Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Redakce, Rozhovory, Společnost

Nejde jen o Ukrajinu, další země můžou následovat. Je to jako domino

S ukrajinským exministrem průmyslu a ekonomiky o situaci v Kyjevě

Ostřelování Kyjeva • Autor: Profimedia
Ostřelování Kyjeva • Autor: Profimedia

Každý začal postupovat podle svého předem připraveného plánu, jak se dostat do bezpečí,” popisuje Timofyi Mylovanov, jak obyvatelé hlavního ukrajinského města Kyjev reagovali na začátek ruské invaze. Přední ukrajinský ekonom a bývalý ministr průmyslu a ekonomiky (v letech 2019 - 2020) působí na univerzitě v Pittsburghu.

Jaká je momentálně situace v Kyjevě?

Popíšu vám, co je oficiálně potvrzené úřady, a pak to, jak to prožívám já sám. Mezi pátou a šestou ráno mě vzbudily zvuky explozí a také mi začala volat spousta lidí. Nevěděli jsme nejdřív, čeho se exploze týkají, ale pak bylo potvrzeno, že jde o balistické střely a rakety. Jako ředitel Kyjevské ekonomické školy jsem zavřel naše budovy, každý z nás měl pro tento okamžik svůj vlastní plán, jak se dostat do bezpečí, a podle toho se začal chovat. Bezpečí nicméně znamená pro každého něco trochu jiného a lidé mají také jiné podmínky, ať již jde o finance nebo rodinu. Někteří naši členové narukovali, jiní už jsou na západě Ukrajiny. Důležité ale je, že všichni mají plán. Není tu chaos, což je povzbudivé. Banky fungují, telefonní signál a internet také, i když samozřejmě dochází k výpadkům. Dopoledne jsem šel nakoupit potraviny a proběhlo to v pořádku. Nad hlavou nám ale létají letadla ukrajinské armády, na základnu poblíž Kyjeva byl podniknut útok a armáda sestřelila několik ruských helikoptér. Lidé jsou na jednu stranu v šoku, na druhou stranu jsme v podobné situaci již posledních osm let - od té doby, co Rusko napadlo Krym a Donbas.

Co víte o tom, jak se drží ukrajinská armáda?

To je teď nejasné, nemáme žádné potvrzené zprávy. Víme, že bojuje s ruskou armádou na jihu, na východě i na severu. Přesnější informace budeme mít asi až na samém konci dne.

Timofyi Mylovanov • Autor: kse.ua
Timofyi Mylovanov • Autor: kse.ua

Jak lidé vnímají možnost, že by Kyjev mohl pod náporem ruské armády padnout?

Většina lidí to vnímá jako nepravděpodobné. A pokud by k tomu došlo, provázela by pád rozsáhlá guerillová válka, při níž zemře hodně lidí na obou stranách. Pokud něco ruská vláda podcenila, tak fakt, že Ukrajinci mají svobodnou vůli a chtějí být svobodní.

Byl jste ministrem v minulé vládě. Bojíte se o svoji bezpečnost, pokud by ruská armáda převzala kontrolu nad Kyjevem?

Uvidíme. Jsou známí tím, že se chovají hnusně k lidem, kteří pracovali pro vládu.

Jak teď běžní Ukrajinci vnímají Rusko a jak Západ?

Pokaždé, když Putin udělá něco takového, tak to proti němu mobilizuje Ukrajince. Identifikace s ukrajinským státem sílí, to ostatně vidíme i na počtu lidí, kteří rukují do armády. Co se týče Západu, přáli bychom si, aby nám pomáhal trochu víc. Občas se cítíme frustrovaní, co se týče míry pomoci a toho, nakolik vážně situaci berete. Protože tohle není jen o Ukrajině, další země můžou následovat; je to jako domino. Ale chápu, že je to těžko představitelné - ostatně ani my jsme si v roce 2014 nedovedli představit, že by Putin jen tak zabral Krym.

Co by Ukrajině podle vás nejvíc pomohlo?

Sepsali jsme v rámci Kyjevské ekonomické školy doporučení: Ukrajina potřebuje  vojenské vybavení. Mezinárodní soudy by měly odsoudit Putina a jeho pobočníky za zločiny proti lidskosti. Západ by měl zamrazit aktivity ruských podniků, vyloučit Rusko z mezinárodního systému SWIFT, sankcionovat prodej ruské ropy a vymanit se ze závislosti na ruských surovinách.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].