Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Končí poradce Hezoučký, který prosazoval dostavbu Dukovan ruskou cestou

Ministerstvu průmyslu navrhoval, aby si české firmy koupily licenci na reaktor od Rosatomu

Dukovany • Autor: Matěj Stránský
Dukovany • Autor: Matěj Stránský

Kolem mnohamiliardové zakázky na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany je hodně živo. Vláda dosud nerozhodla, jakým způsobem bude vybrán dodavatel, ale někteří aktéři v zákulisí výrazně lobbují za konkrétní uchazeče. Český rozhlas ve čtvrtek na svém webu uvedl, že poradce ministryně průmyslu Marty Novákové, dlouholetý energetik František Hezoučký, prosazuje cestu preferující dostavbu Dukovan ruskou cestou.

„Divil byste se, kdo mi ho doporučil,“ řekla Nováková ve středu v Polanecké sněmovně Respektu, když se týdeník o Hezoučkého začal zajímat. Ani na opakovanou otázku však  šéfka průmyslu zastupující hnutí ANO nechtěla prozradit jméno přímluvce. Sám Hezoučký Respektu řekl, že nemá ponětí, kdo ho na ministerstvo dohodil. Poradcem Novákové se stal od září, smlouvu uzavřel v srpnu. Hlavní náplní poradenství měly být právě otázky týkající se jádra.

Vím o tom, pan Hezoučký už u mě jako poradce nebude.

Marta Nováková

Hezoučký navrhl, aby se nově posoudila jako rovnocenná varianta kromě tendru i takzvaná česká cesta. Ta spočívá v tom, že by si tuzemské firmy vyrobily celý jaderný blok samy. Na jaderný reaktor, takzvaný jaderný ostrov, by si ovšem koupily licenci od Rosatomu.

Podle informací serveru iRozhlas v minulých dnech rozeslal vedení energetické společnosti ČEZ a lidem z ministerstva průmyslu mail, kde mj. píše: „Povolit (zatím nezávazně) za účasti pracovníků ČEZ a EGP Praha (Energoprojekt, pozn. red.), jednání o možnosti koupě nejlepšího projektu ‚jaderného ostrova‘, který je dnes na trhu=Petrohradský projekt, realizovaný v Evropě ve Finsku, Maďarsku a Bělorusku." Petrohradský projekt je jedním z modelů reaktoru typu VVER vyráběného právě ruskou státní firmou Rosatom, která o rozšíření Dukovan projevuje dlouhodobý zájem.

Hezoučký mail poslal z adresy australské poradenské společnosti Worley Parsons. V předchozím, zrušeném tendru na dostavbu Temelína měla Worley Parsons poradenský kontrakt se Škodou JS, která dala společnou nabídku na dodávku nových bloků právě s Rosatomem. Worley Parsons také pracovala různé po světě pro Rusy.

Ministryně Nováková Respektu sdělila, že o vazbách Hezoučkého věděla, když souhlasila s jeho poradenstvím. „Každý tady pro někoho pracoval. Tak mi někoho doporučte, kdo nedělal pro nikoho,“ řekla ministryně. Mail s doporučením je nicméně podle šéfky průmyslu výrazný přešlap. „Vím o tom, pan Hezoučký už u mě jako poradce nebude,“ uvedla Nováková pro Respekt.

Hezoučký jakýkoliv střet zájmů odmítá: tvrdí, že prosazoval nejlepší projekt pro české firmy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].