Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

ČSSD už si řekla o křesla, Babiš nechce dát vnitro ani finance

Dost jsme v jednáních pokročili, už se řeší ministerstva, potvrdil Brabec (ANO)

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Úplně jasno bude nejdřív za tři týdny, ale debata o vládě přešla podle vyjednavačů do nové, nadějnější fáze. Vzniká koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů a mluví se už i o rozdělení vládních postů. „Dnes to poměrně významně pokročilo,“ řekl ve čtvrtek Respektu místopředseda ANO Richard Brabec.

Šéfové stran oznámili, že do 10. dubna platí od Andreje Babiše exkluzivita pro ČSSD, aby si dojednala podmínky, za kterých kývne na společný kabinet s ANO s podporou KSČM. Podle Brabce trvají některé rozdílné názory na program, třeba na podobu daňových zákonů. Ale zároveň už není tabu to, o čem politici obvykle mluví jako o finální fázi koaličních debat, na kterou dojde oficiálně řada až poté, kdy je skoro ruka v rukávě – tedy rozdělení křesel a personální obsazení.

„Sociální demokraté řekli svoji představu, ale v ní se ale zatím míjíme,“ říká Brabec. Podle něho není ani tak velký rozpor v nárocích na počty křesel pro jednotlivé strany, jako spíš v pohledu na rozdělení postů podle významu.

Brabec totéž zopakoval i Událostech, komentářích, kde upřesnil, že ANO nechce pustit ministerstvo financí a ministerstvo vnitra. Podle informací Respektu se dosud mluvilo mimo jiné o tom, že ČSSD by mohla obsadit ministerstva spravedlnosti a zahraničí. Jedním z nápadů bylo také křeslo ministra pro místní rozvoj pro nového místopředsedu strany Jiřího Zimolu.

Jednání ve čtvrtek postoupila do exkluzivní fáze i přesto, že trvají výhrady ČSSD ohledně Andreje Babiše na postu premiéra v situaci, kdy je trestně stíhán. „Pořád říkají, že to je problém, ale my říkáme, že toto není k diskusi (vláda, kterou by nevedl Babiš),“ uvedl Brabec. Špičky ČSSD podle něho tuto pozici „vzaly na vědomí“.

K Babišovi v čele vlády měl výhrady nedávný sjezd ČSSD. Straníci budou do výsledku debat mluvit i nyní. Finální dohodu, na které se bude pracovat v následujících týdnech, musí vedení ČSSD obhájit na sjezdu 7. dubna.

Debata se ve čtvrtek vedla i o překvapivém Zimolově návrhu, aby v připravovaném návrhu zákona o referendu byla možnost uspořádat hlasování o členství v EU, jak to navrhují komunisté nebo Okamurova SPD. Tento nápad ale odmítl šéf ČSSD Jan Hamáček a podle Brabce to nechce ani ANO.

Pokud jde o podporu KSČM, ta se zdá být už hotovou věcí – přinejmenším pokud se podaří vyhovět komunistům v tom, aby měli vliv na podobu vládního programu. To ve čtvrtek potvrdil i jeden z vyjednavačů KSČM Pavel Kováčik. O dvoubarevné vládě ANO s ČSSD řekl, že komunisté jsou ochotni ji tolerovat, tedy přispět i k tomu, aby v parlamentu získala důvěru. "Umožníme její vznik, nebude-li zbytí,“ prohlásil v České televizi s tím, že pro komunisty je důležitým posunem právě to, že mohou po dlouhé době mluvit do obsahu vládního programového prohlášení.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].