Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Policejní prezident: Na Albertově jsme nikoho neselektovali, to organizátoři

S Tomášem Tuhým o tom, zda policie bránila 17. listopadu někomu v oslavě výročí revoluce

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Pražský Albertov ovládli 17. listopadu příznivci českého prezidenta. Na pódium ho pozvala svolavatelka akce Shromáždění na podporu prezidenta Miloše Zemana Jelena Vičanová, obdivovatelka Vladimíra Putina aktivní na serverech, které šíří propagandu Kremlu. Prezident tu stanul po boku vůdce Bloku proti islámu Martina Konvičky, naopak lidé z další řádně nahlášené akce, pochodu proti nenávisti Tahle země patří všem „Refugees Welcome“ se sem nedostali, cestu jim zahradili policejní těžkooděnci.

Problém dostat se k památníku měla i delegace rektorů a studentů, část z nich zůstala za policejním zátarasem. Budí to podezření, že policie na Albertov pouštěla výhradně ty, kdo patří do fanklubu Miloše Zemana. "Akce byla někým organizovaná, ti lidé ji měli povolenou a určovali, kdo do prostoru vstupuje,“ namítá policejní prezident Tomáš Tuhý. „To je možná to, co na někoho působí jako selekce. Ale o žádnou selekci ze strany policie určitě nešlo.“

Loni bylo na Albertově pět prezidentů a k památníku 17. listopadu se dostal kdokoliv. Letos tam byl prezident jenom jeden, přesto byla policejní opatření daleko dramatičtější. Proč?

Odpověď je jednoduchá. Albertov nebyl sám o sobě zájmem policie. Vnímali jsme, že 17. listopad je státním svátkem, kterým se slaví demokracie a svoboda, Albertov je pietní místo, kam určitě bude v průběhu dne chodit řada lidí, studentů, ale i běžných občanů pokládat kytičky, vzdávat úctu, hold. To všechno policie ví, respektuje, sdílí pocity českých občanů a i my se připojujeme k tomuto svátku.

Policejní prezident Tomáš Tuhý • Autor: HN, Martin Svozílek
Policejní prezident Tomáš Tuhý • Autor: HN, Martin Svozílek

No tak proč tedy to nastavení bezpečnostních opatření?

Pár dní předtím došlo ve Francii k mimořádným tragickým událostem, doteď se z toho Evropa vzpamatovává, každý den jednáme o bezpečnostních opatřeních, diskutuje se, jestli jsou dostatečná. Na prvním místě je vždycky ochrana českých občanů, zájmových objektů a také míst, kde dochází k větší kumulaci osob.

Druhá velmi důležitá věc: určitá skupina lidí ohlásila řádnou akci přímo na Albertově, ti organizátoři nás upozornili na skutečnost, že na této akci by se měla objevit hlava státu. To s sebou nese zvýšená bezpečnostní opatření, je potřeba, aby se v tomto prostoru provedly konkrétní úkony, které policie musí provádět před každou akcí, kde se nachází chráněné osoby, nejen prezident.

Mám informace, že v průběhu dne nebyl problém: studenti mohli k pietnímu místu dojít, kdokoliv tam mohl dojít a položit kytičku. V určitou dobu před zahájením akce opakovaně probíhaly pyrotechnické prohlídky – a v těch momentech není možné, aby kdokoliv vstupoval do prostoru určeného k akci.

Bouři nevole vzbudilo, že se k památníku nedostala delegace rektorů, děkanů, studentů. Rektor Karlovy univerzity musel s policií vyjednávat, studentů nakonec policie pustila jen část.

Podívejte se, paní redaktorko, jestli se tam v daný moment nedostala delegace rektorů… Nevím, jestli rektoři byli součástí té akce samotné, která tam byla ohlášená a kterou organizátoři určovali.

Rektoři zcela určitě nebyli součástí akce, kterou svolala obdivovatelka Vladimíra Putina Jelena Vičanová a účastnil se jí Blok proti islámu Martina Konvičky. Chtěli jen projít k památníku spolu se studenty.

Rektoři od počátku věděli - policie to komunikovala i den předtím - o tom, že tam budou určitá omezení. Věděli, že od určité doby tam nebude možné vstupovat. Jestli si vybrali zrovna tu dobu…

Šli tam kolem poledního, dvě hodiny před zahájením akce.

