Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Senát chce odložit rozšíření EET až do konce června 2023

Ilustrační foto • Autor: Respekt
Ilustrační foto • Autor: Respekt

Elektronická evidence tržeb by se měla podle Senátu fakticky rozšířit na další odvětví až koncem června 2023. Nyní bude na Sněmovně, zda na delší odklad spuštění EET pro řemeslníky, lékaře či advokáty přistoupí. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s úpravou vládní předlohy nesouhlasí. EET by se podle  návrhu měla do 30. června 2023 týkat pouze ubytovacích a stravovacích služeb, stejně jako velkoobchodu a maloobchodu, které se do EET zapojily v letech 2016 a 2017. Rozšíření na další odvětví bylo formálně provedeno v souladu s původními plány k 1. květnu, uplatňování ale bylo pozastaveno. Vláda prosadila odklad EET nejprve na dobu do tří měsíců po ukončení nouzového stavu, nyní chce prodloužení odkladu do konce roku.

Zasedá i Sněmovna. Poslanci v úterý projednají zrychleně možnost odkladu úhrady sociálních odvodů za květen až červenec. Na programu schůze Sněmovny je také posun lhůt pro předložení návrhu státního rozpočtu na příští rok. Návrh státního rozpočtu na příští rok bude moci vláda dostat podle návrhu zákona až koncem září a Sněmovna koncem října, aby mohlo ministerstvo financí využít co nejaktuálnější údaje o vývoji ekonomiky. Novela o veřejných zakázkách předpokládá snížení administrativy při jednacím řízení bez uveřejnění vzhledem k potřebě uzavřít smlouvu co nejrychleji. Na programu byla i novela zákona o veřejných zakázkách, ostře ji ale kritizovala opozice a nakonec se projednávat nebude.

ČSSD navrhne snížení platů ústavních činitelů

Jana Maláčová • Autor: ČTK
Jana Maláčová • Autor: ČTK

Vládní ČSSD navrhne v souvislosti s očekávaným hospodářským poklesem snížení platů ústavních činitelů. Návrh představí v nebližších dnech, změna by se měla týkat ministrů, poslanců a senátorů. Platová základna by měla dosahovat maximálně pětinásobku minimální mzdy, uvedla na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Nyní se platy ústavních činitelů odvíjejí od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že Maláčová dostala na jednání vlády za úkol připravit zákon, který by oddělil odměňování politiků a soudců - ale nebyla prý řeč o tom, kolik „to bude a jak to bude“.

Nový výpočet by se měl podle ministryně odvíjet od minimální mzdy, protože odráží nejlépe hospodářskou kondici země. Od ledna činí minimální mzda 14 600 korun. Pracuje za ni asi 150 000 lidí. Základní měsíční plat poslance a senátora letos činí 90 800 korun hrubého. Například předsedové obou parlamentních komor si přijdou měsíčně na 243 800 korun. Platy vzrostly od ledna vrcholným politikům zhruba o desetinu. Spolu s platy stouply politikům i měsíční náhrady. Minulý týden vláda ČSSD a hnutí ANO odmítla podpořit návrh hnutí Trikolóra na půlroční odebrání platu poslancům a senátorům v souvislosti s koronavirovou epidemií.

Příčinou Kuberovy smrti byl infarkt, ukázala pitva

Předchozí předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) • Autor: ČTK
Předchozí předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) • Autor: ČTK

Zpráva z pitevního protokolu ukázala, že bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera zemřel na infarkt, jak se původně předpokládalo. Podle Aktuálně.cz o tom informovala Kuberova dcera Vendula Vinšová na svém Facebooku. Podle jejích slov ale možnost otravy, na niž s matkou upozorňovala, nikdo neprošetřoval, ač byl  zajištěn materiál na toxikologické vyšetření. Pitva byla podle zprávy provedena 21. ledna, hned druhý den po Kuberově úmrtí. Rodina na výsledky pitvy čekala více než tři měsíce. Vinšová společně s matkou upozorňovala na možnost otravy jak při osobní schůzce s lékařkou, tak v podané stížnosti. Podle jejich vyjádření se začal chovat divně po setkání prezidentem Milošem Zemanem, kde probírali Kuberovu plánovanou cestu na Tchaj-wan.

Právě na Hradě měl dostat dopis, v němž čínské velvyslanectví vyhrožovalo Česku odvetou, pokud se cesta uskuteční. Podle Kuberovy manželky tlak vyvrcholil po schůzce s čínským velvyslancem: naznačila, že byl na setkání sám a nikdo neví, co se na ní dělo nebo co mu bylo podáno. Po schůzce se Kuberovi doma udělalo nevolno - a nedávno se tak začalo mluvit o tom, že infarkt byl výsledkem psychického tlaku. Kauzu okolo výhrůžného čínského dopisu, na němž byl přípis hradní kanceláře, nedokázal dosud nikdo z prezidentova okolí uspokojivě vysvětlit. Podle Deníku N požádal o vypracování dopisu čínské velvyslanectví prezidentův kancléř  Mynář - ten ale informaci popřel a okolnosti nepřišel vysvětlit ani na žádost sněmovního zahraničního výboru. Dokument z čínského velvyslanectví byl nalezen v Kuberově pozůstalosti.

