Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Státní rozpočet je jen lehce v mínusu, letos to bude těžší

Babiš má štěstí: ekonomika šlape, takže je z čeho rozdávat

Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Andrej Babiš převzal vládu v ideálním období. Z nových čísel po uzavření loňského státního rozpočtu je opět vidět, že ekonomika dobře funguje a státní pokladna z toho těží. Vláda nakonec loni vyrobila schodek jen 6,2 miliardy korun, což je (s výjimkou mimořádného roku 2016) nejlepší výsledek za dvacet let.

Rozpočet původně počítal s deficitem 60 miliard. Fakt, že číslo je výrazně nižší, je dobrá zpráva, ale se zásluhami je to složitější. Spíš než o prozíravou hospodářskou politiku jde z části o štěstí a z části paradoxně také o chyby.

Stát loni vybral na daních a sociálním pojištění (zdravotní pojištění není součástí státního rozpočtu) o 82 miliard víc než v roce 2016, což je z roku na rok rekordní nárůst. Je třeba uznat, že určitou zásluhu na tom mají novinky ve správě daní jako EET nebo kontrolní hlášení. Zdaleka ale nejde jen o jejich dopady. Těžko spočítat, co tyto kroky samy o sobě přinesly, je však jasné, že rozpočet se v první řadě veze na mimořádně příznivé ekonomické vlně.

Česko díky oživení v Evropě už čtvrtým rokem slušně roste, nezaměstnanost je nejnižší v Unii; díky tomu přibývá lidí, kteří daně odvádějí, a daří se i podnikům. Zároveň výrazně stoupají platy a s nimi opět vybrané daně. Na dani z příjmu tak Češi odvedli o 16 miliard víc (+14 %), na sociální pojištění o 38 miliard víc (+9 %). Na tyto dvě daně má přitom EET jen nepřímý dopad.

Další důvod, proč rozpočet vypadá dobře, je zpoždění velkých investičních akcí. Připomeňme, že za minulé vlády se zprovoznilo pouze 98 kilometrů nových dálnic, z toho polovina připadá na renovaci D1. To je o hodně pomalejší tempo, než se plánovalo. Výsledkem je, že v rozpočtu zůstává část peněz bez využití – v kolonce kapitálové výdaje, kam spadají hlavně velké dopravní stavby, loni zbylo oproti plánu neutracených 26 miliard. To bilanci rozpočtu opticky vylepšuje, ale nic chvályhodného to není.

Zpoždění investic a dobrý vývoj ekonomiky pomohl minulé vládě k tomu, že měla dost peněz na zvyšování chytlavých položek, jako jsou platy nebo důchody, a že to všechno mohla navíc zařídit bez dluhu. Pro politiky je to pohádková konstelace a Andrej Babiš to – jak známo – dokázal (na rozdíl od ČSSD) prodat i u voleb.

Letos už to tak snadno nepůjde. Rozpočet počítá se schodkem 50 miliard a je vcelku pravděpodobné, že žádná pozitivní překvapení už nepřijdou a že rozpočet v mínusu skutečně skončí. Jednak kvůli zmíněnému předvolebnímu navýšení platů, důchodů a dávek, jednak kvůli tomu, že je nejvyšší čas rozhýbat investice, kde jinak kvůli permanentnímu skluzu hrozí krácení evropských fondů.

Zvednout schodek z 6 na 50 miliard není žádná katastrofa. Nezadlužovat se by bylo samozřejmě lepší, ale i Babišovi odpůrci musí přiznat, že deficit 50 miliard je v porovnání s dřívějšími rozpočty nebo s rozpočty jiných evropských zemí v podstatě vzorné číslo. Podstatné ale je, že jde o výsledek vytažený mimořádnou kondicí ekonomiky. Pokud boom vydrží, Babišova vláda bude mít dál velmi komfortní pozici a dost peněz na rozdávání. Divočejší vývoj přijde, až se ekonomika zadrhne.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].