Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš vysvětlil poslancům, co si Jourová nebude myslet v Bruselu

Česká kandidátka na eurokomisařku měla slyšení v evropském výboru Poslanecké sněmovny

Eurokomisařka Věra Jourová během jednání v budově parlamentu.
Eurokomisařka Věra Jourová během jednání v budově parlamentu.

Věra Jourová absolvovala v úterý audienci v evropském výboru sněmovny - a pokud ji příští pondělí schválí vláda, tak jak je to v plánu, Česko bude mít svého národního nominanta do příští Evropské komise.

Členové výboru nicméně odmítli kandidaturu Jourové explicitně podpořit. Koaliční strany totiž neměly na jednání většinu, z osmnácti členů výboru chyběli čtyři, přičemž tři z toho byli zástupci - pro Jourovou domovského - hnutí ANO. Při závěrečném hlasování proto prošlo usnesení, které konstatuje, že výbor vzal nominaci dosavadní komisařky na vědomí.

Samo o sobě to nic neznamená. Výbor nemusí nominaci schválit, pouze ji musí projednat, aby pak následně jméno kandidáta či kandidátky mohla schválit vláda. Dvouhodinová debata jak za přítomnosti Věry Jourové, tak premiéra a lídra ANO Andreje Babiše nicméně připomněla několik podstatných věcí. Především pak tu, že problém Věry Jourové, stejně jako české politiky ve vztahu k EU, se jmenuje právě Andrej Babiš.

Diskuse nad dotazy prvních tří čtyř poslanců probíhala klidně. Jourová hlavně obhajovala, proč by se v nové Komisi věnovala nejraději - v tomto pořadí - digitální agendě, vnitřnímu trhu či mezinárodnímu obchodu. Pak se poslanec Jan Skopeček (ODS) Jourové zeptal obecněji na její vizi EU, což přimělo reagovat Andreje Babiše a atmosféra se proměnila.

Skopeček se Jourové dotázal, kam se řadí na škále skeptik - federalista s ohledem na to, že hnutí ANO sedí v Evropském parlamentu ve výrazně proevropské frakci podporující další integraci Unie. Následující dotaz pak směřoval na uhlíkovou neutralitu a také na stanovení jednotné minimální mzdy napříč EU, což zmínila v nominačním projevu před europoslanci nová šéfka komise Ursula von der Leyen.

Jourová se nadechovala k odpovědi, ale slovo si vzal Babiš a opozičnímu poslanci vynadal za to, na co se ptá. “Vy tady chcete politické názory, které ona (Jourová, pozn.red.) nemá co prezentovat. Nebude tam dělat politiku,” prohlásil Babiš.

Jakkoli klíčová politická rozhodnutí vskutku přijímají prezidenti a premiéři v Evropské radě, komisaři navrhují konkrétní legislativní úpravu. Jejich pohled na věc tudíž hraje velkou roli. Babiš však Jourové rovnou vytyčil pole, na jakém se bude z jeho pohledu pohybovat v případě potvrzení europarlamentem.

“Hnutí ANO rozhodně není pro další integraci Evropské unie,” začal premiér, což je v protikladu s linií frakce Renew Europe, kde ANO sedí. “Uhlíkovou neutralitu jsme zablokovali,” připomněl odpor na červnovém summitu vůči ambici stlačit emise v Evropě do roku 2050 na nulu. “A ty komentáře, že bychom se měli uskromnit?!” pokračoval Babiš v narážce na předchozí slova Věry Jourové, že se evropská civilizace “bude muset uskromnit”, pokud pro příští generace “nechce zanechat svinčík a neúnosné klima”. “Proč bychom se měli uskromnit? Já to odmítám,” řekl Babiš. A ještě dodal: “Minimální mzda - absolutně nepřijatelné.”

Jourová pak sama Skopečkovi odpověděla, ale bylo to zbytečné. To rozhodující pro zbývající členy ANO a obecně přítomné v sále už zaznělo. Poslanci Babišova hnutí, kteří se poté komisařky ještě ptali, položili vesměs technické dotazy a atmosféra v místnosti byla dusná.

Autonomní kritika dosavadní práce Jourové zazněla od politiků SPD a komunistů, autonomní ocenění slyšela z úst zástupců STAN, TOP 09 a ČSSD. Členové ANO odezírali předsedovi z úst.

“Věra Jourová odvedla v komisi dobrou práci. Její největší slabinou je Andrej Babiš, jeho aféry. Ale v Bruselu už má tato komisařka natolik silnou pozici, že její opětovná nominace se České republice vyplatí,” shrnul po jednání výboru zástupce pravicové opozice Jan Farský (STAN), proč v závěrečném hlasování zvedl pro Jourovou ruku (podpora výboru jí nakonec unikla o jeden hlas).

“Já očekávám při slyšení od opozičních europoslanců kritiku,” řekla sama Jourová na dotaz, zda výběr jejího portfolia mohou ovlivnit kauzy Andreje Babiše - a s odkazem k tradičnímu „grilování“ kandidátů na komisaře, které ji čeká. “Ale pokud by to bylo jen kvůli Andreji Babišovi, brala bych si to osobně, jako vyjádření nedůvěry vůči mé dosavadní práci. Nicméně pokusila bych se je přesvědčit.”

Jestli získá agendu digitální ekonomiky, to jí zatím nová předsedkyně komise při jejich schůzce nesdělila. Čeká se na všechny národní nominace komisařů,  teprve poté se začnou přiřazovat konkrétní oblasti ke konkrétním lidem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].