmu doufají, že to nebude 100 procenty hlasů jako před čtyřmi lety, kdy za to strana čelila posměchu a kritice. Nakonec získal hlasy 206 z 238 delegátů, tedy 86,5 procenta. Proti hlasovalo 13 delegátů a 19 se zdrželo.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].