Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jak se zrodil terorista. Odsouzený důchodce policii řekl, že je člen SPD

Podle informací Respektu byl pro SPD dokonce připraven položit i svůj život

Zcela vpravo Blanka Vaňková, vlevo s taškou Lada Hrádková.  Kolegyně Jaromíra Baldy z maldoboleslavské buňky SPD
Zcela vpravo Blanka Vaňková, vlevo s taškou Lada Hrádková. Kolegyně Jaromíra Baldy z maldoboleslavské buňky SPD

Strana Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury ve svém stanovisku minulý týden uvedla, že „považuje jednání důchodce Baldy za jednoznačně odsouzeníhodné“. A připsali do něj, že „pan Balda není a nikdy nebyl členem hnutí SPD a nemá s hnutím SPD nic společného“.

Důchodce byl minulý týden zatím nepravomocně odsouzen ke čtyřem letům ve vězení za teroristický čin, který spáchal, když v létě 2017 na železniční trať ve středních Čechách na dvou místech pokácel stromy, aby do nich narazily vlaky – a to všechno přitom dělal proto, aby pomohl před volbami v preferencích SPD, která jediná mohla podle něj ochránit zemi. Podle informací Respektu byl pro SPD dokonce připraven položit i svůj život: policistům řekl, že kdyby náraz vlaku dopadl tragicky a kdyby někdo z pasažérů nebo vlakového personálu zemřel, byl připraven se sám zabít, takovou tíhu by prý neunesl.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Olši a borovici na koleje pokácel podle rozsudku proto, aby vyburcoval slepý národ k činu: byl přesvědčen, že už žijeme ve válce s islámem a jsme ve smrtelném nebezpečí, chtěl, aby si toho faktu všimli i laxní obyvatelé a tlakem na politiky dosáhli pořádného zabezpečení země, nejspíše v podobě pevného plotu. Proto předstíral, že stromy na koleje pokáceli džihádisté – na letácích poházených kolem srážky vlaků se stromy se za ně vydával.

Okamurova strana dává od Jaromíra Baldy ruce pryč, ale on sám to viděl jinak. Už při jednom z prvních výslechů po zatčení (policie ho zatkla vloni 22. února) vyšetřovatelům řekl, že je „pasivní člen SPD“ a že „požádá o vyškrtnutí“. Tím „pasivním“ členem měl - jak vyplývá z výslechu - na mysli, že za stranu nikam nekandidoval. A tím vyškrtnutím, že stranu nechce poškozovat.

V obci Malá Bělá, v níž žil se svou manželkou, pomáhal před volbami shánět (neúspěšně) lidi na kandidátní listinu SPD. Jezdil s SPD na demonstrace, agitoval u stánků a každou druhou neděli se účastnil schůzí okresní buňky v restauraci u městského bazénu v Mladé Boleslavi.

Okresní koordinátorky Blanky Vaňkové se na tu nesrovnalost mezi tvrzením Jaromíra Baldy při výslechu a veřejným prohlášením předsednictva SPD zeptat nelze. „Presstitutky, hyeny, táhněte,“ volá ze zápraží a zachází do domu. Právě ona Jaromíra Baldu pro SPD získala a ona ho podle odposlechů dostávala do varu, když běsnil strachem z uprchlíků a plánoval, co všechno by se dalo podniknout na ochranu před džihádem – třeba „bum, bum, jednoho po druhém“ (to měl patrně na mysli politiky).

Dvojka na kandidátce SPD v loňských komunálních volbách na mladoboleslavskou radnici Lada Hrádková seděla na schůzích SPD vedle Jaromíra Baldy, jela s ním i na konferenci Tomia Okamury do Prahy s Marine Le Pen, agitovala s ním na stáncích. „Chodil na naše schůze, ale jestli byl člen, nebo ještě čekatel, to ví jen Blanka Vaňková. Jedno z toho. Čekatelem může být člověk dlouho,“ říká.

Za to, že se důchodce z Malé Bělé zaslepený strachem o osud Čechů „jednoznačně dostal do manipulace veřejnými osobami“, však podle ní SPD nemůže. „Měl si zajít k psychiatrovi, já jsem mu tu pilu do ruky nedala,“ říká Lada Hrádková.

Ve výroční zprávě SPD lze Jaromíra Baldu nalézt v položce bezúplatného plnění ve výši celkem 12 450 korun. Za 3300 korun vylepil pro SPD plakáty, za 4800 si pověsil Okamuru na plot a na 4350 korun SPD vyčíslila fakt, že si důchodce Balda - který chodil na schůze SPD, agitoval na stáncích SPD a cítil se být členem SPD, ale SPD s ním přitom nemá nic společného - polepil Okamurovou fotografií i své zelené suzuki: zepředu na kapotě, zprava i zleva.

O tom, jak se z důchodce Jaromíra Baldy stal po sedmdesáti letech absolutně bezúhonného života první český terorista, čtěte v novém Respektu 3/2019

Jaromír Balda u soudu • Autor: Matěj Stránský
Jaromír Balda u soudu • Autor: Matěj Stránský

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].