0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Politika21. 1. 20194 minuty

Jak se zrodil terorista. Odsouzený důchodce policii řekl, že je člen SPD

Podle informací Respektu byl pro SPD dokonce připraven položit i svůj život

Zcela vpravo Blanka Vaňková, vlevo s taškou Lada Hrádková.  Kolegyně Jaromíra Baldy z maldoboleslavské buňky SPD

Strana Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury ve svém stanovisku minulý týden uvedla, že „považuje jednání důchodce Baldy za jednoznačně odsouzeníhodné“. A připsali do něj, že „pan Balda není a nikdy nebyl členem hnutí SPD a nemá s hnutím SPD nic společného“.

Důchodce byl minulý týden zatím nepravomocně odsouzen ke čtyřem letům ve vězení za teroristický čin, který spáchal, když v létě 2017 na železniční trať ve středních Čechách na dvou místech pokácel stromy, aby do nich narazily vlaky – a to všechno přitom dělal proto, aby pomohl před volbami v preferencích SPD, která jediná mohla podle něj ochránit zemi. Podle informací Respektu byl pro SPD dokonce připraven položit i svůj život: policistům řekl, že kdyby náraz vlaku dopadl tragicky a kdyby někdo z pasažérů nebo vlakového personálu zemřel, byl připraven se sám zabít, takovou tíhu by prý neunesl.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Olši a borovici na koleje pokácel podle rozsudku proto, aby vyburcoval slepý národ k činu: byl přesvědčen, že už žijeme ve válce s islámem a jsme ve smrtelném nebezpečí, chtěl, aby si toho faktu všimli i laxní obyvatelé a tlakem na politiky dosáhli pořádného zabezpečení země, nejspíše v podobě pevného plotu. Proto předstíral, že stromy na koleje pokáceli džihádisté – na letácích poházených kolem srážky vlaků se stromy se za ně vydával.

Okamurova strana dává od Jaromíra Baldy ruce pryč, ale on sám to viděl jinak. Už při jednom z prvních výslechů po zatčení (policie ho zatkla vloni 22. února) vyšetřovatelům řekl, že je „pasivní člen SPD“ a že „požádá o vyškrtnutí“. Tím „pasivním“ členem měl - jak vyplývá z výslechu - na mysli, že za stranu nikam nekandidoval. A tím vyškrtnutím, že stranu nechce poškozovat.

V obci Malá Bělá, v níž žil se svou manželkou, pomáhal před volbami shánět (neúspěšně) lidi na kandidátní listinu SPD. Jezdil s SPD na demonstrace, agitoval u stánků a každou druhou neděli se účastnil schůzí okresní buňky v restauraci u městského bazénu v Mladé Boleslavi.

Okresní koordinátorky Blanky Vaňkové se na tu nesrovnalost mezi tvrzením Jaromíra Baldy při výslechu a veřejným prohlášením předsednictva SPD zeptat nelze. „Presstitutky, hyeny, táhněte,“ volá ze zápraží a zachází do domu. Právě ona Jaromíra Baldu pro SPD získala a ona ho podle odposlechů dostávala do varu, když běsnil strachem z uprchlíků a plánoval, co všechno by se dalo podniknout na ochranu před džihádem – třeba „bum, bum, jednoho po druhém“ (to měl patrně na mysli politiky).

Dvojka na kandidátce SPD v loňských komunálních volbách na mladoboleslavskou radnici Lada Hrádková seděla na schůzích SPD vedle Jaromíra Baldy, jela s ním i na konferenci Tomia Okamury do Prahy s Marine Le Pen, agitovala s ním na stáncích. „Chodil na naše schůze, ale jestli byl člen, nebo ještě čekatel, to ví jen Blanka Vaňková. Jedno z toho. Čekatelem může být člověk dlouho,“ říká.

Za to, že se důchodce z Malé Bělé zaslepený strachem o osud Čechů „jednoznačně dostal do manipulace veřejnými osobami“, však podle ní SPD nemůže. „Měl si zajít k psychiatrovi, já jsem mu tu pilu do ruky nedala,“ říká Lada Hrádková.

Ve výroční zprávě SPD lze Jaromíra Baldu nalézt v položce bezúplatného plnění ve výši celkem 12 450 korun. Za 3300 korun vylepil pro SPD plakáty, za 4800 si pověsil Okamuru na plot a na 4350 korun SPD vyčíslila fakt, že si důchodce Balda - který chodil na schůze SPD, agitoval na stáncích SPD a cítil se být členem SPD, ale SPD s ním přitom nemá nic společného - polepil Okamurovou fotografií i své zelené suzuki: zepředu na kapotě, zprava i zleva.

O tom, jak se z důchodce Jaromíra Baldy stal po sedmdesáti letech absolutně bezúhonného života první český terorista, čtěte v novém Respektu 3/2019

Jaromír Balda u soudu • Autor: Matěj Stránský
Jaromír Balda u soudu
Jaromír Balda u soudu • Autor: Matěj Stránský

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].