Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Budoucí ministr vnitra Metnar působil v kontroverzním hnutí

Hnutí BOS, které spoluzakládal, někteří experti na tajné služby a obranu označují za bezpečnostní riziko

Pod Metnara bude nyní na vnitru spadat centrum bojující proti dezinformacím a propagandě.  • Autor: Ministerstvo vnitra
Pod Metnara bude nyní na vnitru spadat centrum bojující proti dezinformacím a propagandě. • Autor: Ministerstvo vnitra

Ostře sledovaný post v budoucí vládě Andreje Babiše je jasný. Novým ministrem vnitra bude bývalý policista Lubomír Metnar. Působil u ostravské policie, do povědomí veřejnosti se nejvíce zapsal jako vyšetřovatel rasistického žhářského útoku ve Vítkově, při němž málem uhořela malá Natálka.

Metnar případ objasnil, za což byl později vyznamenán. Na extremismus se soustředil i jako náměstek pro vnitřní bezpečnost na ministerstvu vnitra. Na úřad si ho přivedl Martin Pecina. Tehdejší kolegové na něj vzpomínají jako na slušného člověka, který nebyl hodnotově nijak výrazný.

Kromě angažmá ve veřejné sféře působil jako bezpečnostní ředitel Vítkovic. V poslední době se angažoval v hnutí BOS, sdružení bývalých vojáků, policistů a zaměstnanců bezpečnostních složek: byl zakládajícím členem a seděl v jeho ústřední radě. Životopis, který na jejich stránkách donedávna měl, je nyní vymazaný.

Je naivní si myslet, že dotace z EU jsou pro nás výhodné. Je to zlodějina…

BOS někteří experti na tajné služby a obranu označují za bezpečnostní riziko. Jeho členové projevovali vřelý vztah k Rusku a jeho autoritativnímu vládci Vladimiru Putinovi. „Američané se chovají jako prasata. Není se čemu divit. Nestačí jim, že téměř vyhubili původní obyvatelstvo. Války, které rozpoutali v zájmu své arogance a nenažranosti, vměšování do EU a teď si brousí zuby na Rusa, aby zatáhli Evropu do válečného konfliktu,“ stojí v nedávném příspěvku na oficiálním facebookovém profilu  hnutí, na cožupozornil server iDNES.cz. V dalším se pak píše: „Je naivní si myslet, že dotace z EU jsou pro nás výhodné. Je to zlodějina, kterou kryjí naši zkorumpovaní politici… Pryč s nimi i s EU.“

BOS se také výrazně vymezuje vůči veřejnoprávním médiím: „I Goebbles by zezelenal závistí, kdyby viděl, k jaké dokonalosti vypracoval mainstream v čele s ČT a ČRo vymývání mozků a implementaci euroamerické propagandy u nás.“ Nakolik se Metnar s těmito názory ztotožňuje, není jasné. Na vnitru pod něj bude přitom spadat i centrum bojující proti dezinformacím a propagandě. Jak se k nim postaví, dosud neřekl.

Další změnu lze očekávat na místě policejního prezidenta. Spekuluje se o tom, zda na post nezamíří bývalý šéf protimafiánské jednotky Robert Šlachta. Není ale potvrzeno, že by dostal konkrétní nabídku. „Jsem pořád tam, kde jsem, a nikdo mi nic nenabídl,“ řekl Respektu Šlachta, od srpna 2016 náměstek pátracího odboru Celní správy ČR.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].