Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš chce z Evropy další peníze, na klima a investice

Audit nevadí, nikoho to nezajímá, tvrdí Babiš

Andrej Babiš • Autor: Milan Bureš
Andrej Babiš • Autor: Milan Bureš

Pokud se má Česko přidat k řešení problémů s klimatem, český premiér na to bude chtít z Evropy víc peněz. Zároveň trvá na tom, že bude příští týden na evropském summitu proti závazku snížit emise skleníkových plynů v EU na nulu do roku 2050, jak to prosazuje většina Unie. Česko podle Babiše kvůli průmyslu zvládne snížení emisí nejvýš o 80 procent, nikoli o sto. „My se k tomu určitě nepřidáme,“ prohlásil Babiš k stoprocentnímu závazku a k tomu, jak se k věci postaví při jednání příští týden na summitu unijních lídrů. Stejnou pozici má i Polsko.

I se snížením emisí o 80 procent ale bude chtít česká vláda od Unie pomoci. „Abychom se tam dostali, na to potřebujeme tohle, tohle. A na to potřebujeme peníze. Navíc peníze, ne peníze z koheze,“ uvedl Babiš na výboru pro evropské záležitosti českého parlamentu, kde seznamoval poslance, s čím jede příští týden na evropský summit – a také s tím, jak chce v Evropě dál fungovat, pokud je podle unijního auditu ve střetu zájmů kvůli dotacím pro Agrofert.

Námitku opozičních poslanců, že by kvůli střetu zájmů neměl Česko při jednání o evropském rozpočtu zastupovat, Babiš odmítl s tím, že žádný střet zájmů podle něj neexistuje a že o něm může rozhodovat leda český soud.

Při jednání o klimatu a o tom, jak Evropa může Česku pomoci, chce Babiš spojit toto téma s budováním nových jaderných bloků: „Já to samozřejmě vážu na to jádro. My zkrátka chceme jasně prosadit v rámci EU, že jádro je čistý bezemisní zdroj, a my chceme, abychom to mohli postavit. Ne že nám to Evropská komise nebo některé členské státy nedovolí. O tom to je.“ S touto představou už prý Babiš seznámil šéfku evropské komise Ursulu von der Leyen tento týden na klimatickém summitu v Madridu.

Toho, že by čerstvý auditní výrok ohledně střetu zájmů a zneužívání evropských peněz mohl české šance na dojednávání další finanční pomoci v Unii ohrozit, se Babiš neobává. „Moje kolegy to vůbec nezajímá,“ ujišťuje Babiš.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].