Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kdo volí Babiše, je taky Čech

Na Václavském náměstí demonstrovalo několik tisíc lidí proti Babišovi a Zemanovi

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Protesty proti Miloši Zemanovi - které se potkaly s protesty proti Andreji Babišovi podobně, jako se zájmy obou politiků protnuly v praktické politice - jsou si navzájem velmi podobné. Jedno větší srovnání už máme, říjnové uctění československého státu na Staroměstském náměstí. Přichází na ně víc lidí, než sami účastníci i pořadatelé čekají. Na ten středeční na Václavském náměstí přišlo bezpochyby několik tisíc lidí (podle ČTK přes 10 tisíc) - i když organizátoři počítali s řádově nižší účastí.

Demonstrující jsou naštvaní, ovšem ve velké většině usměvaví, místo zoufalství a vzteku zabírá humor. Na malé výjimky nejsou vulgární; snad jediné sprosté slovo z davu mířilo na prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.  A řečníci mluví jasnými slovy, bez zbytečných štráchů, opatrnických obratů, většinou k věci.

Nejzajímavější je však snaha nevymezovat se vůči lidem, kteří si myslí něco jiného. Tedy vůči voličům obou politiků. Asi jedinou výjimkou byla herečka Bára Štěpánová, která se z pódia ujistila, že Zeman i Babiš jsou zlo, které však nezařídili ani ona, ani ostatní přítomní. Nemůžou za něj, tudíž za něj tedy můžou ti druzí, a tak na závěr navrhla revoluční heslo „kdo volí Babiše, není Čech“. Což sice ve shromážděném davu vyvolalo pobavení, ovšem heslo se neujalo a dav na návrh reagoval osvědčeným „Babiše do koše“.

A to s vědomím, že se v Česku konají i demonstrace, kde se ve velkém pro „ty druhé“ houpají čekající oprátky. Pokud tahle „davová státotvornost“ vydrží i ve čtvrtek na Hradčanech a za týden opět na Václavském náměstí (a v řadě dalších měst), kam organizátoři všechny zúčastněné znovu pozvali, bude to dobrá vizitka naší pouliční politiky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].