Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Macronovi emisaři objíždějí Evropu. V Česku oslovili Piráty, STAN a Teličku

Francouzi se snaží zjistit, které strany by měly zájem stát se partnery Macronovy formace v Evropském parlamentu

Emmanuel Macron • Autor: REUTERS
Emmanuel Macron • Autor: REUTERS

Zástupci Macronova hnutí Republika v pohybu (LREM) vyrazili na jízdu po členských státech Evropské unie a pátrají, jak jednotliví političtí zástupci zareagovali na apel francouzského prezidenta Za evropskou obrodu. V něm se Macron obrátil - textem přeloženým do všech národních jazyků - přímo na evropské voliče a nabízí řadu nápadů, čemu by se měla EU věnovat.

Zájmem francouzských politiků není jen to, aby si přímo v terénu ověřili, zda a případně jaké Macronovy návrhy mají šanci uspět. Snaží se zjistit hlavně to, které domácí strany v jednotlivých státech by měly zájem stát se partnery Macronovy formace na půdě Evropského parlamentu po letošních eurovolbách, jež proběhnou na konci května - a zda by tedy francouzský prezident mohl ustanovit novou centristickou platformu v čele se svým hnutím. Po založení nové politické skupiny je podle stávajících regulí potřeba nejméně pětadvacet poslanců ze sedmi států.

Republika v pohybu vyslala po státech EU celkem tři týmy po dvou lidech, kteří si Evropu geograficky rozdělili. Střední a východoevropské státy mají na starosti poslanci francouzského Národního shromáždění Bruno Bonnell a Pieyre-Alexandre Anglade a tento týden se zastavili v Česku. V Praze se setkali se zástupci Starostů a nezávislých (STAN), Pirátské strany a Pavlem Teličkou, který po odchodu od ANO založil hnutí Hlas.

Bruno Bonnell v rozhovoru pro Respekt definoval výběr potenciálních partnerů jako “proevropské, spíš středové strany, s nimž bude shoda na společných hodnotách” - například na potřebě zachovat otevřené hranice uvnitř EU či podpoře prostoru Unie jakožto místa pro “rovné šance pro všechny Evropany”. Za to si lze dosadit například stejnou mzdu na jednom místě, jak to navrhl Macron ve svém apelu - a co ihned vzbudilo kritiku ve státech s levnější pracovní silou včetně Česka.

Bonnell však zdůraznil, že konkrétní průsečíky by se s potenciálními partnery řešily až později. “Pod stejnými, férovými podmínkami v EU lze vidět i potírání dvojí kvality potravin na trhu Unie, což jsem v Praze objevil. Netušil jsem, že takový problém existuje a že je v Česku tak citlivě vnímán,” dodal francouzský poslanec.

Místopředseda STAN Vít Rakušan však právě možné srovnání mezd podle Macronova návrhu zmínil v debatě s Bonnellem a Angladem a označil ho jako bod, který STAN vidí negativně. “Celkově mi přijdou iniciativa francouzského prezidenta i výjezdy jeho hnutí do ostatních zemí unie jako sympatické, ale řekl jsem oběma poslancům, že STAN jsou přičlenění k Evropské lidové straně a máme dohodu, že to tak zůstane i po volbách,” řekl Vít Rakušan Respektu.

Telička: Republika v pohybu je pro nás zajímavý partner

Nejvíce průsečíků našli Bonnell a Anglade v debatě s Pavlem Teličkou (Hlas) - a to nejen proto, že druhý jmenovaný, Pieyre-Alexandre Anglade, působil jako Teličkův asistent v europarlamentu před tím, než uspěl ve francouzských parlamentních volbách. Telička svoje hnutí formuje také proevropsky a středově - a Macronův apel podrobně a vstřícně zanalyzoval.

Po odchodu od ANO jsou navíc Telička a Petr Ježek “volnými elementy” ve frakci evropských liberálů (ALDE) - a pokud se opět dostanou do europarlamentu, budou si znovu hledat místo mezi politickými skupinami. “Republika v pohybu je pro nás zajímavý partner a nová středová platforma postavená na ideové shodě je něco, co bychom asi vyhledávali. Zároveň neříkáme a priori ne ALDE,” řekl Pavel Telička. Hlavní Teličkův a Ježkův boj však bude dosáhnout ve volbách s novým hnutím minimální pětiprocentní hranice.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se o úspěch strany v eurovolbách nebojí - průzkumy jim odhadují zisk čtyř až pěti křesel. Připouští také, že se svou progresivistickou agendou jsou Piráti pro Macronovu stranu “přirozeným partnerem” - jakkoli zdůrazňuje, že na domácí půdě Francouzi “radikálně regulují svobodu na internetu”, čemuž Piráti obecně oponují.

“Historicky patříme do frakce pod vedením zelených poslanců, ale je i možnost založení nové liberální frakce na půdě europarlamentu,” říká Bartoš. “Naší hlavní strategií je být tam, kde náš hlas bude slyšet. To znamená, v jakém postavení budeme v daném uskupení a jak by na tom byla případná nová frakce ve vztahu k ostatním. Uvidíme s výsledky voleb. Zájem o nás zatím projevují všichni,” dodává sebevědomě lídr Pirátů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].