Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Bylo nebylo, Hanebný pancharti zamířili do Hollywoodu za Charlesem Mansonem

Po sérii fotek zveřejnili Quentin Tarantino a studio Sony trailer k nejočekávanějšímu filmu roku

Once Upon a Time in Hollywood
Once Upon a Time in Hollywood

Quentin Tarantino tak dlouho ve svých filmech odkazoval k Hollywoodu, jeho historii a jeho filmům, až o něm jeden celý natočil. Je zasazen do roku 1969, nese název Once upon a Time in Hollywood a sleduje televizního westernového herce Ricka Daltona (Leonardo DiCaprio) a jeho nejlepšího přítele a dubla Cliffa Boothe v podání Brada Pitta. Dvojice se snaží prosadit v rychle se měnícím filmovém světě zhruba ve stejný čas, kdy do Hollywoodu zavítal lídr kultu Charles Manson se svojí „rodinou“, která později zavraždí několik lidí včetně manželky Romana Polanského Sharon Tate (Margot Robbie).

Po sérii fotek zveřejnili Tarantino a studio Sony v těchto dnech i trailer k nejočekávanějšímu filmu roku – a snímek podle něj vypadá skvěle, i když pro mnohé v sobě nese pochybnost, jak skutečná brutální vražda bude zapadat do Tarantinova extravagantně nadsazeného filmového světa.  Odlehčený trailer nicméně příliš neprozrazuje, spíš načrtává několik hlavních postav a naznačuje atmosféru a styl snímku. V rychlém střihu podmalovaném odlehčenou hipppie kalifornskou hudbou ukazuje Los Angeles šedesátých let tvarované dokonalými  detaily minisukní a fasád hollywoodských kin do mytologické podoby šedesátek.

Tarantino je známý promyšlenými soundtracky ke svým filmům a do traileru střihnul dva songy roku 1966: Straight Shooter od The Mamas & The Papas představí ústřední hereckou dvojici nonšalantně odpovídající na otázky novináře. Bring a Little Lovin od Los Bravos pak doprovází montáž známých hereckých tváří.

Chci odvyprávět příběh Los Angeles a Hollywoodu, který už neexistuje, řekl Tarantino v rozhovoru pro časopis Hollywood Reporter. Sám v Los Angeles strávil většinu života včetně roku 1969, kdy mu bylo sedm. Trailer naznačuje, že jak k šedesátkám, tak k Hollywoodu bude Tarantino přistupovat – jak je jeho zvykem – s notnou dávkou meta; tedy s optikou, v níž se skutečnost potkává s poučenou fantazií do tvaru, který umožňuje Tarantinovi realizovat dramaticky rozepsané situace i trefné a vtipné dialogy. Jeden takový se v traileru objeví – slovní výměna o neúmyslném zabití mezi Cliffem a Brucem Lee.

Že půjde Tarantino nejspíš cestou Hanebných panchartů, nejvíc naznačuje právě Brad Pitt: Cliff disponující suchým starosvětským bravadem je variací na lovce nacistů Alda Raina, který jde v alternativní verzi historie po krku Hitlerovi. Přesně to však zároveň vzbuzuje v očích některých amerických novinářů obavy. Jedna věc je podle nich fantazírovat o vraždě nacistického diktátora, druhá pojmout s podobně nadsazeným a „neuctivým“ stylem reálnou tragédii. Devátý Tarantinův film, který vstoupí do kin 8. srpna,  tak bude nejspíš doprovázet debata na téma násilí kontra zábava.

Spekulace se množí i proto, že o Once upon a time in Hollywood se zatím ví minimálně. Z děje jen to, že by se příběh Daltona, Boothe a Sharon měly protnout. Dalton totiž žije ono osudové léto vedle Polanského ženy. Jak do příběhu zapadají další postavy z traileru, není jasné. Tarantino vypustil už dříve zprávu o tom, že se film bude točit kolem vražd spáchaných Mansonovými následovníky. To ale může být jen návnada, která má přitáhnout pozornost - i vzhledem k Tarantinově pověstnému, pro mnohé kontroverzním přístupu k zachycení násilí ve filmu.

Není ani jasné, nakolik budou samy senzační vraždy vůbec pro film podstatné, či zda se jim bude Tarantino nějak podstatněji věnovat. Mansona (australský herec Damon Herriman) trailer ukazuje jako rozesmátého příjemného chlapíka zdravícího do kamery.

Quentin Tarantino  • Autor: REUTERS
Quentin Tarantino • Autor: REUTERS

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].