Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Jak dobré lidovecké mravy obnovily koalici v Brně

Odešla náměstkyně Klára Liptáková, která rozpad koalice režírovala, přibyla TOP 09

Petr Vokřál • Autor: ČTK
Petr Vokřál • Autor: ČTK

Bylo to absurdní, ale netrvalo to dlouho. Brněnská koalice se začala rozpadat v půlce dubna, v půli května se rozbila úplně odchodem radních za KDU-ČSL a do pár dní by měla být sestavena nová. KDU-ČSL se v mezičase na svých schůzích zorientovala v situaci, z níž cesta nikam jinam než zpátky vést nemohla, a vrátila se. Jen teď při novém vyjednávání přišla o jedno křeslo v radě. Přepustila ho nově příchozí straně TOP 09, která koalici početně posílí.

Obrysy koalice jsou už na papíře a během týdne by se měly představit Brňanům, na zastupitelstvu svolaném na 21. června budou zvoleni noví radní. Mnoho se toho v novém vedení města nezmění: opět v ní bude jako nejsilnější strana ANO s primátorem Petrem Vokřálem, hnutí Žít Brno s náměstkem Matějem Hollanem, Strana zelených s náměstkem Martinem Anderem, opět tedy lidovci, ale už bez nedávné první náměstkyně Kláry Liptákové, která rozpad koalice režírovala, a k tomu strana TOP 09.

Vlevo nic, vpravo nic

Brněnská krize zrodila i jednoho lidoveckého hrdinu. Radní pro zdravotnictví Daniel Rychnovský se po měsíci přešlapování na místě vzepřel Kláře Liptákové a její linii a na jednání zastupitelstva se v půli května otevřeně postavil na stranu zbytku koalice. Tím vlastně započal stav, v němž se mohlo začít smysluplně vyjednávat, a který dospěl k dohodě o nové koalici, tedy k tomu, že lidovci se vrátí zpátky.

Pro připomenutí: Na počátku stálo roční vyjednávání o transformaci městských firem z pera ANO, proti němuž měli lidovci výhrady. Transformace se připomínkovala, upravovala, odborníci vyčlenění lidovci na tuhle tematiku už souhlasili, ale na jednání rady plán opakovaně narážel na odmítání první náměstkyně Liptákové. Primátor  Vokřál (ANO) s náměstkem Hollanem (Žít Brno) se šel zeptat opoziční ČSSD, zda by pro transformaci byli ochotni hlasovat oni, aby měla podporu potřebného počtu hlasů, případně zda by sociální demokraté  nenaskočili do koalice místo KDU-ČSL, pokud se napětí mezi stranami a náměstkyní Liptákovou bude stupňovat.

Klára Liptáková • Autor: www.kduprobrno.cz/
Klára Liptáková • Autor: www.kduprobrno.cz/

O schůzce s opoziční stranou řekl primátor lidovcům; byl to spíš pokus o nátlak než skutečný plán se KDU-ČSL zbavit. Ti ovšem zpanikařili a šli za ČSSD taky, ale už s papírem, na němž s nimi podepsali dohodu o nerozlučnosti. Opoziční ČSSD, kterou stávající koalice v minulých volbách vypudila z vedení města, se královsky bavila.

Nejdřív schůzka s primátorem, pak dokonce ona nerozlučnost s lidovci, městská koalice napadrť, krajské volby za rohem. Lidovci oznámili, že na základě dohody o nerozlučnosti teď spolu s ČSSD stvoří novou a lepší koalici, jen co do ní seženou nějaké další strany. Takové ale v Brně nebyly, na což stačilo se asi minutu rozhlížet. Lidovci však týdny předstírali, že je hledají. Situace byla patová, nikdo neměl většinu v zastupitelstvu.

Na květnové zastupitelstvo přišli lidovci s plánem, že žádné zastupitelstvo nebude: dohodli se, že neschválí program,  a půjde se domů. Prý, jak říkala Klára Liptáková, aby si primátor Vokřál uvědomil, jak je situace vážná. Nakonec šla toho dne domů sama, jeden z lidovců Daniel Rychnovský hlasoval s koalicí a program prošel. „Tohle už nejde,“ říkal, „je to jen trapné. Já taky musím nějak chodit po ulicích a nechci se u toho stydět, vždyť to, co děláme, nejde Brňanům nijak rozumně vysvětlit. Chci, abychom se vrátili do koalice, ale v jiném personálním složení.“

Kdo si to tak myslel

A pak se začalo konečně pořádně jednat. Rychnovský to pak sice chvíli neměl na schůzích KDU-ČSL jednoduché, ale k jeho hlasu se přidalo i dost dalších včetně předsedy brněnské KDU-ČSL, poslance Jiřího Miholy, který si to sice myslel celou dobu stejně jako Rychnovský - ale v tradiční straně KDU-ČSL patří k dobrým mravům vnitřní věci neřešit rázně, zvlášť když člověk nemá spočítáno, kolik příznivců je zrovna v „jeho“ křídle.

Konec přešlapování se blížil a teď je tu. Rychnovský však nejspíše v obnovené radě města Brna nezasedne, protože lidovci o jedno místo přišli, museli ho nechat TOP 09 (nováček v koalici navrhuje na místo náměstka svého brněnského předsedu Jaroslava Kacera).

Především ale na lidovce připadají dvě místa takzvaně uvolněná, tedy na plný úvazek, a Daniel Rychnovský nechce opustit svou lékařskou praxi v chirurgické ambulanci (v původní radě byl radním neuvolněným).  A tak se náměstkem místo Kláry Liptákové stane  – alespoň to tak zatím vypadá – mladý progresivní lidovec Petr Hladík, který si to taky celou dobu potichu myslel stejně jako Rychnovský.

A tak je možné, že pro vyváženost křídel si lidovci na druhé místo v radě, které na ně připadá, zvolí někoho z opačného vnitrostranického tábora. Ale to jsou jen odhady založené na létech pozorování KDU-ČSL v Brně; jak to dopadne, by mělo být jasno koncem týdne.

Klára Liptáková na protest proti rozvázání dohody o nerozlučnosti s ČSSD a návratu lidovců do koalice odstoupila z místopředsednického křesla  brněnské KDU-ČSL - a strany včetně KDU-ČSL se dohodly na transformaci městských firem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].