Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Anketa: Vystupovat, či nevystupovat na akcích spojených s Agrofertem?

Marhoul, Špalek, Mucha, Fanánek, Hřebejk, Třeštíková, Vladimir 518, Brdečková ad.

Písničkář Tomáš Klus • Autor: Matěj Stránský
Písničkář Tomáš Klus • Autor: Matěj Stránský

Souhlasíte s Tomášem Klusem a Jiřím Macháčkem, že není možné „nadávat“ na Babiše a zároveň těžit z jeho peněz na kulturních akcích či filmech podporovaných Babišovým Agrofertem?
Dochází podle vás k ohrožení umělecké svobody, pokud umělci do značné míry „pobírají“ peníze od firmy vlastněné předsedou vlády?

Václav Marhoul, natáčení filmu Nabarvené ptáče • Autor: Matěj Stránský
Václav Marhoul, natáčení filmu Nabarvené ptáče • Autor: Matěj Stránský

VÁCLAV MARHOUL

režisér

Souhlasím… Protože v opačném případě jde o typickou ukázku klasického pokrytectví. Není zkrátka možné se proti někomu veřejně vymezovat a zároveň mu zobat peníze z ruky. Jinak nemyslím, že by tím docházelo k ohrožení samotné umělecké svobody. Pan Babiš, ať je jakkoli „všemocný“, na tohle zatím naštěstí nemá. O skutkové naplnění českého lidového pořekadla „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“ (v tomto případě pomalu doslova) prozatím tedy nejde. Jen se vlastně panu Babišovi daří takové umělce, diváky, posluchače, návštěvníky, aj. velmi efektivně a nenápadně korumpovat. Zamýšleným důsledkem je pak to, že se zkrátka vůči němu drží zpátky, někteří pak dokonce mohou až úplně rezignovat a vzdát se jakékoliv veřejné kritiky na něj, na vládu, či na veřejné dění u nás vůbec.

MILAN ŠPALEK
baskytarista a textař skupiny Kabát

Kluci mají asi pravdu, protože jinak se může stát, že poslední slova, který uslyšíme od Babiše, jsou ta, která pronesl Bohuš na konci filmu Kurvahošigutntág. Na druhou stranu na omluvu kolegů musíme uznat, že za umělcem stojí manažer, a ten domlouvá koncerty a festivaly. Není v silách muzikanta (hlavně při jeho nezřízeném životním stylu, kdy si máloco pamatuje a po ránu si myslí, že Agrofert je předkapela skupiny Kabát), aby věděl, kdo se objeví mezi desítkami sponzorů na konkrétní akci.

Nebudu se tady mlátit v prsa, protože nás Agrofert jeden čas taky sponzoroval. Bylo to před tím, než Babiš (přestože se bránil zuby nehty) vstoupil do politiky. Tenkrát jsme si mysleli, že je to mecenáš, který chce dát nezištně prachy na kultůru. Až dnes víme, že nezištnost je pro tohoto mistra cizí slovo. Každopádně každý, kdo má tu možnost a ozve se veřejně proti něčemu, co ho se*e, je v pořádku… Pakliže to dělá nezištně.

Nikola Mucha • Autor: Karel Cudlín
Nikola Mucha • Autor: Karel Cudlín

NIKOLA MUCHA

zpěvačka

Klusovi a dalším palec nahoru, samozřejmě. Já se k podobným gestům nemám jednak proto, že si stále zachovávám status spíše lokálního umělce, bezvýznamného pulce v rybníku českého šoubyzu, a taky proto, že jsem v politických otázkách úplná nána, srabácky se politicky zaměřeným akcím, snad i ze strachu, že by mi to mohl pak někdo vytknout, vyhýbám a ani neřeším, odkud má pětistovka putovala. A stejně přízemně si kladu otázku, jak někdo takto nepohodlný a nenáviděný může každé ráno v klidu otevřít oči a žvýkat svůj rohlík, stejně jako jak je možné, že jsme si takovéhoto švába zvolili?

LOU FANÁNEK HAGEN
hudební skladatel, zpěvák a frontman skupiny Tři sestry

V postpostmoderní době to možné je. Střet s realitou nastane, když je umělec předpo***ností promotérů, spojených s impériem na těch akcích nechtěn. České by bylo nadávat, účastnit se těch akcí a částí peněz podporovat protibabišovské aktivisty. K ohrožení umělecké svobody dojde pouze tehdy, když umělec provede autocenzuru. Mám-li dojem, že císařpán je vůl a řeknu to, honorář od císařpána na tom nic nezmění. Pokud je umělci za názor, že „ císařpán je vůl“, znemožněno vystupovat, je to omezení svobody projevu a umělec se stane hrdinou. Absurdní je jádro problému, že předseda vlády v zastoupení firmou pořádá nějaké akce. Předseda vlády se má starat o politiku, fotit se a účastnit zákulisních rejdů, ne provozovat „pivo, buřty, rokenrol“.

režisér • Autor: Karel Cudlín
režisér • Autor: Karel Cudlín

JAN HŘEBEJK

režisér

Je to věc svědomí a gesto individuálního protestu. Není důvod tento postoj odsuzovat nebo ironizovat, naopak je možné ho ocenit, jako projev kuráže a přihlášení se k hodnotám listopadu 1989. Komu se to nelíbí, je to jeho problém. Zatím jistě k ohrožení umělecké svobody nedochází, ale už začíná jít o stafáž pro populistickou, morálně odpuzující a svobodu ohrožující figuru jednoho oligarchy, jeho firem a jeho hnutí.

