Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Je těžké prosazovat zelenou politiku, když je premiérem Andrej Babiš

Rozhovor s nečekaným kandidátem na předsedu lidovců Janem Horníčkem nejen o konzervatismu a ochraně životního prostředí

Jan Horníček • Autor: Matěj Stránský
Jan Horníček • Autor: Matěj Stránský

Nečekané překvapení přichystal na sobotním mimořádném sjezdu lidovců člen královéhradecké organizace a zastupitel Jan Horníček. Stal se kandidátem na šéfa strany a v pražském hotelu Ambassador pak pronesl projev brojící za zelenější politiku KDU-ČSL. Ve volbě získal jen deset hlasů z 357 platných a novým šéfem lidovců se stal bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Jak ale Horníček v rozhovoru pro Respekt říká, kandidatury nelituje. “Mám dojem, že ve straně panuje obava, že bychom s programem zdůrazňujícím ochranu životního prostředí mohli ztratit voliče. Já si naopak myslím, že ztrácíme mladé voliče, kteří na ochranu klimatu slyší, když to není naše hlavní téma, které komunikujeme směrem k veřejnosti,” vysvětluje.

Jak jste se dostal do KDU-ČSL?

Moji rodiče pocházejí z Brna, celé mládí jsem žil v Terezíně a poté jsem šel za prací s manželkou do východních Čech, od té doby jsem pětatřicet let v Rychnově nad Kněžnou, kde pracuji ve škodovce. Do KDU-ČSL jsem vstoupil před třiceti lety, hned po pádu minulého režimu.

Proč jste tehdy vstupoval do strany?

Tenkrát nám místní pan farář řekl, že jestli chceme něco změnit, musíme pro to něco udělat. Hodnoty křesťansko-demokratické strany mi byly vždy blízké, takže to byl pro mě impuls, proč jsem se rozhodl vstoupit do strany - a tím i do politiky. Ale nebyl jsem sám, tehdy vstoupil třeba i František Bartoš, což byl později náš senátor a můj kamarád z Rychnova.

A stále se angažujete na komunální úrovni…

Ano, kandidoval jsem v komunálních volbách a poslední dvě volební období jsem zastupitelem města Rychnov. Mám stranické funkce jako je okresní místopředseda a tajemník. Ale to podle mého názoru nikoho nezajímá - proto se představuji coby zastupitel.

Kandidáti na předsedu: Mariana Jurečku a Jana Bartoška nečekaně doplnil Jan Horník. Stejně nečekaně se kandidatury naopak před volbou vzdal Tomáš Zdechovský • Autor: Matěj Stránský
Kandidáti na předsedu: Mariana Jurečku a Jana Bartoška nečekaně doplnil Jan Horník. Stejně nečekaně se kandidatury naopak před volbou vzdal Tomáš Zdechovský • Autor: Matěj Stránský

Na mimořádném sjezdu, který si měl po předčasném odchodu Marka Výborného z předsednického postu zvolit nového předsedu strany, jste dostal nominaci a pronesl projev, který se od ostatních kandidátů odlišoval především důrazem na ochranu životního prostředí a zelenou politiku lidovců. Věděl jste, že nominaci dostanete?

Nominaci jsem dostal od kolegů z našeho okresu. Řekli mi to dopředu, protože jsme se dohodli, že pokud by to neudělali, musel bych se navrhnout sám. Chtěl jsem něco říct, protože mám pocit, že to mělo zaznít. I když nejsem exhibicionista a raději bych pásl ovce a sázel stromy, musel jsem toho využít. Možnost vystoupit na podobném fóru tak, aby to mělo odezvu, jinak není. Kdybych se přihlásil jen do diskuze, polovina lidí nebude poslouchat nebo bude venku ze sálu. Tohle byla jediná možnost, jak zdůraznit pro mě zásadní téma.

Máte pocit, že ochrana přírody a boj za zdravější planetu není u lidovců akcentované téma?

Není natolik, jak bych si představoval. Bohužel mám obavu, že zelená politika nejen u nás není žádné velké téma. To mě mrzí, zvlášť když v dnešní době je to buď, anebo -  pokud se krajina rychle nevzpamatuje, budou změny nevratné. To by mělo být dostatečně burcující. Jasně, my starší to už nějak dožijeme, ale co mladí lidé, kteří tu budou i po roce 2050? Co oni budou dělat, když budou muset žít v krajině, kde není voda nebo jim často hoří za domem?

Nicméně nový předseda Marian Jurečka ve své povolební reakci řekl, že by váš projev podepsal a že ochranu krajiny považuje za zásadní téma.

Příjemně mě tím překvapil, to ano. I v dalších kandidátských projevech se o tom na sjezdu objevilo víc, než je zvykem. Neberu to proto jen jako svou zásluhu. Diskutovali jsme o těchto záležitostech i na krajských výborech. Pro lidovce to není nové téma, už na posledním sjezdu jsme loni ochranu životního prostředí označili za jednu ze svou priorit. Ale nyní bychom tomu měli dát větší důraz i v praxi, více o tom mluvit. Očekával bych, že budeme častěji a s větší odvahou říkat, že stojíme před velkou změnou a problémem. A že to chceme řešit jako prioritu číslo jedna.

Je to většinový postoj ve straně?

Přijde mi, že ano. Neznám příliš mnoho lidí v KDU-ČSL, kteří by byli proti ochraně životního prostředí. Lidovci jsou křesťané a do jejich hodnot patří, že se staráme nejen o svou rodinu, ale i o krajinu a okolí.

