Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jiří Drahoš zahajuje senátní kampaň

Bývalý prezidentský kandidát má znovu chuť zapojit se do politiky

Lysolaje, Jiří Drahoš a Eva Drahošová u druhého kola prezidentských voleb • Autor: Milan Jaroš
Lysolaje, Jiří Drahoš a Eva Drahošová u druhého kola prezidentských voleb • Autor: Milan Jaroš

Bývalý prezidentský kandidát Jiří Drahoš v pondělí odpoledne zahájil senátní kampaň na Praze 4. Po vyrovnaném souboji a následné prohře s Milošem Zemanem se Drahoš na nějakou dobu stáhl, ale pak začal být opět aktivní. Založil spolek, začal se opět vyjadřovat k veřejnému dění na sociálních sítích - a teď se pokusí dobýt horní komoru parlamentu.

Pro Drahoše půjde nejen o náplast za prezidentský neúspěch. Kdyby se do Senátu skutečně dostal, může mu tento post sloužit jako odrazový můstek k vyšším politickým cílům. „Ano, zvažoval bych to,“ řekl Drahoš Respektu na otázku, zda by se chtěl opět účastnit prezidentského souboje, kdyby Miloš Zeman - například kvůli špatnému zdraví - v dalším roce a půl odstoupil. Když Drahoš v podzimních volbách neuspěje, může naopak na podobné ambice nejspíš zapomenout.

Drahoš dnes každopádně nepůsobí dojmem neúspěchem zlomeného muže. Tým kolem něj se sice oproti prezidentské volbě výrazně zmenšil, nicméně on sám má viditelnou chuť se dál angažovat. Mluví o ochraně demokratických hodnot, ústavnosti, politické morálce.  A letošní senátní volby budou právě z tohoto hlediska důležité.

Společně s magistrátními v nich půjde o to, zda hnutí ANO Andreje Babiše potvrdí dominanci na politické scéně, nebo poprvé utrží výraznější porážku. K tomu by spíš mohlo dojít při volbách do vedení hlavního města, ale ani v případě Senátu to Babiš nebude mít lehké. Rýsuje se v něm řada zajímavých soubojů známých tváří s osobním politickým příběhem. Kromě Drahoše ostatní zkusí své štěstí i další dva prezidentští poražení kandidáti - Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].