Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Podporou Zemana vzdává ANO boj proti korupci

Výzvu k opětovné volbě současné hlavy státu lze číst jako rezignaci na změnu

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš

Poté, co Andrej Babiš podpořil ve druhém prezidentském kole Miloše Zemana, vyzvalo k jeho volbě i vedení ANO. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek to vysvětlil následovně: „Považujeme prezidenta Zemana za velmi zkušeného politika, který stál u mnoha historických momentů naší země, dlouhodobě prosazuje české národní zájmy a bojuje proti ilegální migraci - a v těchto názorech se se stávajícím prezidentem stoprocentně ztotožňujeme."

Je to zajímavé přiznání. ANO se dosud profilovalo jako politické hnutí, které vynesl k moci protikorupční boj. Jeho předseda dosavadní politiky označoval za představitele temných časů, sliboval, že Česko očistí a modernizuje. Faltýnkova slova jde i číst jako rezignaci na tuto změnu. Byl to totiž právě Miloš Zeman, za něj tu začala bujet korupce v nevídané míře.

S Václavem Klausem vymysleli opoziční smlouvu, osekali kontrolní funkce státu a rozdělili si vliv nad zakázkami a policií. Zemanovi poradci estébáckými metodami likvidovali jeho politické kritiky, základním nástrojem politiky se stala lež. Ve stejném duchu Zeman pokračoval i posledních pět let na Pražském hradě. Ostatně i proto Babiš hanlivě bezprostředně po výsledcích prvního kola řekl, že jeho poradci dělají na Zemanovu hlavu byznys.

Pro někoho by mohlo být polehčující okolností, že Zeman drží Babiše v šachu: kdyby ho ANO nepodpořilo, nejmenoval by jeho vládu. Ale v politice jde také o principy a hodnoty. ANO na étosu změny vyhrálo volby, teď se zemi rozhodlo zabetonovat v minulosti. Z pohledu hnutí to snad pragmatickou logiku může dávat, z pohledu modernizace Česka je to jednoznačně cesta zpět.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].