Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hamáček: Policie věděla, kde je Babiš junior. Údajný únos se vyšetřuje

Ministr vnitra vyvracel „mýty“ kolem vyšetřování Čapího hnízda

2018: Ministr vnitra Jan Hamáček a první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek • Autor: ČTK
2018: Ministr vnitra Jan Hamáček a první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek • Autor: ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček vyřešil telefon zaplavený esemeskami s dotazy novinářů v úterý tiskovou konferencí. Po boku mu stál první náměstek policejního prezídia Martin Vondrášek, který po odchodu policejního prezidenta Tomáše Tuhého českou policii vede.  Hamáček chtěl spolu s ním vyvrátit „některé mýty, které panují“ kolem vyšetřování dotačního podvodu při stavbě farmy Čapí hnízdo a údajného zavlečení syna premiéra Andreje Babiše mladšího na Ukrajinu a Krym. „Slyšel jsem, že policie nevyslechla Andreje Babiše mladšího v případu Čapího hnízda, protože nic nedělá. Není to pravda. Babiš mladší je švýcarský občan, nachází se v Ženevě a policie může prokázat, že se švýcarskou stranou komunikovala,“ řekl.

Upozornil, že policisté nejsou ve stejně komfortní roli jako novináři, kteří najdou člověka a povídají si s ním: česká policie nesmí na území Švýcarska provádět výslechy ani žádné jiné úkony bez vědomí, svolení a spolupráce švýcarské prokuratury. Hamáčkovo vysvětlení znamená, že se o výslech a především o znalecký posudek zdravotního stavu Babiše juniora snaží, ale že vyjednat mezinárodní spolupráci vedoucí k výslechu či zkoumání duševního zdraví je na dlouhé lokte.

Státní zástupce už „před několika měsíci“  - kdy přesně, není ale známo - přizval k případu soudního znalce v oboru psychiatrie. Advokáti Andreje Babiše mladšího doručili totiž policii žádost o zastavení trestního stíhání doloženou zprávou ošetřující lékařky Dity Protopopové, podle níž je Babiš junior duševně nemocen. „Soudní znalec pracuje na posudku a čeká se na švýcarskou stranu,“ informoval Hamáček. Už prý požádal premiéra Babiše o součinnost - tedy aby byl přes advokáty rodiny nápomocen v hladkém průběhu cesty k znaleckému posudku. Kdo by posudek ve Švýcarsku dělal, není zatím jasné; je možné, že by to byl švýcarský psychiatr.

„Druhá domněnka kolem případu mluví o tom, že novináři televize Seznam za měsíc vypátrali adresu Andreje Babiše mladšího a že policie tohle do té doby nezvládla. Jaká je skutečnost? Policie po celou dobu zná adresu Andreje Babiše mladšího a komunikuje s jeho advokáty,“ řekl Hamáček. Náměstek Martin Vondrášek dodal, že komunikace se švýcarskou stranou je intenzivní. A že trestní řízení je vedeno „standardním způsobem“ po celou dobu  - tedy od obvinění Andreje Babiše staršího, jeho dětí a dalších osob na podzim loňského roku.  „Dotazů v této kauze na zahraniční kolegy je řada, policie s nimi začala spolupracovat v listopadu 2017. A netýká se to jen Švýcarska,“ dodal Vondrášek. Ve kterých dalších zemích operativci zjišťovali informace a kam všude posílali dotazy, nechtěl ovšem upřesnit.

K tomu zavlečení

„Nevidím jediný důvod, proč jim nedůvěřovat,“ postavil se Martin Vondrášek na tiskové konferenci za práci policistů. Policie utvořila speciální tým v dalším případu, který začala prověřovat – podezření na zavlečení premiérova syna na Ukrajinu a Krym, kam s ním cestoval jeho otcem najatý společník Petr Protopopov. Ten toto podezření zkoumá. „Byl jsem ujištěn, že policisté prvního oddělení Prahy 1 to prověřují - a že už byly provedeny úkony k zajištění důkazů včetně výslechů osob,“ řekl náměstek Vondrášek.

To znamená, že policie buď vyslechla, nebo předvolala k podání vyslechnutí premiéra Andreje Babiše, společníka Babiše juniora Petra Protopopova, možná i jeho tehdejší lékařku Ditu Protopopovou. S oznamovatelem únosu z ledna letošního roku Andrejem Babišem mladším se policie podle slov Vondráška nepodařilo spojit, ale „zkouší ho zkontaktovat všemi možnými způsoby“. Andrej Babiš mladší totiž poslal před pár dny do televize Seznam mail s oznámením, že by s policií rád o svém pobytu na Ukrajině a Krymu mluvil.

Souběžně s tím policie prověřuje, zda policisté Prahy 1, kteří měli k dispozici předchozí e-mail Andreje Babiše mladšího z Ukrajiny, že tam byl unesen a je v cizí zemi nedobrovolně, udělali na počátku roku pro zjištění skutečného stavu vše, co měli. Policie se totiž podle dosud dostupných informací spokojila s tím, že Protopopov pro Babiše juniora na Ukrajinu zajel a odvezl ho na Slovensko.  Syn premiéra se zde potom na důkaz, že je vše v pořádku, vyfotografoval se se svou matku a s aktuálním denním tiskem a snímek poslal policii. Babiše mladšího tehdy podle jeho slov z reportáže televize Seznam policie nevyslechla.

Andrej Babiš sdělil veřejnosti, že jeho syn trpí vážnou duševní poruchou, schizofrenií. Léčil se od roku 2015 v Národním ústavu duševního zdraví. Schizofrenie může způsobit, že lidé, kteří jí trpí, mají změněné vnímání či interpretaci reality. Zda nemoc Babiše mladšího zavdá příčinu k tomu, aby byla jeho část případu v kauze Čapí hnízdo „zmrazena“, protože není schopen chápat trestní řízení, by měl ukázat právě přezkum jeho zdravotního stavu, o nějž usiluje státní zastupitelství.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].