Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jak si Radek Vondráček nezadal s Pekingem

Sněmovnu navštívil vysoký představitel komunistické Číny Ma Piao

Radek Vondráček (ANO)
Radek Vondráček (ANO)

Přijetí to bylo vstřícné. Českou sněmovnu v úterý navštívil vysoký představitel komunistické Číny Ma Piao s delegací. Je místopředsedou Čínského lidového politického poradního shromáždění (ČLPPS), což je zase nejvyšší orgán Jednotné fronty, velmi volné obdoby tuzemské bývalé Národní fronty. Nejprve zhruba hodinu jednal s poslaneckou skupinou ČR - Čína, kterou vede místopředseda sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip, pak následovala půlhodina přímo s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Samo jednání bylo víceméně výměnou formalit a deklarací. Ma Piao českým poslancům vypočítal čínské úspěchy a krásy Prahy, čeští poslanci ústy Vojtěcha Filipa zase vyjádřili uspokojení nad česko-čínskou spoluprací také a naději, že se vše na “bázi vzájemné důvěry” ještě prohloubí. Hned třikrát poděkovali čeští zástupci čínské delegaci za vynikající spolupráci s novým čínským velvyslancem, který za sebou má - jak řekl poslanec Stanislav Berkovec (ANO) - “křest ohněm” kvůli kauze Huawei.

Připomeňme, že velvyslanec Čang Ťien-min si před Vánoci vymohl schůzku s premiérem Babišem v Průhonicích - v reakci na varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, že výrobky čínské velkofirmy mohou představovat bezpečnostní riziko. Schůzku pak diplomat veřejně komentoval a na stránkách velvyslanectví bylo psáno, že diplomat “bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb”.

To Babiš následně dementoval a chování čínského velvyslance označil za velice nestandardní. A velice nestandardně se čínský zástupce - přinejmenším dle šéfa zahraničního poslaneckého výboru Lubomíra Zaorálka z ČSSD – rovněž zachoval, když na konci března trval na tom, aby zástupce Tchaj-wanu opustil setkání zahraničních diplomatů na ministerstvu průmyslu - a vyhrožoval, že pokud Tchajwanec v místnosti zůstane, “bude to mít následky”. Čeští úředníci mu vyhověli a byl z toho skandál, který přispěl ke konci ministryně Novákové.

Mírně nestandardní je i fakt, že Ma Piaovi se takového přijetí vůbec dostalo. Není totiž zástupcem parlamentu. Podle serveru Sinopsis měla ČLPPS a Jednotná fronta původně za cíl držet pod kontrolou nekomunistickou část veřejnosti v Číně, po nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga se její působnost rozšířila i za hranice země. Je tak jednou z důležitých součástí čínské měkké politiky a buduje vztahy se zahraničními politiky a institucemi. S parlamentem však nemá nic společného.

O setkání s Ma Piaem požádal Radka Vondráčka zhruba před měsícem čínský velvyslanec. “Vím, že Ma Piao není protokolárně mým protějškem,” říká předseda sněmovny, “ale na základě podkladů od mých podřízených jsem usoudil, že pokud vyhovím, tak si nezadám.”

Dodává, že se ve své funkci běžně setkává s lidmi, kteří z hlediska funkce nejsou jeho partnery, “ale jsem zastáncem dialogu, mohlo z toho něco dobrého vzejít, a v případě této delegace tam vztah s čínským státem je, proto jsem přijal”.

Jeho půlhodinové jednání s Ma Piaem bylo neveřejné podle Vondráčka šlo o formality. Z konkrétních věcí prý došlo jen na letoun L 410, který stále čeká na čínský certifikát, aby mohl proniknout na tamní trh. A pak prý Vondráček, který sám sebe označuje za jihomoravského patriota, před čínským představitelem ještě zmínil, že čínští návštěvníci Česka by mohli jezdit nejen do Prahy, ale třeba rovněž do „jeho“ regionu.

Zda kancelář předsedy sněmovny vydá i prohlášení, že bere na vědomí úsilí čínské vlády o nápravu těchto dosavadních příslušných chyb, není ovšem známo.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].