Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

ČSSD povede do voleb Zaorálek v roli bodrého Babiše

Triumvirát Zaorálek – Chovanec – Sobotka má zvrátit pokles preferencí

Volební triumvirát • Autor: Tomáš Škoda
Volební triumvirát • Autor: Tomáš Škoda

Premiér Bohuslav Sobotka dotáhne do konce vedení vlády a bude do Sněmovny kandidovat jako lídr jihomoravské kandidátky. Šéfování strany však za něj převezme ministr vnitra Chovanec a novým volebním lídrem se stane šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Tímhle triumvirátem chtějí sociální demokraté na poslední chvíli zvrátit propad volebních preferencí před říjnovými volbami.

Podle plánů má Zaorálek vystupovat před veřejností jako bodrý chlapík z Ostravska, který se nebojí jít pro ostřejší slovo daleko, de facto se má převtělit v jakéhosi konkurenčního Andreje Babiše. Je ovšem veřejným tajemstvím, že je tak trochu chaotik, o čemž svědčí i stav jím vedeného ministerstva zahraničí. Takže partaj převezme Chovanec. Na rozdíl od Zaorálka má ve straně právě pověst organizátora a ČSSD má sešikovat za novým lídrem. Na řadu lidí však působí dost kontroverzně, proto bude stát v pozadí.

Stažení Sobotky dává svou logiku. I když je z pohledu sociálně demokratických voličů úspěšným premiérem, veřejnost příliš neoslovuje. A dění v řadě evropských zemí ukazuje, že voliči mají hlad po nových tvářích, resp. po politicích, kteří na ně působí autenticky a mají energii.

Ale  v tom zároveň spočívá hlavní úskalí rošády v ČSSD. Zaorálek ani Chovanec novými tvářemi v politice nejsou, zvlášť tedy ministr zahraničí. Problém navíc je, že už delší dobu s nimi není spojen žádný zajímavější programový výstup. ČSSD tak sice nabídne změnu, ale zároveň toho vlastně hodně zůstane při starém.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].