Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Náš muž v Pekingu

Hrad a vláda se přou o to, kdo by měl zastupovat české zájmy v Číně

Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík • Autor: HN - Matěj Slávik
Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík • Autor: HN - Matěj Slávik

Mezi zvažovanými kandidáty na budoucího velvyslance v Číně je dosluhující  viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík. Jak uvedla MF DNES a jak informace Respektu potvrzují, jeho nominaci podporuje Pražský hrad a v diplomacii se kvůli tomu rozhořel spor.

Prozatímní vedení Černínského paláce na Tomšíka zatím nekývlo, prosazuje svého kandidáta. V kuloárech se spekuluje o současném politickém náměstkovi ministerstva zahraničí Lukáši Kauckém. Tento vysoký státní úředník se v minulostí Čínou zabýval pod tehdejším ministrem zahraničí Janem Kohoutem a je úzce spojen s ČSSD. Koucký patří k okruhu spolupracovníků Miroslava Pocheho, kterého ČSSD zatím neúspěšně prosazuje na ministra.

Post velvyslance v Číně je bezesporu prestižní. Nejen kvůli stále rostoucímu významu Říše středu v mezinárodní politice. Důležitý je i z pohledu Česka, minimálně jeho vrcholných představitelů a vlivných byznysových skupin, jako je třeba PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Jeho společnosti Home Credit se během několika let podařilo v Číně to, o co jiné zahraniční firmy usilují dekády – rozpůjčovala na vysoký úrok čínským zákazníkům miliardy dolarů na jejich nákupní sny. Home Credit je tak aktuálně jednou z největších nebankovních společností na čínském trhu.

Připomeňme ještě, že česká zahraniční politika provedla za Nečasovy a následně Sobotkovy vlády k Číně politickou otočku - místo problematického upozorňování na porušování lidských práv v zemi mocného partnera upřednostnila alespoň hypotetickou podporu obchodu. Politické kontakty jsou při podnikání v komunistické Číně podle expertů zásadní, protože například národní licence k Home Creditu se musí každý rok obnovovat a PPF jakožto zahraniční firma o ni může kdykoli přijít. Velvyslanec v Pekingu může pro významné podnikatele s politickou podporou v Praze vytvářet příznivější prostředí, lobbovat za ně, a naopak některá témata – jako jsou třeba právě lidská práva – kvůli byznysu upozaďovat.

Během současné vlády došlo ve vztazích s Pekingem k jemnému ochlazení (premiér Andrej Babiš neudělal v minulosti podle svých slov v Číně dobrou podnikatelskou zkušenost). Hrad dál trvá především na podpoře byznysu. Jeho součástí jsou i čínské investice v Česku. Vlajkovou lodí měla být skupina CEFC, podnikatel Je Ťien-ming, jenž ji vedl, je poradcem Miloše Zemana pro Čínu, ale aktuálně je zřejmě v Číně kvůli podezřelým obchodům v domácím vězení a skupina má velké finanční problémy. V Česku vytvořila málo pracovních míst a slibovaný příliv miliard se nekonal.

Spor mezi Hradem a pověřeným vedením diplomacie o velvyslance v Číně je samozřejmě součástí složitější hry o to, kdo se stane příštím českým ministrem zahraničí. Prezident stále odmítá jmenovat zmíněného kandidáta ČSSD Pocheho, ČSSD zase nechce kývnout na některé kandidáty Hradu na velvyslance.  Bankéř Tomšík je dnes jedním z třecích míst. Hrad nechtěl jeho jméno komentovat, sám Tomšík Respektu řekl, že se k věci nemůže vyjadřovat: „Nemá smysl odpovídat. Nezlobte se, jsem v ČNB, nemá smysl cokoliv říkat.” Názory Tomšíka na Čínu nejsou známé.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].