Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nový místopředseda ČSSD Jan Birke: Buď silná volební výhra, nebo silná opozice

Sjezd ČSSD: Jan Birke a Bohuslav Sobotka • Autor: Matěj Stránský
Sjezd ČSSD: Jan Birke a Bohuslav Sobotka • Autor: Matěj Stránský

Bohuslav Sobotka byl počtvrté v řadě zvolen předsedou sociální demokracie. V součtu dostal 67 procent platných hlasů, což je poměrně málo oproti podpoře, která činila na sjezdu před dvěma lety 85 procent. Přesto označil svůj mandát za velmi silný a hodlá ho využít v blížících parlamentních volbách.

Ministr vnitra Milan Chovanec porazil při volbě statutárního místopředsedy zástupce protisobotkovské opozice Jeronýma Tejce. Pozice místopředsedů si udrželi ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová i šéf Sněmovny Jan Hamáček. Užší vedení ČSSD tvoří i několik nových tváří, přičemž nejvýraznější postavou se stal volební manažer Jan Birke. Ten je rozhodnutý dovést ČSSD do vítězného konce, kdy bude moct diktovat podmínky ostatním stranám. 

Dělali jsme anketu mezi členy ČSSD, ve které měli odhadovat šance na vítězství. Padaly různá čísla a objevily se i odhady okolo 10 procent. Cítíte také podobnou skepsi?

Když sociální demokrat řekne, že vidí pravděpodobnost vítězství své strany na 10 procent, je to pro mě nepřijatelné. Mám za sebou mnoho úspěšných voleb a podle mého názoru je takové pochybování vždy špatně. Je to vše o motivaci a emoci: Jdu a chci vyhrát.

A jak budete postupovat, abyste této výhry dosáhl?

Mám před sebou několik důležitých kroků, přičemž jeden z nich byl tento sjezd. Jsem šťastný, že byl zvolen Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec, protože jsou to lidé, s kterými jsem spojil svou kariérní budoucnost. Důležité je, že z tohohle sjezdu odejdeme sjednocení. Potom je nutné, aby ČSSD byla ochotna a připravena najít vůli po vítězství, což se zatím upřímně moc nedaří.

Jak tedy situaci ČSSD hodnotíte?

Jsem rád, že si členové sjezdu uvědomili, že sociální demokracie je vyspělou stranou – o čemž svědčí i její věk. Konečně jsme dospěli k tomu, že se nesmíme střílet do vlastních nohou a vzájemně se podrážet.

Podle volebních průzkumů ztrácíte na hnutí ANO okolo 10 procent. Jak tento náskok plánujete stáhnout?

Uznávám, že deset procent je hodně, ale musíme stranu dostat zpátky k obsahu. Nemůžeme se držet naší staré strategie, kdy jsme se často navzájem kritizovali a přehlíželi chyby. Ale něco jiného je situace, kdy premiér kritizuje svého podřízeného. A Bohuslav Sobotka je šéf Andreje Babiše a může si dovolit svého místopředsedu vlády kritizovat. A bude to tak ještě osm měsíců, ať se mu to líbí, nebo ne. Já osobně se Babišovi chci vyhnout, a pokud možno si ho nevšímat. Andrej Babiš není volič, na kterého cílím. Mým úkolem je najít téma pro politiku ČSSD, to mě zajímá nejvíc. To znamená chránit čtyři miliony tvrdě pracujících lidí, seniory a rodiny s dětmi.

Jak obsah dostanete k voličům? Na sjezdu několikrát zaznělo, že ČSSD má poměrně velký problém správně komunikovat s veřejností.

Už nyní jsme začali posilovat tiskové oddělení v Lidovém domě a mám vytipované profesionály, kteří chtějí s ČSSD spolupracovat. Mají stejnou motivaci vyhrát jako já a předpokládám, že se stanou členy volebního týmu. Společně budeme hledat komunikační koktejl, který by dokázal oslovit naše voliče.

A máte představu, jak by tento ,,namíchaný koktejl“ měl vypadat?

Ano, mám přesnou představu, ale v tuto chvíli vám nemohu říct podrobnosti. Nejprve to chci probrat s vedením strany.

Mohl byste říct alespoň jednu konkrétní věc z chystaného programu ČSSD?

Chceme vrátit diskusi o progresivní dani a najít bod zlomu. Bohuslav Sobotka připustil možnou diskusi, ale už nyní se domníváme, že by hranice mohla být výš než 50 tisíc. Podle mého názoru budou i díky nám daně jedním z hlavních témat nadcházejících voleb.

Ale na sjezdu se zdálo, že Bohuslav Sobotka poměrně tvrdě hájí hranicí 50 tisíc a nevypadá to, že by ji chtěl měnit.

Hovořil jsem s ním o tom, ale čeká nás ještě další diskuse, při které se na to budeme chtít podívat blíže. Dlouho nám bylo vyčítáno, že je sociální demokracie mrtvá a bez nápadu a že neumí vbízet témata. Teď jsme nastolili téma progresivní daně a podívejte se, jak velkou debatu to vyvolalo. Zmiňovala se tu jasná čísla a fakta, která zobrazovala naší cílovou skupinu v podzimních volbách. Jaká bude ta finální hranice, je na další diskusi.

Z úst předsedy strany zaznívala ostrá kritika vůči pravicovým stranám a jejich případné vládě. S kým plánujete dělat vaší levicovou politiku? S KSČM?

Vím, kam směřujete, ale jsem asi poslední, kdo by hájil komunistickou stranu. Mám na to velmi vyhraněný názor a momentálně bych ho hájil asi jako jediný. Nicméně nereagovali bychom na spolupráci s KČSM, kdyby Jaroslav Faltýnek jako první místopředseda za hnutí ANO neřekl, že jsou připraveni spolupracovat s ODS. V té chvíli začíná „namlouvání“ - a to nelze ignorovat. Naším plánem je, aby sociální demokracie byla vítězem voleb a mohla rozdávat karty. Musíme být stranou, která si bude vybírat.

A koho byste si tedy vybral? Hnutí Ano?

Za sebe bych vybral koalici KDU-ČSL a Starostů.

Na tiskové konferenci Milan Chovanec s Bohuslavem Sobotkou říkali, že pokud ČSSD nevyhraje a nebude si moct diktovat podmínky, bude raději v opozici. Souhlasíte?

Ano, myslím si totéž. Pokud budeme ve vládě jen do počtu a například hnutí ANO bude preferovat své experimenty, znamenalo by to pro nás ztrátu volební základny. To raději budeme silnou opozicí. Ale já si tuhle situaci vůbec nepřipouštím.

Miloš Zeman oficiálně potvrdil svou kandidaturu na prezidenta České republiky. Přitom se pravidelně kriticky opírá do vašeho předsedy Sobotky. Jak se s tím hodláte vypořádat?

Opětovnou kandidaturu jsme čekali a myslím, že to nikoho nepřekvapilo. Zařadíme jeho jméno do referenda, kde se bude hlasovat o prezidentském kandidátovi za ČSSD. Pokud vyhraje, bude kandidátem za sociální demokracii.

A jste ochotný se s Milošem Zemanem dohodnout stejně jako v minulé volbě na příměří?

Uvidíme, není to jen na mě. Ale něco takového jsme udělali v druhém kole minulé prezidentské volby, takže by to mohlo být možné.

Ale stejně se vůči některým z ČSSD a panu Sobotkovi i po uzavření příměří neustále vyjadřuje velmi kriticky.

To bych ponechal bez komentáře.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].