Zemřel slavný spisovatel a cestovatel Miloslav Stingl

Miloslav Stingl • Autor: Zuzana Hronová
Miloslav Stingl • Autor: Zuzana Hronová

V pondělí zemřel v Praze po dlouhé nemoci ve věku 89 let slavný spisovatel, cestovatel a etnograf Miloslav Stingl. Procestoval 150 zemí světa, mezi jeho oblíbené regiony patřily Oceánie a Latinská Amerika. Ze svých cest vytěžil materiál pro mnoho cestopisných televizních dokumentů a více než 40 knih. Ty představují celkový souhrnný náklad přes 17 milionů svazků - a byl tak podle České knihy rekordů nejpřekládanějším tuzemským autorem. S dvojicí Jiří Hanzelka a Zikmund patří Stingl mezi nejslavnější české autory cestovatelské literatury. Sám za svůj největší bestseller považoval knihu Sex v pěti dílech světa.

Stingl spolupracoval s odbornými institucemi a univerzitami ve Spojených státech amerických i na Kubě. Zaměřoval se na studium Eskymáků, na původní obyvatele Ameriky či na Polynésany. Severoamerický indiánský kmen Kikapů mu udělil čestný titul náčelníka včetně náčelnické čelenky a indiánského jména Okima (ten, který vede). Domluvil se 17 jazyky, mimo jiné jazykem papuánského kmene Kumů. V posledních letech Stingl kvůli zdravotním omezením necestoval za hranice České republiky, nadále se ale intenzivně věnoval přednáškové činnosti v tuzemsku. Jako základ svého přístupu k cestování a výzkumu i životní krédo si zvolil havajské přísloví „nade všechny národy je lidství“.

Babiš: Hranice se Rakouskem by se mohly otevřít 8. nebo 15. června

 Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Šimánek Vít
Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Šimánek Vít

V Evropské unii v návaznosti na příznivý vývoj situace kolem nákazy koronavirem pokračovaly debaty o návratu volnějšího režimu na vnitřních hranicích. Kroky v tomto směru ohlásilo Rakousko a Německo, podle Evropské komise by členské země měly umožnit cesty za prací i rodinou. Pro Rakousko je prioritou otevřít hranice se sousedními státy, výslovně zmínilo Česko a Slovensko. Plné otevření hranic s Německem země chystá od 15. června, už od tohoto pátku bude hranice kontrolovat pouze namátkově. Spolková země Horní Rakousy již částečně otevřela jeden menší hraniční přechod do ČR a tři do Bavorska. Německo od soboty zcela zruší, nebo alespoň uvolní kontroly na svých hranicích. Hranice s Lucemburskem přestane Německo kontrolovat zcela, stejný krok se brzy chystá učinit i v případě Dánska. Kontroly hranic s Francií, Rakouskem a Švýcarskem budou pokračovat do 15. června, ale v uvolněném režimu.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se české hranice s Rakouskem a Slovenskem mohly otevřít 8. nebo 15. června. Jak dodal v rozhovoru v Blesku, v Německu je epidemiologická situace horší, zatím proto Česko o cestování k západním sousedům nejedná. Vláda bude muset také dále řešit situaci přeshraničních pracovníků, takzvaných pendlerů. Babiš uvedl, že o možném uvolnění cestování mezi Českou republikou a Slovenskem hovořil se svým slovenským protějškem Igorem Matovičem. „Slovákům se nelíbilo, že by měli tranzitovat Ukrajinci, kteří u nás pracují, přes Slovensko domů. Vyměnili jsme si stanoviska, pracuje se na tom,“ řekl premiér.

Přístroj z Brna umožní změřit křupavost chipsů a čokolády

Křupavost potravin, jako jsou chipsy, sušenky nebo čokoláda, lze změřit. Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně vyvinuli přístroj, který je určený pro sledování míry akustické odezvy na mechanické narušení určitých typů potravin. Vynález si chtějí patentovat. „Míru křupavosti testujeme nejen na úrovni běžně slyšitelné, ale i na výrazně vyšších frekvencích, které lidské smysly dokáží stěží rozeznat,“ uvedl Petr Dostál z Ústavu techniky a automobilové dopravy Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

Principem funkce je zesílení, přenos a vizualizace zvuku, který plyne z „destrukce“ potraviny. „Naším cílem je zajistit grafickou podobu zvukové aktivity a uložit další parametry. A díky jejich záznamu můžeme následně srovnávat jednotlivé potraviny mezi sebou,“ popsal Dostál. Podle něj bude možné využít nový přístroj jako doplněk ke standardním metodám hodnocení jakosti potravin včetně párků a klobás. Křupavost potravin je dána nejen recepturou, ale i jejich čerstvostí. „S časem se křupavost mění a výrobce potřebuje znát rychlost změny a také ovlivnění křupavosti změnou receptury,“ dodal vědec.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].