Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Politika

Hrad nechce, aby Česko vyhostilo ruské špiony

Jde o solidární reakci EU na bezprecedentní otrávení dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii

Prezident Ruska Vladimir Putin přijal 21. listopadu 2017 ve své černomořské rezidenci v Soči Miloše Zemana • Autor: ČTK, Šimánek Vít
Prezident Ruska Vladimir Putin přijal 21. listopadu 2017 ve své černomořské rezidenci v Soči Miloše Zemana • Autor: ČTK, Šimánek Vít

Řada států Evropské unie by od pondělka měla přistoupit k vyhošťování ruských špionů působících na tamních ambasádách. Mluví se o Francii, Německu, Polsku nebo Pobaltí. Připojit by se mělo i Česko, což již naznačil premiér Andrej Babiš. Jak prohlásil po návratu z Bruselu, kde se ladil jednotný postup EU, v pondělí o tom bude jednat s ministrem  zahraničí Martinem Stropnickým.

Mělo by jít o solidární reakci EU na bezprecedentní otrávení dvojitého agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii. Londýn z útoku viní Moskvu a již tvrdě odpověděl: vyhostil dvacet tři ruských diplomatů napojených na ruské tajné služby.

Faktem ale je, že zdejší politická scéna je v této věci rozpolcená. Šéf komunistů Vojtěch Filip Babišovi řekl, že v jeho druhé vládě, která se rodí za jejich slíbené podpory, by strana s něčím takovým jako vyhošťování nesouhlasila. Právě o rudé hlasy by mohl Babiš v budoucnu opřít vládu. Komunisté dlouhodobě hájí zájmy Putinova Ruska a podporují například vystoupení Česka ze Severoatlantické aliance.

Snížit počet ruských špionů nechce ani prezident Miloš Zeman. Na Pražský hrad si kvůli tomu zavolal ministra Stropnického. Podle informací Respektu již Hrad prostřednictvím Zemanových podřízených kontaktoval Černínský palác a dal mu neformálně najevo, že má s vyhošťováním problém. Argumentoval tím, že nebylo prokázáno, že za otravou stojí Moskva.

Nejde o první krok, kdy se Zeman a jeho okolí dostali do konfliktu se spojenci v EU a NATO. Zeman nedávno opakovaně lobboval, aby ministr spravedlnosti Robert Pelikán nevydával ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, ale do Ruska. Jednal o tom i s Vladimirem Putinem. Zeman má delší dobu špatné vztahy s USA. Kvůli některým svým spolupracovníkům napojeným na Rusko nemůže do Bílého domu, rozešel se i se svým dřívejším spojencem, současným velvyslancem v USA Hynkem Kmoníčkem.

Zeman mu vyčítá právě to, že ho nedostal za americkým prezidentem. V nadcházejícím týdnu se Zeman nesejde s jedním z nejvýše postavených amerických politiků, předsedou sněmovny Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem, který přiletěl do Česka. Kmoníček - který se o víkendu rovněž vyjádřil pro vyhoštění agentů z Česka - mu to sice doporučoval, ale Zeman ho nevyslyšel.

Na ruské ambasádě v Praze působí 122 lidí, z toho 45 diplomatů. Generální konzuláty v Brně a Karlových Varech mají dalších 18 zaměstnanců, z toho osm diplomatů. Podle tajných služeb tvoří třetinu stavu špióni.

Z ruske ambasady v Praze by meli byt vyhosteni dva nebo tri rusti spioni. Podle informaci @RESPEKT_CZ by melo jit o zastupce ruske rozvedky SVR, a vojenske tajne sluzby GRU.— Ondrej Kundra (@okundra) March 26, 2018

V novém Respektu 13/2018 najdete rozsáhlý text o dalších plánech ruského prezidenta po čtvrtém volebním vítězství nazvaný Putin dobyvatel. Kématu vyhoštění je pak věnovaný článek  Babiš vs. ruští špioni.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].