Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kam patří SPD Tomia Okamury

Opravdu se poslanci smíří s tím, že je povede zástupce hnutí, které volá po cenzuře veřejnoprávních médií a jehož členové šíří fake news?

Tomio Okamura u voleb, 20.10.2017 • Autor: Matěj Stránský
Tomio Okamura u voleb, 20.10.2017 • Autor: Matěj Stránský

V posledních hodinách se mohlo zdát, že volby vyhrál Tomio Okamura.  Jde od schůzky k schůzce (cestou vždy do novinářských mikrofonů někoho pozuráží), diktuje si podmínky, žádá o křesla ve vedení sněmovny a v čele klíčových výborů. Jak je vůbec možné, že se někdo s takovým extremistou baví?

Komplikovaná povolební situace Okamurovi očividně nahrává do karet. Nikdo neví, zda a jaká vláda vznikne, a tak si to s ním očividně nikdo nechce rozházet. Nicméně představa, že tento xenofobní extremista bude řídit zasedání českého parlamentu, je více než odpudivá. Hnutí ANO už ústy Jaroslava Faltýnka a Radka Vondráčka oznámilo, že podporu pro Okamuru berou jako hotovou věc. Dá se předpokládat, že komunisté také nebudou mít problém, takže se asi tomuto kroku nevyhneme. Snad jej odmítnou aspoň ostatní uskupení.

Všichni upínají pozornost na sestavování vlády, ale tohle je neméně důležité. Opravdu se poslanci smíří s tím, že je povede zástupce SPD, které prosazuje protiústavní návrh na zákaz svobody náboženského vyznání, které volá po zestátnění a cenzuře veřejnoprávních médií, jehož členové šíří fake news a vyhrožují násilím lidem s jiným názorem?

Okamura nepatří do vedení sněmovny, ale na hanbu. A kdo ho podporuje, patří tam s ním.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].