Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Kočnerova skupina chtěla s nepohodlným prokurátorem zavraždit i jeho manželku a děti

Na Maroše Žilinku nemohl mafiánský podnikatel dosáhnout "penězi ani jinak"

Maroš Žilinka • Autor: Matěj Stránský
Maroš Žilinka • Autor: Matěj Stránský

Vyšetřování vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové přináší Slovensku nová zjištění o tom, jak fungoval mentální svět mafiána Mariána Kočnera a jaký byl jeho dosah do státní sféry.

Slováci si v těchto týdnech čtou v novinách přepisy Kočnerovy komunikace s jeho známou Alenou Zsuzsovou, z nichž vyplývá, že si byl Kočner jist svým silným postavením a vlivem na politiku, některé soudce, prokurátory i policisty.  Zsuzsová je další obviněnou v případu vraždy mladého novináře a jeho partnerky – vyplácela Kočnerovy peníze vykonavatelům. Spolu s ní čelí obvinění Tomáš Szabó, Miroslav Marček (střelec) a Zoltán Andruskó.

Minulý týden vyšetřovatelé obvinili tuto čtveřici z plánování dalších vražd – oběťmi měli být advokát a bývalý ministr vnitra i spravedlnosti Daniel Lipšic (dnes je advokátem rodiny Kuciakových) a také ředitel odboru ekonomické kriminality Speciální prokuratury Maroš Žilinka a další prokurátor Peter Šufliarsky. Objednavatel zatím není obviněn, ale z informací získaných při vyšetřování plyne, že s velkou pravděpodobností půjde opět o Mariána Kočnera.

Penězi ani jinak

Kočnerův vliv totiž nedosáhl všude, kam potřeboval. V polovině roku 2017 začalo jeho trestní stíhání v případu fiktivních prodejů a převodů majetku v areálu v Donovaly v Nízkých Tatrách, kdy podváděl s DPH. A spolu s tím se prokuratura zajímala o to, proč a kdo v policii nad Kočnerem držel i v tomto případě ochrannou ruku. A s tím si Kočner neuměl poradit; sem jeho vliv nesahal, jak plyne to z usnesení o obvinění čtveřice z plánování dalších vražd.

„Osoba objednavatele sdělila při objednávce mé vraždy, že ´u něho to neumíme zařídit penězi ani jinak, tak ho zlikvidujte´,“ říká prokurátor Maroš Žilinka, kterého na schůzku do kavárny v centru Bratislavy doprovází ochranka. O tom, jaké nebezpečí mu dosud hrozí, prokurátor nechce nic víc říct, informace jsou tajné.

Marián Kočner na výslechu  • Autor: Profimedia, Petit Press
Marián Kočner na výslechu • Autor: Profimedia, Petit Press

Minulý týden - po obvinění lidí, kteří ho měli za 70 tisíc eur zavraždit, aby mohl na jeho místo přijít jiný prokurátor, s nímž by si Kočner mohl zkusit poradit „penězi nebo jinak“ - se dozvěděl novou informaci. Že zemřít měla i jeho rodina, manželka a dvě děti. Smrt dětí a ženy byla v objednávce brána jako „bonus“ se zvláštním finančním oceněním.

„Objednávka byla dána na mou osobu tak, že moje vražda je priorita, ale že když se podaří zneškodnit i příslušníky rodiny, za každou další hlavou je odměna deset tisíc eur. Příslušníci rodiny byli v objednávce specifikovaní jako manželka a dvě děti,“ říká Žilinka.

O tom, že měl zemřít on sám, ví už od loňského roku, vyplynulo to z výpovědí získaných při vyšetřování vraždy Jana Kuciaka a Martiny Kušnírové. „Informace o objednávce na mou rodinu je pro mě nová. S tím, že mám povolání, v němž člověku hrozí nebezpečí, jsem smířen. A jaké lepší vysvědčení mohu jako prokurátor dostat než to, že si se mnou taková osoba neporadí penězi ani jinak - a jediným způsobem, jak mi zabránit v práci na případu, je mě zlikvidovat. Za tohle vysvědčení mu děkuju. Ale objednat si vraždu dětí a ženy, to je otřesné,“ dodává.

Měl jsem štěstí

Přestože obvyklý postup v takových případech je takový, že pachatel veřejného činitele nejdříve zastrašuje, vydírá nebo se snaží kompromitovat, objednávce Žilinkovy vraždy žádné varovné signály nepředcházely. „Nikdo mi nevyhrožoval a nesnažil se mě zastrašit. Žiju takovým způsobem života, že mě není čím kompromitovat. Zjištěním, že chodím večer venčit psa nebo se jedu projet na kole, mě nikdo kompromitovat nemůže. Nechodím, kam bych neměl, nestýkám se, s kým bych neměl, a to se špatně hledají kompromitující materiály,“ vypočítává prokurátor.

I údaje o něm a jeho rodině pachatelům vylustroval z databází někdo z policie. A stejně jako Žilinkovy údaje měl Kočner k dispozici i lustrace dalších prokurátorů, advokáta Lipšice či mnoha novinářů, kteří se zajímali o jeho kauzy. Vybrané „objekty“ pak na pokyn Kočnera sledoval a fotil během dne člověk najatý na šmírování. Lustrace z databází policie a sledování a fotografování pohybu Jána Kuciaka (takzvaný „snímek dne“) předcházely i vraždě mladého novináře a jeho partnerky.

„Já jsem měl štěstí, že bydlím jinde, než se domnívali, to mi a mým blízkým patrně zachránilo život. Hledali mě u bydliště, které je na mě sice napsané, ale nebydlím tam,“ říká Žilinka.

Později v roce 2017 se skupina pachatelů začala podle pokynů objednavatele soustředit zejména na Jána Kuciaka a v únoru 2018 jej i s partnerkou Martinou Kušnírovou zavraždili v jejich domě ve Velké Mači nedaleko Trnavy. Z vyšetřování vyplynulo, že přítomnost Martiny Kušnírové v domě střelce Marčeka překvapila - a informace o neplánované druhé oběti pak rozladila Alenu Zsuzsovou, která dělala prostřednici mezi vraždící skupinou a Kočnerem.

V případě Žilinky naopak byla smrt blízkých součástí plánu. „To si neumím vysvětlit jinak než jako čin choromyslné osoby. Nebo tam byla tak hluboká nenávist. A možná jde o kombinaci obojího, nenávisti a chorého mozku, jiné možnosti podle mě neexistují.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].