0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura14. 9. 20235 minut

Pokud někdo chce filmy vyrobené umělou inteligencí, tak mu je hned dejme

Vliv AI na filmový a televizní průmysl řešili na přehlídce odborníci i režisér Guillermo del Toro

Del Toro na letošních Oscarech; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Pokud se člověk zastavil na festivalu v Torontu u hloučku filmových profesionálů nebo prošel kolem některé z dlouhých front, byla velká šance, že zaslechne konverzaci na dvě témata: stávku v Hollywoodu a umělou inteligenci. Obě otázky organizátoři naplánovali do programu přednášek, panelů a prezentací pro profesionály, který běží paralelně s tím filmovým.

Otazníky a obavy kolem umělé inteligence zaměstnávají hlavně herce, herečky a scenáristy, kteří se obávají, že je rapidně se rozvíjející technologie připraví o práci. Nikdo netuší, kam se bude vývoj AI v příštích letech ubírat, ale je třeba na tuhle neznámou reagovat teď, shodli se účastníci panelu nazvaného AI a film: překlenování mezery mezi inovací a odpovědností (AI and film: bridging the gap between innovation and responsibility). „Nebavíme se o tom, jak dobrá je AI v tuhle chvíli, ale jak se mají dnes tvůrci postavit k budoucnosti, kdy může být ještě lepší než dnes,“ podotkla jedna z panelistek, Patricia Thaine, šéfka torontské společnosti Private AI.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Umělá inteligence ve filmovém průmyslu se dostala do popředí zájmu v květnu poté, co se z ní stal jeden ze zásadních bodů sváru u jednacího stolu mezi stávkujícími scenáristickými odbory a velkými studii v čele s Disney a Netflixem zastupovanými Alianci filmových a televizních producentů (Alliance of Motion Picture and Television Producers).

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc