Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Není to lex Babiš

Schválený zákon nám dá přehled o majetku tisíců politiků

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Poslanecká sněmovna schválila zákon o střetu zájmů politiků. V médiích se pro něj vžil název lex Babiš - a je to špatný název. Majitele Agrofertu a dalších firem, ministra financí a mediálního magnáta se dotkne a oprávněně ořízne možnost ovlivňovat tok stamilionů, možná i miliard korun do jeho firem prostřednictvím politické funkce. Je to však především zákon o průhlednosti majetku každého, kdo vstupuje do politiky. A slibuje, že se dozvíme, o kolik kdo v politické funkci zbohatl.

Pokud zákon schválí prezident, jeho část začne platit už možná v lednu a Andrej Babiš bude muset začít hledat osobu nebo fond, na který majetek převede. Jestli tedy bude chtít zůstat v politice. Museli by to udělat všichni ministři, kdyby podnikali. A bude to muset udělat kdokoli, kdo se stane ministrem v budoucnu. Není opravdu přijatelné, aby příjemce dotací usměroval pravidla rozdělování dotací – těch, jejichž výše není určena evropským zákonem. A česká vláda pořád ovlivňuje přidělení stovek miliard korun. Stejně tak bude muset Andrej Babiš samozřejmě na někoho převést své mediální aktivity.

Pochopitelně, ten koho se zákon týká, může přepsat majetek na rodinného příslušníka, jak to udělal třeba ministr zemědělství Marian Jurečka se svou rodinnou farmou. Vypadá to, že zákon může být jen jako; že se dá snadno obejít. Agrofert bude patřit formálně někomu jinému, ale ten bude stejně poslouchat Babiše. Zřejmě ano. A je možné, že to bude dál stejně fungovat s přidělováním dotací a še schopností politika Babiše ovlivnit jejich výši. Ale je na nás voličích, jak to zhodnotíme. V době plné bezohledného porušování pravidel to sice vypadá jako naivní přání - ale i tuzemští voliči se jednou naučí vyžadovat po politicích dodržování pravidel.

Podstata zákona není však v Babišově podnikání, ale ve faktu, že každý, kdo nastoupí do jakékoli politické funkce i v té nejmenší obci, bude muset do veřejného registru poslat přiznání majetku - a totéž bude muset udělat i po ukončení politické kariéry. Leckoho podezřelého to může od vstupu do politiky odradit. Může to dokonce odradit i od braní úplatků, od přihrávání zakázek spřízněným duším, od defraudace. Že politici budou přepisovat majetky na příbuzné nebo přátele? Možná. Ale může to být trestný čin. To už je riziko.

Tahle část zákona začne platit asi až od příštího podzimu, protože onen veřejný registr neexistuje, bude ho muset někdo postavit a stát musí zadat výběrové řízení. Takže na veřejná majetková přiznání si ještě pár měsíců počkáme. Ale je tu docela nevídaná věc. Poslanci schválili zákon, který je ve své podstatě namířený proti nim samým, proti jejich možné korupci – nejen proti Babišovi. A to si zaslouží pochvalu. Teď je to na Miloši Zemanovi.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].