Proč tedy tohle téma lidovci ve veřejných projevech dříve tolik neakcentovali? Co vám na vaše snahy ve straně říkají?

Mám dojem, že ve straně panuje obava, že bychom s programem zdůrazňujícím ochranu životního prostředí mohli ztratit voliče. Ekologie je přitom vysoce křesťanské a konzervativní téma. Já si naopak myslím, že tím ztrácíme mladé voliče, kteří na ochranu klimatu hodně slyší. Ekologickou KDU-ČSL volí i senioři, kteří myslí na své vnuky a nechtějí se nechat koupit za dvousetkorunový přídavek k důchodu. Strana je dnes na hranici vstupu do sněmovny, přitom by mohla mít dvouciferný výsledek. Proto bychom mohli být ti, který tohle téma budou zodpovědně a aktivně prosazovat. Nejhorší ale je, že dnes už nejde jen o voliče, ale o přežití.

Nový předseda Marian Jurečka  • Autor: Matěj Stránský
Nový předseda Marian Jurečka • Autor: Matěj Stránský

Protiargument, který v případě konzervativních stran zaznívá, je, že ochrana životního prostředí je levicové téma - a v programu konzervativní strany nemá místo.

Těžko rozlišovat mezi pravicí či levicí, když nám jde o život. Nicméně jak jsem řekl, ochranu životního prostředí považuji za velice konzervativní téma, protože konzervatismus znamená zachování a konzervování důležitých záležitostí našeho způsobu života i pro budoucí generace. Vlastně si neumím představit nic konzervativnějšího, než je ochrana životního prostředí. Ano, jsme v opozici, náš vliv není velký, ale měli bychom to alespoň říkat nahlas. Vždyť všichni solidní vědci ohledně škodlivého způsobu našeho hospodaření a průmyslu varují už od devadesátých let. Poukazují na zhoršující se stav životního prostředí. A když to nebudeme říkat my, převáží v debatě komentáře Václava Klause nebo Miloše Zemana, kteří nejsou ani solidní, ani vědci.

Čemu přisuzujete, že to není politické téma ani v jiných stranách?

Je téměř nemožné prosazovat ekologii ve státě, kde zemědělskou politiku a dotace ovlivňují velcí zemědělci a podnikatelé, kteří hospodaří tak, aby z toho okamžitě vytřískali co nejvíce peněz nebo výhod. Je to těžké otvírat tuhle otázku ve chvíli, kdy premiérem je právě Andrej Babiš - velkopodnikatel a člověk spojený s holdingem Agrofert, který svým hospodářstvím českou krajinu drancuje. Bylo by logicky přece proti jeho zájmům takovou debatu otvírat, natož hledat podporu pro zelenější politiku. Ale jsou tady i jiné lobbistické skupiny, kterým vadí obnovitelné energie a podobná opatření k zachování životního prostředí. Diskuze o ochraně životního prostředí pak vypadá tak, jak vypadá.

Jak tedy hodnotíte diskuzi o ochraně životního prostředí v české společnosti i ve vrcholných politických patrech?

Je to něco podobného jako diskuze o Evropské unii, kdy část vrcholných politiků neustále zmiňuje svou nechuť k EU. A občané, protože neslyší nic jiného, pak tyto názory přebírají za své a za pravdivé. Ale kdyby se ozval silný hlas, který by jim vysvětlil, co se stane, aniž bychom učinili určitá opatření, přešli na zelenější zdroje energie a třeba se uskromnili, pak by se názory veřejnosti třeba vyvíjely jinak.

Odstupující předseda Marek Výborný • Autor: Matěj Stránský
Odstupující předseda Marek Výborný • Autor: Matěj Stránský

Jaké konkrétní kroky by měli lidovci prosazovat?

Dobře o tom mluvil Marian Jurečka. Že fotovoltaika na každou střechu domu by patřila, stejně jako by patřila na každou továrnu či obchod. Dnes je podpora jen pro jednotlivé občany pro fotovoltaiku: dostanete šedesát tisíc a šedesát tisíc zaplatíte z vlastní kapsy. To je dobrý směr, ale tahle podpora by měla jít i pro firmy. Pokud nějakou část energie ušetří tím, že si ji vyrobí sami, měli by mít na podobné dlouhodobé investice podporu. To je třeba jeden z kroků, o které bychom se měli zasazovat.

Co se snažíte dělat vy?

Od mládí se zajímám o auta, ale zároveň o to, aby se chovala k životnímu prostředí šetrněji. Tak jsem už před nějakou dobu napsal knihu o úsporném ježdění s autem. Poslední dobou jsem se dostal i k zemědělství díky své manželce. Založila Ekocentrum pro mladé děti, které se mělo zabývat výchovou -  jenže šlo o novou věc a bez dotací se nedalo provozovat. Zkrachovalo a zůstala zvířata, o které se starám já. A tady člověk vidí, že náš příroda živí, a pokud nebude v pořádku, nebude obživa. Nikdy jsem se zelenou politikou nekandidoval na komunální úrovni, ale v příštích komunálních volbách to bude můj hlavní program a téma. Na komunální úrovni jsou totiž obrovské možnosti - ať už je to obnova starých cest, využívání dešťové vody či budování remízků. Obec má velké možnosti, protože má svoje pozemky. Tímhle směrem bych chtěl svůj program stavět.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].