Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Oscaroví akademici poprvé vzali na milost superhrdinský film

Alfonso Cuarón kraluje nominacím na hollywoodské filmové ceny

Autor: Disney
Autor: Disney

To, o čem si už několik měsíců štěbetali všichni vrabci v Mexiku, je oficiálně potvrzeno. Vzpomínkový černobílý snímek Roma režiséra Alfonsa Cuaróna, jehož reputace od loňského uvedení na festivalu v Benátkách rostla geometrickou řadou až k titulu nejlepšího snímku uplynulého roku, je s deseti nominacemi favoritem nadcházejícího udílení Oscarů. Může si odnést sošku v prestižních kategoriích nejlepší film, režie i původní scénář.

Nominace Romy je jackpot hlavně pro Cuaróna samotného, který film režíroval, napsal k němu scénář, produkoval jej a stál i za kamerou (za níž je rovněž nominován). Navíc Roma soutěží i v kategorii nejlepší zahraniční film, čímž má dvojnásob navrch nad kostýmní groteskou Favoritka Jorgose Lanthimose, která si připsala stejný počet nominací. Cuarón může 24. února, kdy se budou ceny udílet, rozšířit řady režisérů se dvěma Oscary – jednoho už získal před pěti lety za snímek Gravitace.

Nominace za rok 2018 nepatří k těm, po nichž by se v titulcích mohlo objevovat slovo šok nebo překvapení. Víceméně všechny snímky, o nichž se mluvilo jako o výrazných titulech ať už před nedávným udílením Zlatých globů nebo po něm, se objevily mezi desítkou v kategorii nejlepší film. Do výběru se dostali oba vítězové Zlatých globů, smířlivé dobové melodrama o napraveném rasistovi a černošském klavírním virtuosovi Zelená kniha a životopisné karaoke o skupině Queen a Freddiem Mercurym Bohemian Rhapsody. Zabodoval i snímek Vice - životopis Dicka Cheneyho, Satana americké politiky, jak o něm mluvil představitel hlavní role Christian Bale - nebo remake hollywoodské klasiky Zrodila se hvězda s Lady Gaga.

Jako kategorie, kde se zdá být víceméně rozhodnuto a rozlepování obálky bude jen formalitou, se jeví nejlepší herec. Rami Malek v roli Freddieho Mercuryho zatím uchvacuje všechny hlasující a panuje shoda, že se výjimečně proměnil do zpěváka britské kapely. A akademie má takové výjimečné proměny ráda. Když k tomu hrají hity skupiny Queen, pak ještě raději. Malekovi může vzít, co je víceméně jeho, Christian Bale jak Cheney (Vice), Bradley Cooper (Zrodila se hvězda), Willem Dafoe (Před branou věčnosti) nebo Viggo Mortensen (Zelená kniha).

Zajímavější je situace mezi herečkami. Favorizovaná Lady Gaga za Zrodila se hvězda se musí ohlížet za Glenn Close, která jí vítězstvím na Zlatých globech sebrala vítr z plachet coby zasloužilá manželka ve snímku The Wife. Podobnou pozornost přitahuje britská herečka Olivia Colman za ztvárnění nemocemi sužované, panovačné královny Anny ve Favoritce. Trio doplňují Yalitza Aparicio za roli služebné v Romě a Melissa McCarthy za ztvárnění spisovatelky, která vytvářela plagiáty klasik světové literatury, v životopisné komedii Can You Ever Forgive Me?

V něčem ale oscarové nominace letos přece jen přepisovaly historii, i když spíš z podstaty systému než revolučního chtění. Akademici poprvé nominovali na nejlepší film adaptaci superhdinského komiksu – snímek Černý panter. Hlavní postavou snímku z produkce Disney/Marvel je vůbec první černošský superhrdina - a Černý panter se ve Spojených státech v atmosféře vyostřených rasových debat stal událostí, kdy se koupě lístku rovnala politickému gestu. I proto titul skončil na vrcholu žebříčku komerčně nejúspěšnějších filmů minulého roku.

A kategorie nejlepší film je od roku 2010 nastavená právě tak, aby obsáhla nejen vážná dramata, ale i komerčně úspěšné filmy. Ve snaze zvrátit klesající divácký zájem o přenos oscarové ceremonie se vedení akademie před lety rozhodlo, že se nejlepší film bude napříště vybírat nikoliv z pěti, ale deseti kandidátů. Podle logiky čím více svým oblíbených filmů v nominacích diváci uvidí, tím spíš si oscarový přenos zapnou.

Takové rozhodnutí přeostřilo následně uvažování akademiků - a bez ztráty kytičky nebo pověsti příznivců seriózních filmů mohli hlasující pustit do výběru i tituly, které jsou pro ně možná žánrově španělskou vesnicí, ale přitáhly miliony diváků. V případě Černého Partnera je pak třeba vzít v potaz i PR potenciál, který s sebou nominace snímku narušujícího rasové stereotypy nese v době plošného volání po diverzitě.

A Oscary budou letos potřebovat všechnu pozitivní PR munici, jakou mohou dát dohromady. Měsíc před udílením totiž akademie stále neoznámila nového moderátora, který by zahladil přešlap, jímž byl výběr komika Kevina Harta. Ten sice jako černoch splňuje požadavek rasové rozmanitosti, ale kromě toho, že není příliš vtipný, se ukázalo, že je nejspíš i tak trochu homofob.

https://www.youtube.com/watch?v=x02×X2dv6bQ

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].