To byla přesně inkriminovaná doba, kdy byl prostor podrobován pyrotechnické prohlídce a dalším opatřením policie. To se nemůžete na policii zlobit, že tam nepustí nikoho.

Čemu by skupina rektorů a studentů vadila? Chtěli u památníku zazpívat Gaudeamus igitur a položit květinu.

Paní redaktorko, když vám to takto vysvětluji, nehledejte v tom přece problémy.  Ten prostor byl označen a uzavřen právě z důvodů příprav na příjezd hlavy státu. Rektoři a studenti měli informaci o tom, co se tam děje, že tam budou určitá omezení. Pokud se rozhodli jít tam zrovna v této době, věděli, že tam bude problém s vpuštěním.

Kdy tam tedy měli jít, třeba 16. listopadu?

Paní redaktorko, vždyť vám to vysvětluji… Doba od přibližně desáté hodiny do patnácté hodiny je krátká výseč 17. listopadu, ten den měl 24 hodin. Je takový problém jít tam položit kytičku před desátou nebo po 16. hodině?

Zkuste vysvětlit laikovi, v čem konkrétně by byl problém, kdyby tam ti rektoři se všemi studenty šli? Čemu by překáželi? Co by ohrožovali?

Paní redaktorko, vy podle mě hledáte problém. Rektora a tři studenty bychom tam pustili, ale asi šlo o větší skupinu osob - a je logické, že takovéto množství lidí vpustit nelze.

Přitom se policie až nepochopitelně vstřícně chovala k Lubomíru Nečasovi, členovi Strany práv občanů (prezident Miloš Zeman je jejím čestným předsedou). Policii říkal: „Toto jsou naši, na ty je spoleh, jdeme podpořit pana prezidenta." Proč mu naslouchala? To tady policii diriguje nějaký straník?

To nemyslíte vážně… Pokud máte pochybnost, konkrétní indicii, tak nám ji dejte a my si ji prověříme okolnosti. Policie určitě neprováděla selekci. Ale samozřejmě roli sehrává organizátor. Organizátor měl řádně nahlášenou akci a vymezený prostor. A když označil lidi, kteří se tam mohou pohybovat, je logické, že byli vpuštěni. Protože byli součástí jejich akce, byli na ni přizváni. Byli součástí plánované, organizované a řádně nahlášené akce. Akce, která byla někým organizovaná -  ti lidé ji měli povolenou a určovali, kdo do prostoru vstupuje. To je možná to, co na někoho působí jako selekce. Ale o selekci ze strany policie určitě nešlo.

Minimálně jedno video kolující po internetu ale selekci dokládá. Policie nepustila na Albertov účastníky druhé řádně nahlášené akce, pochodu proti projevům nenávisti Tahle země patří všem „Refugees Welcome“. Kordonem těžkooděnců neprošli ani náhodní chodci. Zato Miroslavu Sládkovi – který se kdysi se na vlně protiromských výroků dostal až do Sněmovny - se dostalo zvláštního zacházení, ujali se ho členové antikonfliktního týmu a odvedli ho na Albertov.

Nevím, Netuším, netuším, to je pro mě…

Pojďme si to video pustit.

Ale paní redaktorko, jestli máte pochybnost nebo problém, chcete dávat podnět na policejní pochybení – vím, že už takových podnětů má policie více – obraťte se na moji vnitřní kontrolu, policejní prezident tyto věci neřeší.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Vy nechcete to video vidět, vás nezajímá?

Ale zajímá, mě zajímají všechny věci. Ale já tady nebudu konfrontovaný konkrétní záležitostí; v tu chvíli končím…

Na něm je jasný důkaz, že se policie chová selektivně.

Už se omlouvám, nezlobte se. Chtěl jsem se o tom s vámi bavit pěkně obecně, a ne tady hodnotit nějaká videa. Odmítám být konfrontovaný konkrétní záležitostí. Tak nám to video poskytněte, dejte tiskové mluvčí otázky a já se vyjádřím.

Text o průběhu akce na Albertově najdete v novém Respektu 48/2015, který vychází toto pondělí; v digitální podobě je k dispozici již od neděle

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].