MILAN „BANÁN“ TRACHTA
hudebník, moderátor a punker

Mně přijde hlavně trochu úsměvné, že se z vyjádření určitého postoje vyrábí „kauza“, při které se řeší Andrej Babiš či sponzoring festivalů skrz řešení Tomáš Kluse. Ten prostě jen jasně a otevřeně formuloval svůj názor, čímž spustil  polarizovanou vlnu hysterie, kdy ho jedni označují za vyvrhela a druzí naopak za spasitele a podstata jeho vyjádření je překryta nánosem iracionality a patosu ve všech podobách. Na místě tedy podle mě není řešit jestli je ohrožena „umělecká svoboda“ (ne, není), ale jak se chová a co reprezentuje Andrej Babiš, případně jeho či další firmy, které se objevují jako sponzoři festivalů a jestli je v pořádku toto jednání a chování legitimizovat  svou účastí či spoluprací. Na to si musí odpovědět každý sám a týká se to i mě, jelikož na Colours of Ostrava poslední roky pravidelně pracuji, respektive jsem pracoval. Každý z nás si ve svém chování nese určitou míru pokrytectví a každý z nás má svou čáru svědomí nakreslenou někde jinde. Tomáš Klus jen mnohým připomněl, že něco takového existuje, což je v současné době bohužel mnohem menší samozřejmost, než by se mohlo zdát.

VENDULA BURGER
herečka a šéfka Budilovy divadelní školy

Souhlasím a jsem ráda, že tohle udělali, protože jejich názor má váhu. Slyší ho i mladí, kteří se o politiku nezajímají. Souhlasím také s ostatním, co řekli na Aktuálně.cz, že je to i pro tak malou zemi nebezpečné, vlastnit tolik mediálních domů a firem – prakticky to ohrožuje demokracii. Sama jsem nevěděla, že je to kolem 170 firem. Doufám, že se k nim připojí další umělci, aby to mělo opravdový dopad na voliče. Podle mě nedochází pouze k ohrožení umělecké svobody, ale svobody jako takové. Je ale také pravda, že si za to částečně můžeme sami, že se politika tolik uzavřela. Musíme přestat nadávat, musíme začít jednat.

Autor: Karel Cudlín
Autor: Karel Cudlín

HELENA TŘEŠTÍKOVÁ

režisérka

Mně se gesto Tomáše Kluse a jeho následovatelů zdá být velmi sympatické. Vážím si lidí, kteří se nebojí projevit svůj názor, i když můžou předpokládat, že jim to u části jejich publika uškodí a může to mít také nepříjemné finanční následky. Myslím si, že získají hodnotu, která se nedá ničím nahradit – vnitřní nezávislost a svobodu.

TONY DUCHÁČEK
zpěvák skupiny Garáž

K ohrožení umělecké svobody snad ne. Jde spíš o ohrožení jiných svobod. Navíc Babiš se snaží zalíbit se. A nejspíš tyto peníze jeho účetní stejně odečte jako náklady.

Vladimir 518
Vladimir 518

VLADIMIR 518

rapper

Svět není černobílý, stejně tak samozřejmě i tato situace. Peníze mohou hrát v jakékoli formě kreativního projevu svou důležitou roli, a to, odkud je kdo bere, zda se tím nechá či nenechá ovlivnit, jestli je ochoten následně svého chlebodárce kritizovat či nikoli, to už je podle mě otázka svědomí každého z umělců. Neexistuje jeden klíč, univerzální optika, vše je potřeba posuzovat objektivně případ od případu. Myslím si, že například získání státního grantu by nemělo autora limitovat v případné kritice systému, či státu jako takového. Podobně lze možná přemýšlet i v mnoha dalších modelových situacích. Na druhou stranu, je pravda že selská logika velí chovat se vlastně velice jednoduše, přímočaře. Pokud mi někdo konkrétní, nějaká firma, spolek či instituce natolik nevoní, že jsem schopen tento (nebo tyto) subjekty veřejně kritizovat, neměl bych si tedy nechat od něj / nich ani podporovat finančně svoje projekty.

