Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Šance na porážku Zemana je velká

Druhé kolo prezidentské volby bude dramatičtější než před pěti lety

Jiří Drahoš u voleb, 1. kolo prezidentské volby. • Autor: Matěj Stránský
Jiří Drahoš u voleb, 1. kolo prezidentské volby. • Autor: Matěj Stránský

Pokud se v úvahách nad možným výsledkem voleb objevovaly varianty, že Miloš Zeman rozhodne už v prvním kole, a do karet mu navíc nahrál protest ukrajinské aktivistky, pak jsou výsledky pro prezidentovy vyzývatele nečekaně úspěšné. Jiří Drahoš a jeho podporovatelé dávají dohromady o milion víc voličů, než kolik měl Zeman. A i když zdaleka ne všichni z nich přijdou k volbám anebo nehodí lístky Drahošovi, šance na porážku Miloše Zemana jsou velké.

Před pěti lety byla volební účast ve druhém kole oproti prvnímu jen o necelých dvě stě tisíc hlasů (2,2 %) nižší. Prezidentské volby tedy zatím nekopírují volby senátní, v nichž přijde do druhého kola výrazně méně voličů. I letos tedy můžeme čekat, že voliči dorazí jen v mírně menším počtu než do kola prvního. A vyšší volební účast hraje do karet Drahošovi.

Rozdíl v soupeři

Miloš Zeman v reakci na výsledky prohlásil, že získal výrazně víc hlasů než v prvním kole 2013, jenže tohle srovnání může sloužit pouze k tomu, aby zahnalo největší chmury u jeho méně přemýšlivých voličů. Letos je situace výrazně jiná. Zeman soutěžil z pozice prezidenta, tedy s obrovskou výhodou. Pokud by si odpustil věci, které neutrální voliče popuzují, musel by jako prezident vyhrát už v prvním kole.

Rozdíl je i v soupeři. Karel Schwarzenberg byl výrazně méně konsenzuální kandidát, seděl v nijak populární vládě a v kapse měl švýcarský pas. Na plakátech měl číro, což skvěle fungovalo na 23 procent voličů v prvním kole. V kole druhém se ovšem číro změnilo spíš v problém. Jasnou podporu mu z dalších kandidátů s většími zisky vyjádřil snad pouze Jiří Dienstbier, ale jeho ČSSD podporovala Zemana. Navíc Zeman model 2013 byl politikem v plné síle.

Drahoš teď získal víc hlasů než Schwarzenberg v roce 2013. Je méně výrazný, a tedy více přijatelný na všechny strany. Dostal jasnou podporu od kandidátů, kteří mají voliče s názory výrazně bližšími Drahošovi než Zemanovi. Jejich množství je pozoruhodné, vidět je to na srovnání s podzimními parlamentními volbami. Všechny hlasy pro ANO, komunisty, Okamuru a ČSSD z října 2017 dávají dohromady méně než nynější součet hlasů pro Drahoše, Fischera, Horáčka, Hilšera a Topolánka. Jde samozřejmě jen o velmi zjednodušené srovnání, obě voličské skupiny se prolínají, čísla ale naznačují, jak nesnadnou úlohu bude Miloš Zeman ve druhém kole mít.

Drahošovi také hraje do karet fakt, že během kampaně prozíravě neútočil na Andreje Babiše, jeho voliči tedy nemají příliš důvod mít mu něco za zlé. Naopak Zemanovi hraje do karet skutečnost, že s ním na Hradě bude mít Babiš lepší podmínky pro sestavování další vlády. Neomezený čas a prostor k vládnutí bez důvěry by mu Drahoš zřejmě nedal. Těžko ale říct, nakolik voliči ANO promýšlejí takovéhle detaily, případně jak jim svoji volbu v druhém kole přizpůsobí.

Na Barrandov TV už všechno řekl

Česko zkrátka stojí před reálnou možností poslat chřadnoucího Miloše Zemana dožít v klidu a blahobytu na Vysočině. Ale hodně toho ovlivní dva zbývající týdny. Zeman má na své straně ta média, která si nebudou lámat hlavu s nějakou profesní etikou. Má podle všeho také neomezené peníze z ruských zdrojů a lidi, kteří před pěti lety hráli špinavou hru proti Schwarzenbergovi.

Má samozřejmě obrovské zkušenosti s vedením kampaní. I když už je očividně z formy, Drahoš bude tahat při televizních debatách za kratší provaz: žádné takové, jaké ho čekají, vlastně ještě v životě neabsolvoval. Bude potřebovat od svého týmu perfektně připravit a není jasné, jak zdatný onen tým vlastně má.

Zeman se dobře připraví na jeho „slabá“ místa (třeba podpis pod petici vědců na podporu uprchlíků) a nebude mít nejmenší zábrany na ně útočit. Jenže i Zeman má slabá místa – špatné zdraví, alkoholismus, Peroutku a další lži, válku se ctěnými rektory, vyznamenání pro estébáky, Štrougalova ministra či šéfa komunistického pracovního tábora, bojůvky čínských bezpečáků v pražských ulicích. Šikovný diskutér by jich uměl využít, ale jestli jím bude Jiří Drahoš, není zatím jasné.

Proti Zemanovi hraje i fakt, že vzhledem k rozdělení hlasů nemůže spoléhat na to, že další hrubým odhadem půl milion, který bude k vítězství potřebovat, prostě dostane. Musí být aktivní, přesvědčit lidi, kteří ho na Hradě nechtějí nebo dosud neměli zájem volit. A možnosti, jak to udělat, nejsou pro muže, jemuž dělá problém vyjít schod a v televizi Barrandov už všechno řekl, velké. Každopádně čeká nás dramatická volba.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].