Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nudná kampaň? Naopak, až moc velký cirkus

Velká prezidentská debata v ČT se povedla, ale tím víc ukázala podivnost přímé volby

Jiří Drahoš se svými příznivci, TV Barrandov • Autor: Milan Jaroš
Jiří Drahoš se svými příznivci, TV Barrandov • Autor: Milan Jaroš

Formálně šlo všechno jako podle solidně vypracovaného manuálu. Velká prezidentská debata v České televizi si elegantně poradila s velkým počtem kandidátů. Rozdělila je do dvou tematických okruhů a nabídla zpestření, kdy se uchazeči o nejvyšší úřad mohli sami zeptat některého ze svých soupeřů, na co chtěli. Publikum bylo o světelné roky neutrálnější než manipulativně nasnímanými cedulemi vybavený komparz na TV Barrandov. Moderátor Václav Moravec měřil kandidátům stejným metrem - a jak mu velí profese, snažil se je nachytat na detailech, aby diváky upozornil na neobratné, odporující si nebo okatě naučené odpovědi. Jenže v tom je právě problém.

Se zavedením přímé volby procházejí čeští prezidentští kandidáti debatami, jejichž charakter neodpovídá povaze práce, kterou od prezidenta čekáme. Pokud si nechce kandidát všechno pokazit, musí být uvolněný diskutér, pohotově argumentovat, mít odpověď na věci z exekutivy, tedy jaký zákon je tak škodlivý, že jej nepodepíše, mít názory na poslední trendy vývoje v Evropské unii, znát ideální datum přijetí eura, mít promyšlený průběh hypotetické návštěvy v Číně. Výsledkem jsou většinou neurčité fráze, to teď ale pomiňme…

https://www.youtube.com/watch?v=IhZSkHYyImg

Patrně je taková veřejná předvolební kampaň zábavnější než zákulisní vyjednávání v parlamentu, jenže pramálo odpovídá povaze českého prezidentského úřadu. Kampaň, hlavně její televizní podoba, se shlíží v zemích, kde se vybírá hlava exekutivy, kterou čeká těžko představitelný stres, pracovní záběr a nároky ze strany okolí. Jenže my hledáme solidního strážce politického provozu a kotvení v západních strukturách.

Vstřícného komunikátora, který se solidně poradí, než vybere vedení národní banky či soudce Ústavního soudu. Který začne respektovat vůdčí pozici vlády v zahraniční politice. Nebude říkat dětem, že nikotin je zdravý, nebo že sprostě nadávat je vlastně cool, pokud se to skryje do obalu s nápisem bonmot. Který nebude lhát a dávat najevo, že jen hlupák se za svoje chyby omlouvá.

A stres či nasazení? Když se český prezident zavře na týden v Lánech, skoro nikdo to nepozná. Formálně sice zůstává velitelem ozbrojených sil, ale vážně si někdo myslí, že by měl český prezident se svým mizivým odborným zázemím, v 21. století a v NATO cokoliv kolem obrany rozhodovat?

Mnozí si stěžovali, že česká prezidentská debata je nudná. Naopak, je až moc velký cirkus, v němž se předvádějí nepotřebné dovednosti. A ty potřebné zůstávají stranou zájmu, protože se nedají tak snadno nasnímat kamerou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].