Opatrné a skoro nenápadné braní peněz spojené s následným rádoby kritizováním Babiše a jeho soudruhů je samozřejmě směšné, vlastně nesympatické. Za svojí aktivitou by si člověk měl, myslím, stát se vším všudy, včetně partnerů a rozhodnutími s nimi spojenými. Peníze od agenta Bureše bych já osobně nevzal, kritiku si zaslouží a prorůstání jeho kapitálu s prostředky státní zprávy je alarmující. Nerad bych totiž jednoho dne zjistil, že tu veškerá kulturní produkce vzniká za méně či více blahosklonného dohledu tohoto velkého bratra.

HONZA BÍLÝ
zpěvák kapel Waldovy Matušky, Ovčie kiahne a Dědkové

Já pro zlé lidi nehraju nikdy. Je na každém z nás umět rozlišit typ akce, na níž jsme angažováni. K Tomášovi a dalším se rád připojuji, ovšem pro Babiše a podobné kreatury bych nehrál ani před mnoha lety. Nejsme holky na prodej, máme svědomí a úroveň. Tedy alespoň někteří…

spisovatelka tereza brdeckova praha06 • Autor: Karel Cudlín
spisovatelka tereza brdeckova praha06 • Autor: Karel Cudlín

TEREZA BRDEČKOVÁ

filmová kritička a spisovatelka

Ano. Myslím si, že nechat se jako umělec podporovat někým, o kom si myslím, že škodí společnosti, v níž žiju, narušuje duševní  hygienu a vnitřní svobodu. Tu si umělec nesmí nechat vzít. Ať člověk chce nebo ne, dříve či později se dostaví podvědomá autocenzura a dílo se nevyvíjí přirozenou cestou. Je to samozřejmě relativní. Mluvíme o Klusovi, o písničkářské hvězdě, ale co kdyby se Babiš rozhodl zaplatit celé Pražské jaro? Kdyby se stal mecenášem vynikajících a zatím neznámých umělců? Nevěděla bych, co jim poradit, ovšem tohle fakt nehrozí.

Někdo může namítnout, že to by pak měli máslo na hlavě všichni umělci, kteří vytvářeli i velká díla za socialismu, jenže to je něco jiného. Protektorát a socialismus byly totalitní režimy, kde se dalo být buď disidentem nebo zaměstnancem systému. Anebo emigrovat. Každá z těch možností byla pro leckoho špatně. Přesto jsem za řadu děl v hudbě, filmu i literatuře z těch let vděčná a rozhodně nehodlám nikoho zpětně kritizovat. Ovšem Andrej Babiš jest a zase pak, doufejme, nebude. Zde nekorumpuje zločinný systém, ale individuální autokrat. Je možné hrát a zpívat jinde a slunných mecenášů je u nás dost. Takže díky panu Klusovi za jeho rozhodnutí. Budiž příkladem všem, kdo Andreje Babiše cítí jako nebezpečí, třeba že nabízí pohodlí.

ŠIMON DUŠEK
produkce Hip Hop Kempu

Iniciativa Tomáše Kluse a dalších je zcela pochopitelná. Situace, kdy si cestou na festival stěžujete na Babiše, jeho střet zájmů, Čapí hnízdo atd., pak odehrajete své vystoupení a vezmete si od něj honorář, je schizofrenie non plus ultra. Co se týče umělecké svobody, tak je asi na každém umělci, na kolik podlehne nějaké autocenzuře. Nicméně je jasné, že se těžko veřejně kritizuje někdo, kdo vás platí.

BOREK HOLEČEK
hudební agentura Rachot

To si nemyslím. Je to jejich svobodné rozhodnutí, nikdo je k ničemu nenutí a nikdo je necenzuruje. Umělci nejsou jen ti, které reprezentuje Klus s Macháčkem. Je tu nemálo Babišových příznivců a voličů, kteří mu věří, nemluvě o mlčící většině, která mlčí, protože je jí to prostě jedno. Sponzoring, záštity, kdo bude mít logo na pódiu nebo na plakátě, to je samozřejmě věčné dilema každého pořadatele v kultuře. Není to nic nového, bylo tu dávno před Babišem a bude tu i po něm. Je to stejné jako u všech oborů, které si samy na sebe nevydělají a jejich bytí a nebytí závisí na podpoře státu, obce, korporátů, inzerentů a tak dále.

Pokud je řeč o ohrožení umělecké svobody, je tu čím dál tím víc kauz, které mě děsí o hodně víc. Třeba kardinál, který se hlásí k fašistům (tedy k Slušným lidem) a žaluje divadlo kvůli hře, kterou ani neviděl, radní, kteří kvůli tomu odebírají divadlu již přislíbené granty, nebo z posledních dnů třeba pseudokauza porna na radiu Vltava.

VLADIMÍR MERTA
hudebník, publicista

Je to spíš nevkusné, uboze vlezlé. Svobodně se pod logem Babiše lze vyjádřit i proti němu, ale ta pachuť…

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].