Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nenápadný půvab knihovnice Drahošové

Manželka Zemanova vyzyvatele v sobě během prezidentské kampaně objevila politický talent

Autor: Milan Bureš
Autor: Milan Bureš

Ve velkém sále pardubické krajské knihovny jsou nachystané ovocné dorty a čokoládové indiánky z místní cukrárny, místnost se zvolna plní lidmi. Nepřišli ovšem kvůli pamlskům, nýbrž na veřejnou debatu s Evou Drahošovou, manželkou bývalého šéfa akademie věd, který se už příští týden utká s Milošem Zemanem ve druhém kole prezidentských voleb.

Jiří a Eva Drahošovi posledních několik měsíců objížděli Česko spolu jako pár, ale do rozhodujícího okamžiku zbývá už jen pár dní. Manželé se tedy dohodli, že odteď budou voliče navštěvovat odděleně, aby jich stihli oslovit co nejvíc. A ve čtvrtek je to poprvé, kdy se Eva Drahošová vydává na celý den za lidmi sama.

Mají se rádi

V přední řadě sálu sedí manželský pár - oba v prvním kole volili Zemana, stejně jako před pěti lety. Nyní ale váhají. Vadí jim Zemanovo chatrné zdraví a aktuálně také agresivní inzeráty, které se objevily na billboardech a v tisku. „To se mi nelíbilo, jak pana Drahoše spojují s imigranty,“ říká Jitka, bývalá učitelka ve zvláštní škole, dnes důchodkyně. „Na panu Zemanovi je už vidět únava, mám pocit, že by si měl jít odpočinout. Pan Drahoš je šmrncovní pěknej chlap, který by působil příjemně a reprezentoval,“ dodává.

Její manžel Zdeněk se přidává: „Zeman má své přednosti, je pohotový a chytrý. Ale měl by zvážit věk. Volili jsme ho, ale možná to ještě přelepíme na Drahoše,“ svěřuje se bývalý chemik, dnes rovněž důchodce. Na oba prý udělalo velký dojem, jak se Jiří a Eva Drahošovi seznámili. „Bylo to v tanečních, galantně ji oslovil a od té doby jsou spolu,“ připomíná paní Jitka příběh, který slyšela v televizi. „Je na nich vidět, že se mají strašně rádi.“

Přesně tuhle historku vypráví paní Drahošová i po příchodu do přeplněného sálu poté, co si ji vyžádá jedna z přítomných dam. S o dva roky starším Jiřím Drahošem se seznámila v Kulturním domě železničářů na pražských Vinohradech, kde byla na maturitním plese střední knihovnické školy, kterou dva roky předtím absolvovala. „On si tehdy přišel na ples zatančit, ale hledal tam také písařku své chystané diplomové práce. Přistoupil ke mně a řekl: Jak praví Dobromil Ječný, nejprve bych se vám měl představit. -  Tím u mě zabodoval, pan Ječný byl totiž tehdy známý autor knih o společenském chování, něco jako dnes pan Špaček. Pak jsme spolu tančili,“ vypráví.

Sál se dojatě usmívá, některé ženy pokyvují hlavami. Tuhle historku už skoro všichni znají, ale rádi si ji poslechnou znovu. Dokonale totiž ilustruje někdy až starosvětskou slušnost a solidnost manželů Drahošových, která lidem imponuje. A zatímco akademik Drahoš někdy působí trochu suše a odtažitě, jeho žena to vyvažuje uvolněnou obyčejností. „Diplomku jsem nakonec nepsala. Bylo tam tolik složitých matematických vzorečků, že si jí musel sepsat sám,“ dokončuje Drahošová historku, sál se rozesměje a tleská.

Klid a koníčky

Eva Drahošová se narodila a vyrůstala v pražské čtvrti Vokovice a v Praze také odmaturovala na knihovnické škole. Ale po zmíněném osudovém setkání na plese – jak bylo tehdy u její generace časté – přijala roli ženy v pozadí, která místo vlastních ambicí podporuje svého manžela. Ten už od mládí směřoval k vědecké kariéře v oblasti chemie a Eva mu byla více než 40 let oporou: vychovávala dvě dcery, starala se o domácnost. Kromě toho třicet let pracovala jako knihovnice v různých institucích a před osmi lety se odebrala do penze. V důchodu se starala o vnoučata, věnovala se koníčkům – četbě, divadlu, zahradničení na chatě. Nic nenasvědčovalo tomu, že by jí z tohoto klidu mělo něco vytrhnout.

Když ale její manžel loni v létě oznámil kandidaturu na prezidenta, znamenalo to, že minimálně na půl roku o svůj poklidný život přijde. Eva Drahošová byla ochotná svému muži stát v kampani věrně po boku, měla však podmínku – nebude muset mluvit na veřejnosti. V průběhu kampaně se ale novináři zajímali o budoucí možné první dámy a jejich pozornosti neunikla ani paní Drahošová. A najednou překvapeně zjistila, že před lidmi vystupovat umí a nemusí se ani moc snažit. Lidé oceňují právě její přirozenost a tým Jiřího Drahoše si to dobře uvědomuje.

