Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ředitel BIS dostal pochvalu: Zeman ho podruhé odmítl vyznamenat

Hradu se nelíbí, jak tajná služba pod vedením Michala Koudelky rozkrývá ruský vliv v prezidentském okolí

Martin Nejedlý • Autor: Matěj Stránský
Martin Nejedlý • Autor: Matěj Stránský

Ředitel BIS Michal Koudelka může být vlastně rád. Fakt, že se ho prezident Miloš Zeman rozhodl podruhé nepovýšit na generála, je svého druhu pochvalou a ještě vyšším postupem. BIS pod jeho vedením dlouhodobě upozorňuje na prorůstání ruského vlivu do nejvyšších politických pater -  a Zemanův Pražský hrad v tomhle směru hraje již delší dobu prim.

Prezident zcela vědomě lhal o smrtící látce novičok, když tvrdil, že se vyráběl v Česku. BIS ho sice upozorňovala, že tomu tak není, a dala mu o tom i podrobnou písemnou zprávu, prezident však dál trval na svém. Vědomě se tak postavil proti Západu i našim spojencům a nahrál v případě otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala Rusku. Kreml chtěl tahle slova slyšet a následně je použít v dezinformační válce, že novičok nepochází z Ruska - a Zeman mu dodal střelný prach.

Prezident stojí na straně Ruska dlouhodobě: aktuálně prosazuje, aby jaderný kontrakt na rozšíření Dukovan dostal bez veřejné soutěže ruský Rosatom. Aktivní je v tom i Zemanův poradce Martin Nejedlý, muž s přímou vazbou na Kreml. Michal Koudelka zatím Zemanovi stojí v cestě: BIS pod jeho vedením dělá, co má, snaží se dívat podobným aktivitám pod ruku a informuje o tom kredibilní adresáty.

Ze Zemanovy strany však nejde jen o mstu, jak se věc opakovaně interpretuje. Chce především BIS oslabit, rozhádat ji, podnítit v ní mocenský boj. Ředitele Koudelku - o jeho osudu rozhoduje vláda, která ho zatím drží - chce přimět, aby byl v rozkrývání ruského vlivu v prezidentském okolí méně aktivní; ideálně aby s tím přestal. Když ani v budoucnu Koudelka generálské frčky od Zemana nedostane, bude to znamenat, že jeho prioritou i nadále zůstala národní bezpečnost. Tedy, přesně to, co Zeman zrazuje.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].