0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura10. 5. 20247 minut

Všechny záhady života Josefa Koudelky

Fantastická biografie známého fotografa ukazuje, že z každého negativu se dá nakonec udělat pozitiv

Koudelka ve Španělsku, kolem roku 1971 • Autor: Fotograf neznámý, z knihy Josef Koudelka: Next (Torst, 2024)

Život fotografa Josefa Koudelky byl plný záhad. Jak třeba mohl po emigraci na Západě fungovat, když až na jednu výjimku v následujících dekádách nevzal žádnou komerční ani nakladatelskou zakázku? Tou výjimkou bylo v roce 1984 focení příprav amerického filmu Bílé noci. Jak se nyní ukazuje, mezi filmaře šel tehdy pracovat kvůli očekávanému narození dítěte, aby si vytvořil finanční polštář. 

Tuhle a řadu dalších záhad rozplétá výsledek jeho druhé a zřejmě také poslední zakázky, kterou si Koudelka sám nevymyslel. Jeho biografii Next s ním posledních devět let připravovala knižní editorka Melissa Harris pro newyorské nakladatelství Aperture, kde loni vyšel anglický originál. Celou dobu u toho byla také Koudelkova dcera Lucina, jež se narodila v roce 1986 v Paříži a nyní na kameru natáčela jeho rozhovory s autorkou knihy. 

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

„Řídím svůj život, jak jen to jde,“ říká tu ve světě nejznámější český fotograf. Ale jak se na ploše více než tří set stran ukazuje, leccos se mu uřídit nepovedlo. V čele s intimními vztahy, jejichž výsledkem byly tři děti se třemi ženami. Koudelkovi je dnes šestaosmdesát. Po utřídění celého fotografického díla si chtěl zpětně udělat pořádek i v osobním životě a tahle fantastická kniha jeho snahu završuje. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc