Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Stát nestíhá, kvůli koronaviru bude další hackathon

České IT firmy nabízejí státu call centrum a masivnější trasování nakažených

Šedesát programátorů místo čtyř set milionů. (Tomáš Vondráček na hackathonu) • Autor: Milan Jaroš
Šedesát programátorů místo čtyř set milionů. (Tomáš Vondráček na hackathonu) • Autor: Milan Jaroš

Potíže státu vyjít vstříc všem lidem, kteří se snaží dovolat kvůli koronaviru o pomoc, vybudil českou IT scénu k podobné akci, jaká před měsícem proběhla kvůli předraženému e-shopu na dálniční známky. „My jsme schopni mít do deseti dnů call centrum s kapacitou sto linek full time,“ říká Jan Barta, bývalý spolumajitel firmy NetBroker spravující třeba portál epojistiteni, investor do řady softwarových start-upů a podle magazínu Forbes i jeden ze sta nejbohatších Čechů.

Call centrum má reagovat na množící se stížnosti lidí, kteří mají obavu z toho, že jsou nakaženi, zůstávají doma v karanténě, ale nemohou se dovolat přes státem zřízené linky a domoci se testů. Podobných stížností se za poslední dny objevila na Facebooku nebo Twitteru řada. Na nabídku už podle Barty pozitivně reagoval vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

„Teď čekám na vyjádření od Andreje Babiše,“ řekl Respektu Barta. Dzurilla pak týdeníku potvrdil, že stát spolupráci rád nejspíš rád naváže. „Ano. Celkově se snažíme využít IT technologie pro větší informovanost i pro využití dat, které máme, včetně interpretace,“ napsal v odpovědi na otázku, jestli na výzvu chce nějak reagovat.

Nabídka call-centra je jen jednou z mnoha, k Bartovi se s podobnou iniciativou přidávají i další podnikatelé v oboru IT, jako je Pavel Doležal nebo Filip Doušek.  Připojí se i Tomáš Vondráček z hackathonu na e-známky: „Řešíme to. Určitě pomůžeme, máme víc věcí rozpracovaných.“

„To vidíme jako hodně úzké hrdlo,“ shrnuje Barta problém s call centrem. Další oblasti, kde by firmy státu rády pomohly, je vývoj informačních aplikací, lepší způsob šíření informací nebo využití dostupných dat k vyhledávání dalších potenciálně nakažených lidí, které stát sice provádí, ale jen pracnými konvenčními metodami přes rozhovory s pacienty, které nelze zvládnout při větším rozšíření infekce. „Vláda naznačovala, že u určitého počtu lidí už trasování nebude mít smysl. Podle nás je ale naprosto klíčové, aby se to nevzdalo,“ míní Barta.

Osnovou nabídky je podle něj seznam 12 opatření, která vyvěsil na svůj blog a která by vzhledem ke zkušenostem ze světa bylo rozumné zavést. Na výzvu už podle Barty reaguje řada firma nabídkou vlastních programátorských týmů, které by měly spojit síly ve virtuální hackathonu; ten ale bude vzhledem k rozsahu problému mnohem větší než ten s dálničním e-shopem.

„Samo se to nezastaví,“ upozorňuje jeden z dalších svolávačů hackathonu Pavel Doležal. Mimochodem jeden z lidí v domácí karanténě, který na Twitteru popisoval zkušenost s marným voláním na krizové linky a marné žádosti o vyšetření poté, co přiletěl do Prahy z konference v San Francisku - a stejně tak marnou snahu dobrat se relevantních informací či toho, jak se případně nechat otestovat komerčně za vlastní peníze. „Nemusíme sdílet s panem Babišem politické názory, ale to je teď úplně jedno. Teď je potřeba pomoct,“ říká k svým motivům Doležal.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].