Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Anketa: Kino už nikdy nebude jediným místem

Ještě neotevřeme vs. Cokoliv je lepší než nehrát - co říkají kinaři před otevřením

Univerzitní kino Scala; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Univerzitní kino Scala; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

V pondělí se po dvou měsících otevírají kina. Jak se na otevření připravují kinaři a jak vnímají posunutí termínu otevření kin o zhruba měsíc, z původně plánovaného začátku června?

Jan Bradáč, Cinestar: Od druhé poloviny dubna se na znovuotevření intenzivně připravujeme. Když vláda vyhlásila 10. března 2020 omezení na 100 diváků, nečekali jsme na nic a obratem jsme provozy uzavřeli ještě ten den. Situace byla překotná a nepřehledná, dopady covidu-19 vypadaly docela dramaticky  a my jsme nechtěli nic riskovat ani vůči našim zaměstnancům ani divákům. V těchto dnech je se stejným limitem počtu osob na sál situace odlišná – především v tom, že máme čas na přípravu takového provozu s omezeními, která jsou pro naše kina předepsána. Upřímně si nejsme vůbec jisti, jaká bude reakce diváků a kolik jich přijde. Ale chceme, aby se ti, kteří přijdou, u nás cítili bezpečně a v rámci omezení dobře. Jsme toho názoru, že v této situaci po dvou měsících totálního uzavření je cokoliv lepšího než jen koukat do zdi, čekat na zázrak a nehrát. Samo urychlení termínu nejdříve z 8. června na 25. května a nakonec na 11. května nás překvapilo, ale bereme to tak, jak to realita přináší. Pokud nepočítám země, které nikdy kina neuzavřely, např. Švédsko, patříme k první linii těch, kteří se do toho v této době pouští - kromě Česka ještě například Norsko nebo Hongkong. Zahrajeme široký program toho, čemu se zavřely dveře v březnu, a pak tam jsou nějaké premiéry od 14. května. Od 11. června přijde komedie Bourák, od níž si slibujeme hodně. Bude to první velká premiéra, která by měla diváky nalákat.

Ondřej Šír, kino Jitřenka, Semily: Pro nás je otevření 11. května svízel. Očekávali jsme, že plány vlády se nebudou měnit ze dne na den a naplánovali si ještě nějaké práce a vylepšení, které bychom mohli udělat. Redigitalizujeme kino a potřebujeme zlepšit prostředí v promítacím sále, odstranit lesk stěn a zlepšit akustiku. Měli jsme v plánu, že otevřeme kino s premiérou nového českého filmu Bourák. Teď nám někdo říká, že diváci mohou už o měsíc dříve a místo popcornu budou konzumovat dezinfekci. Nerozumíme tomu.

Ivan Hronec, Edison Filmhub: Edison Filmhub v pondělí ještě neotevře. Náš nejzazší termín je 1. června. Všechno jsme propočítali. I kdybychom podle instrukcí vyprodali devadesátimístný sál a dodrželi odstupy, kino vydělá dva tisíce korun. Nemůžeme prodávat občerstvení a v kině musejí být minimálně dva manažeři. Kavárnu také zatím nemůžeme otevřít. Prodávat kafe venku před Edisonem není řešení. Pustili jsme se tedy do oprav, experimentujeme s drive-in kinem v Divoké Šárce, ale hlavně ladíme novou on-line videotéku, která se rozběhla s ambicí být reprezentativním zdrojem nejlepších festivalových filmů v Čechách a na Slovensku. S distribucí ale začínáme bez ohledu na otevření kina Edison a dalších kin. Dnes jsme dokončili kalendář kino premiér – a od 14. května do začátku Be2Can v říjnu jich chystáme jedenáct. Pro Be2Can pak máme šest filmů z Benátek a Berlinale včetně vítěze. Pro Febio a Festival francouzských filmů pět a pro Scandi na začátku 2021 také pět. Pokud bude pro kina situace příznivá, budeme filmy uvádět v Edisonu, streamovat kritické komentáře a debaty a dělat to, co jsme nazvali hybridní distribucí. Produktem bude téma, ne jednotlivý film. Mám pocit, že to bude fungovat, protože už teď oslovujeme diváky, kteří by se jinak do kina nevydali. Kino zůstává magickým místem a diváci se do Edisona vrátí, ale kino už nikdy nebude jediným místem.

Martina Marešová, Kino Art, Brno: Kino Art otevře 11. května. Samozřejmě se řídíme nařízením vlády pro kina. Například byla snížena kapacita sálů a upraveno sezení, přijali jsme i další opatření včetně dezinfekce a ochranných prvků pro zaměstnance. Kromě promítání v kině na Cihlářské budeme dále nabízet i online projekce, pokračovat budeme i v našem on-line kvízu. Ohledně možných premiér jsme ovlivněni nabídkou distributorů, která bude omezena také tím, že ČR je jednou z prvních zemí, ve které se kina otevřela. V programu tedy budou dominovat především filmy, které měly premiéru před uzavřením kin, divácky oblíbené snímky, například dokument V síti. Speciální projekcí bude restaurovaná Extase Gustava Machatého. V červenci se diváci mohou těšit na přehlídku filmů z MFF Karlovy Vary. Připravujeme i letní kino, rádi bychom promítali ve Vile Löw-Beer jako v loňském roce.

Jan Macola, Kino Pilotů, Praha: Upřímně řečeno se na naše diváky těšíme jako malé děti. S některými jsme teď v kontaktu přes okénko, ve kterém prodáváme pivo - a zdá se, že je to snad sdílený pocit. Snažíme se pro ně připravit co možná nejpestřejší program. Budou prvními, kdo v Čechách na velkém plátně uvidí Vysokou dívku, ruského kandidáta na cizojazyčného Oscara. Každý den budeme hrát minimálně devět až deset různých filmů. Jde například o hvězdně obsazený komentář dnešních dnů Mrtví neumírají nebo o dokument V síti.
Řídíme se doporučením APK a nařízenými hygienickými opatřeními, tj. každá druhá řada a některá sedadla volná, posílená ventilace, průběžné čištění exponovaých ploch, dezinfekce na toaletách a v předsálích. Na projekce není možné si brát občerstvení. To je asi tak vše. Dřívější termín otevření kulturních akcí nám připadá zcela správný. Umění a zábavu považujeme za základní lidské potřeby, bez kterých není možné smysluplně žít.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].