Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babčenkova fingovaná vražda není jako ruská dezinformační kampaň

S ukrajinským poslancem nejen o tom, že Rusko chce destabilizovat Ukrajinu

Arkadij Babčenko: Jsem živý • Autor: REUTERS, VALENTYN OGIRENKO
Arkadij Babčenko: Jsem živý • Autor: REUTERS, VALENTYN OGIRENKO

Předminulý týden svět obletěla šokující zpráva, že byl ve svém bytě v Kyjevě zavražděn ruský opoziční novinář Arkadij Babčenko, o dvacet čtyři hodin později pak přišel další šok: Babčenko žije. Vzápětí svalnatý žurnalista vystoupil na tiskové konferenci po boku generálního prokurátora Ukrajiny a šéfa tamní tajné služby SBU - a svět byl překvapen potřetí. Sdělili, že jeho oznámená vražda byla ve skutečnosti řízená operace SBU s cílem zabránit vraždě skutečné a vypátrat jejího objednavatele.

Před dvěma měsíci kontaktoval tamní bezpečnostní složky údajně najatý vrah a přiznal se, že převzal peníze, aby Babčenka zabil. Další splátka měla přijít po dokonání činu. Ukrajinci proto rozjeli složitou akci, kdy se s Babčenkem domluvili, že bude předstírat svoji smrt. Vykonavateli pak na tělo pověsili nahrávací zařízení, aby získali důkazy o lidech, kteří vše zosnovali.

Co přesně dnes SBU drží v ruce, stále není příliš jasné. Západní politici a média akci Ukrajinců kritizují: Kyjev podle nich sáhl k metodě ruských dezinformací, což nevyvolává důvěru. Naposledy to dal najevo generální tajemník NATO. Ukrajinci ale svůj postup nadále hájí. Jedním z nich je i poslanec tamního parlamentu Mustafa Nayyem. Bývalý novinář vstoupil do politiky po krvavých událostech na centrálním kyjevském náměstí Majdan v roce 2014 s cílem posílit její proevropský kurs. Respekt s ním hovořil během jeho vystoupení na debatním klubu Majdan.

Tajná služba SBU i novinář Babčenko lhali o tom, co se mu stalo. Bylo to oprávněné?

Naprosto nesouhlasím s tím, co naši přátelé na Západě říkají o tom, co se stalo. SBU neměla záměr někoho uvést v mýlku, protože nakonec hned během dalšího dne popsala, k čemu a proč došlo. Nejde proto přirovnávat její počínání k metodám ruské dezinformační kampaně. Ta nikdy pravdu nevyjeví. Samozřejmě mám k akci některé výhrady, byl jsem zklamaný a naštvaný, že mě jako členovi parlamentu neřekli pravdu dříve, než ji sdělili veřejnosti. V kontextu celé události je to ale dílčí věc.

K čemu tedy přesně došlo?

Lež SBU použila proto, aby se dostali k zadavatelům vraždy pana Babčenka. To byl hlavní důvod, proč to udělali - a v tomhle ohledu se za ně stavím. Teď bude samozřejmě záležet na tom, jaké důkazy se jim podařilo nashromáždit, jak přesvědčivé budou. Až to skutečně odpoví na otázku, zda byla celá akce úspěšná.

Víte více o tom, co SBU drží v ruce?

Nevím, vyšetřování stále probíhá, a ve chvíli, kdy spolu mluvíme, je vše stále utajené. Víme, že byl zadržen člověk, který měl vraždu objednat a který byl zřejmě prostředníkem. Jsou ale i lidé nad ním. Mluvil jsem samozřejmě neformálně s řadou osob uvnitř bezpečnostního systému a nemám žádný poznatek, který by mě nutil pochybovat, že postup tajné služby nebyl oprávněný.

Stále se ale pohybujeme na úrovni důvěry, která není příliš opřená o fakta.

Ano, je to tak. Ale podívejte se na reakci Ruska. Uplynuly dva týdny od okamžiku, kdy naše vláda sdělila světu, že se Rusko pokusilo zavraždit novináře Babčenka na území Ukrajiny. A Rusko dosud v podstatě nijak nereagovalo.

Co z toho vyvozujete?

Domnívám se, že tím dávají jasně najevo, že to tak bylo. A že byli odhaleni.

Proč si myslíte, že za pokusem o vraždu byli Rusové?

Před tím, že tu Rusko rozpoutalo válku, jsme tu neměli teroristické útoky, vraždění novinářů, výbuchy. Je jen jedna země v našem okolí, která má tuhle tradici a je to tam normální. Mluvím samozřejmě o Rusku a vraždách novinářky Politkovské, politika Němcova; došlo tam k řadě jiných násilných činů. Teď jsme s Ruskem ve válce a metody, které zmiňuji, přenesl Kreml i na naše území. Pro nás Babčenko nebyl nebezpečný, nepsal nic špatného o naší vládě.

Pro Rusy ale také ne. Dál je sice kritizoval, nicméně to jim mohlo být jedno. Proč by kvůli tomu měli osnovat jeho vraždu?

Myslím, že tady především šlo o destabilizaci Ukrajiny. Vražda Babčenka ji měla vyvolat. Kdyby se podařila, Ukrajina by byla opět líčena jako nebezpečná země, kde se zabíjejí novináři - jako země, kde nelze žít, země, kde selhává politika.

SBU původně sdělila, že o život nemělo jít jen Babčenkovi, ale že disponuje seznamem dalších třiceti lidských terčů. Následně další představitelé Ukrajiny sdělili, že těch jmen je čtyřicet sedm. Ani to moc důvěry v jejich slova nebudí. Ti další tam byli přidáni, aby je SBU pod legendou ochrany mohla sledovat?

To, co se kolem seznamu stalo, je zvláštní i pro mě. Je šílené, že někdo původně oznámil tři desítky jmen, a pak přišel někdo jiný a řekl, že je jich tam daleko více. Je to příšerná komunikace, tohle by měli rozebírat studenti na novinářských školách. Mělo to být připravené, ale nebylo, a tím jsme se stali nečitelnými. Pro celou operaci je to zničující. Bylo to velmi hloupé.

Budete se SBU ptát na nesrovnalosti?

Máme právo se jako poslanci ptát, ale neveřejně. Budeme to dělat, parlamentní výbory se tím budou zabývat. Sám mám řadu otázek.

Vás samotného letos napadli, vytáhli vás v Kyjevě z auta a sbili. Zjistilo se kdo a proč?

Tři útočníci jsou v domácím vězení, jeden další uprchnul do Ázerbájdžánu. Usilujeme o jeho vydání. Nesouviselo to nicméně s mojí politickou prací nebo veřejným životem. Byli to kriminálníci, dva pocházeli z Ruska, byli to násilní lidé. To, co se stalo mě, mohli udělat komukoliv dalšímu. Jde o kulturu dominance: když máte drahá auta a váš otec je bohatý, máte pocit, že jste nedotknutelní.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].