„Stačí, aby nechala působit svoji autentičnost. Nepotřebuje nijak výrazně měnit,“ říká asistentka Evy Drahošové a bývalá televizní moderátorka Lenka Pastorčáková. „Také se snažíme akcentovat dobré rodinné vztahy obou manželů.“

Na setkání v pardubické knihovně Evu Drahošovou doprovází mladá herečka Anna Kadeřávková známá ze seriálu ulice, která má za úkol přitáhnout mladé voliče. „Vy jste spolu přes čtyřicet let. Já jsem se svým přítelem dva roky, připadá mi to neuvěřitelné,“ říká mladá herečka. „Líbí se mi názory pana Drahoše, chci, aby moje generace viděla na hradě takového slušného člověka, tak proto jsem tady,“ dodává a někteří lidé se s ní po skončení debaty fotografují. Sama Kadeřávková se v Evou Drahošovou vyfotografuje v autě během jízdy – a společnou fotografii si na Instagramu během příštích tří hodin prohlédne 60 tisíc lidí. Další snímek se chystá sdílet večer, má ozkoušené, že právě tehdy mají její příspěvky na sociálních sítích největší zásah.

V pardubické knihovně ale nebylo moc koho přesvědčovat, většina lidí tu volí Drahoše, váhající manželé byli výjimkou. A fanoušci Jiřího Drahoše mají pro jeho ženu spoustu otázek. „Moji známí, kteří volí Zemana, mi říkají, že Drahoš je zednář a že chce lidem sebrat důchody, co jim mám odpovědět?“ - „A jakou máte oblíbenou knihu, paní Drahošová?“ - „Už více, čemu byste se chtěla věnovat jako první dáma?“.  Další spíš přejí sílu: „Teď na vás budou tahat špínu, tak hlavně vydržte.“ Eva Drahošová odpovídá zhruba hodinu, pak děkuje za přijetí, loučí se a spěchá na další zastávku v místním dětském domově. Odtud míří do kavárny Bajer na večerní setkání s voliči.

Počkáme na debaty

Mítink v kavárně má o poznání jinou atmosféru než schůzka v knihovně – jsou tu i hosté, kteří na debatu nepřišli a neřadí se mezi podporovatele Jiřího Drahoše. Například muž a žena sedící u okna si přišli zpříjemnit studený večer punčem. Žena v prvním kole volila Mirka Topolánka, protože je „hezkej chlap“. Muž svoji volbu tají, ale Eva Drahošová mu připadá jako „příjemná ženská“.

Autor: Milan Bureš
Autor: Milan Bureš

Drahoš na oba působí sice trochu nudně, nicméně slušně, s rozhodováním prý počkají na televizní debaty. Zato tři dívky sedící u vedlejšího stolku mají jasno – jejich kandidát Marek Hilšer neuspěl, tak dají hlas Drahošovi. Líbí se jim i jeho manželka, na rozdíl od Ivany Zemanové, která dívkám připadá „nemastná neslaná“.

I v kavárně Bajer pak odpovídá Drahošová na podobné otázky jako předtím v knihovně. „Manžel není zednář, ani pedofil nebo bývalý estébák, na to vám přísahám,“ odpovídá Drahošová. „Dokáže mít ostré lokty, ale pod určitou úroveň nepůjde,“ říká a rozpovídá se o osobních pocitech z kampaně a o tom, že jí i něco dala: „Byla jsem celý život v knihovně a vždy mluvila maximálně před třemi či čtyřmi lidmi. Teď jsem najednou zjistila, že jsem schopná mluvit na veřejnosti a nemám trému. Vidím, že to zvládnu, to je na stará kolena příjemné zjištění,“ říká Drahošová při večerním kavárenském setkání a s úsměvem usrkává šampaňské.

Skrytého talentu Drahošovy manželky si je dobře vědomá zdejší senátorka Miluše Horská, která program v Pardubicích naplánovala a zorganizovala. „Má neformální autoritu, přirozenou sociální kontaktnost. Lidi si získává, berou ji jako svoji. Otepluje strohost akademika vedle sebe. Je také skeptická, což na lidi funguje. Dohromady tvoří jako manželé tým, což se dnes taky skoro nevidí.“

Den v Pardubicích končí večeří s primátorem za hnutí ANO Martinem Charvátem a hejtmanem Martinem Netolickým z ČSSD, kteří oba ve volbách podporují Jiřího Drahoše. Netolický přitom před pěti lety volil Zemana. „Na změnu,“ připíjejí si politici s Drahošovou šampaňským.

Další den Drahošovou čeká cesta na Liberecko, v samostatné jízdě bude pokračovat i příští týden. „Nevím, jestli jsem někoho o něčem přesvědčila, to se asi nedozvím. Ale potkala jsem hodně lidí, kteří mi řekli, že před pěti lety volili Miloše Zemana a teď toho litují. Všude je vidět negativita, přitom je v Česku tolik pozitivních věcí. Kdyby to vyšlo, snažila bych se být hlavně pozitivní,“ plánuje.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].