Kupte si salát, čekají nás další bulharské volby
Čevapi times: Bulharsko jde zase k urnám – Horká linka Moskva - Bělehrad – Špagety times
Čtete jeden z našich pravidelných newsletterů. Přihlaste se k jejich odběru a budou vám chodit do e-mailové schránky. Píšou je pro vás Tomáš Brolík, Pavel Turek, Magdaléna Fajtová, František Trojan, Ondřej Kundra, Jiří Sobota a Silvie Lauder.
Dobrý den, dobro došli.
Už je to tak trochu ohraná deska: Bulhaři půjdou v neděli k parlamentním volbám. Již sedmým za poslední tři roky. Dosud se nikdy nepodařilo sestavit vládu, která by získala podporu parlamentu nebo která by vydržela déle než pár měsíců. A bohužel se nezdá, že by na tom další hlasování něco mohlo změnit – podle průzkumů se na prvním místě s 26 procenty opět drží strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého předsedy vlády Bojka Borisova, o druhé místo se pak dělí hned tři uskupení s 15 procenty: Hnutí za práva a svobody (DPS), které hájí práva turecké menšiny v zemi, proevropské hnutí Pokračujeme ve změně – Demokratické Bulharsko a také proruská nacionalistická strana Obroda.
Historicky první newsletter Čevapi times nesl titulek „Přežije déle další bulharská vláda, nebo hlávkový salát?“, což byl odkaz na zábavu britského bulváru z roku 2022, který zkoušel, zda vydrží déle zelenina, nebo Liz Truss ve funkci premiérky. Vyhrál salát. Tehdy jsem tento test v souvislosti s Bulharskem neudělala – bylo by to plýtvání jídlem, protože bylo vcelku jasné, že prezident jmenuje úřednickou vládu. Nejsem expert na politické kroky prezidenta Rumena Radeva, ale od roku 2013 se v Bulharsku ani jednou nestalo, že by po řádné exekutivě přišla další politická vláda. Vždy jsou prokládány úřednickými kabinety a vždy vydržely nejméně tři měsíce. Což je na salát už příliš. Zatím poslední úřednická vláda vydržela jen dva měsíce, což je sice pořád docela dlouhá doba – ale pokud by to tak mělo být i v následujících chladných měsících, snad by tentokrát mohla bodovat zelenina. Vyzkouším to za vás.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu