Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Státy slibují na vývoj vakcíny stovky milionů eur

Ursula von der Leyen • Autor: REUTERS
Ursula von der Leyen • Autor: REUTERS

Až 7,5 miliardy eur (205 miliard korun) na vývoj vakcíny a léků proti koronaviru chce získat Evropská unie ve spolupráci s dalšími státy během v pondělí zahájené dárcovské konference. Sama EU věnuje v rámci této celosvětové snahy miliardu eur, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Konference je součástí globální iniciativy zahájené před dvěma týdny Světová zdravotnická organizace. Vedle unijních zemí v čele s Francií či Německem se na organizaci konference podílí Británie, Japonsko, Kanada či Saúdská Arábie a velké světové organizace a nadace. Podle von der Leyen musí země světa sjednotit síly, aby co nejrychleji získaly účinnou vakcínu a lék proti nemoci, jejíž šíření bezprecedentně zasáhlo život na celé planetě.

„Musíme je vyvinout, vyrobit a dostat je do všech koutů světa,“ prohlásila von der Leyen, podle níž je plánovaná částka pouze začátkem dlouhodobé snahy. Německá kancléřka Angela Merkel za svou zemi přislíbila věnovat v rámci konferekce 525 milionů eur. Francie podle prezidenta Emmanuela Macrona věnuje půl miliardy. K iniciativě, jejímž cílem je také koordinovat celosvětovou snahu o vývoj očkovací látky, se nepřidaly Spojené státy. Prezident Donald Trump v dubnu oznámil, že Washington přestávají financovat WHO, protože podle jeho názoru nezvládla pandemii nemoci covid-19. Trump navíc minulý týden přislíbil, že USA urychlí vlastní vývoj vakcíny, které by chtěl Bílý dům mít do konce roku k dispozici 100 milionů dávek. Podle expertů by ale v běžné praxi klinické testy zaručující bezpečnost a účinnost vakcíny měly trvat 12 až 18 měsíců.

Vláda schválila odložení EET do konce roku

Elektronická evidence tržeb - ilustrační foto • Autor: Shutterstock
Elektronická evidence tržeb - ilustrační foto • Autor: Shutterstock

Vláda na pondělním zasedání schválila odložení elektronické evidence tržeb (EET) pro všechny vlny do konce letošního roku. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo financí. už v úterý by se návrhem podle nedělního vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) měla zabývat Poslanecká sněmovna ve stavu legislativní nouze. Zatím Sněmovna schválila pozastavení celé EET na dobu stavu nouze a následující tři měsíce. Žádný podnikatel tak nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují. Nouzový stav je prozatím schválen do 17. května. Od 1. května měla být EET spuštěna v další vlně pro ty, kteří dosud neevidovali tržby. Jde například o řemeslníky nebo lékaře.

„Musíme pružně reagovat na závažnost krize a nechat ekonomiku pořádně nadechnout. V tuto chvílí je důležité, aby podniky vůbec fungovaly. Na priority řádného výběru daní a zajištění rovných podmínek pro byznys určitě nerezignujeme,“ uvedla Schillerová. Menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD přitom na začátku dubna nesouhlasil s návrhem opozičních poslanců z řad Pirátů, TOP 09, SPD, KDU-ČSL, ODS a STAN na odklad zavedení EET do dalších odvětví z letošního 1. května na 1. leden příštího roku. Sněmovní opozice EET dlouhodobě odmítá. Část zákonodárců z řad Pirátů, ODS, SPD, TOP 09 a STAN se kvůli nesouhlasu s novelou zákona o EET obrátila letos v lednu na Ústavní soud.

Státní zástupce obžaloval expremiéra Nečase kvůli křivé výpovědi

Petr Nečas • Autor: Milan Jaroš
Petr Nečas • Autor: Milan Jaroš

Obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek obžaloval bývalého premiéra Petra Nečase z křivé výpovědi. Zjistil to deník Aktuálně.cz, kterému to potvrdila místopředsedkyně Obvodního soudu v Praze 1. Případ, v němž Nečasovi hrozí až 3 roky vězení, se týká špehování jeho tehdejší manželky Radky Nečasové na podzim roku 2012, které v akci zvané Darwin provádělo Vojenské zpravodajství. Úkol monitorovat manželku premiéra dostali a přijali zpravodajci od tehdejší premiérovy milenky a šéfky jeho sekretariátu Jany Nagyové (dnes je již za bývalého předsedu vlády provdána a jmenuje se Nečasová). Chtěla mít přehled, co dělá její sokyně, a jak vyplynulo u soudu, který se kauzy týkal, domnívala se, že i Nečasová by mohla mít milence – a že na to přijde. Kauza přispěla v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády.

Poté, co vyšlo nezákonné špehování v létě 2013 najevo, vydal Nečas prohlášení, že o ničem nevěděl a nikdy by nepřipustil zneužití zpravodajských služeb. Když ale o tři roky později svědčil u soudu, zastal se své nové manželky a řekl, že zpravodajce vlastně úkoloval on kvůli nebezpečí, které mohlo hrozit jejich rodině - a že tehdejší šéfka sekretariátu jen vyřídila zpravodajcům jeho pokyn. To se u soudu o zneužití Vojenského zpravodajství ukázalo být v přímém rozporu s důkazy a dalšími výpověďmi. Jana Nečasová tehdy dostala podmínku. V druhé z jeho obžalob státní zástupci tvrdí, že Nečas s manželkou a s někdejším náměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem přislíbili v roce 2012 třem poslancům ODS lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu, a nechají tak projít vládní daňový balíček.

USA: Rusko a Čína zneužívají krize k prosazování svých zájmů v Evropě

Donald Trump • Autor: REX / Shutterstock Editorial / P
Donald Trump • Autor: REX / Shutterstock Editorial / P

Rusko a Čína zneužívají krize kolem šíření koronaviru k prosazování svých zájmů v Evropě. V rozhovoru s italským deníkem La Stampa to prohlásil americký ministr obrany Mark Esper, který zároveň označil za škodlivé snahy o prosazování mobilních technologií čínské společnosti Huawei.  „USA ví o tom, že některé země budou zkoušet využívat pandemie jako způsobu, jak investovat do kritických odvětví a infrastruktury, což bude mít v dlouhodobém měřítku dopad na bezpečnost,“ řekl šéf Pentagonu na otázku, zda se Rusko a Čína snaží zvýšit svůj vliv v těžce zasažené Itálii tím, že do země posílají pomoc. Moskva i Peking vyslaly do země své lékaře, lékařské vybavení a ochranné pomůcky.

„Potenciální soupeři se téměř určitě pokusí využít své účasti, aby prosadili svoje zájmy a vytvořili rozepře uvnitř NATO a Evropy,“ pokračoval Esper s tím, že Huawei a 5G jsou významnými příklady této činnosti prováděné Čínou. Řada čelných představitelů Spojených států v poslední době klade Číně za vinu šíření koronaviru. Šéf americké diplomacie o den dříve prohlásil, že USA mají důkazy, že se virus objevil poprvé v jedné z čínských laboratoří. Peking to opakovaně popírá.  Server Politico napsal, že otázka postoje k Pekingu se stala jedním z hlavních témat nadcházejících prezidentských voleb. Strategie Donalda Trumpa svalovat vinu za současný stav pandemie covidu-19 na Čínu začala před několika týdny; od té doby se rozšířila i do nižších pater americké politiky po celé zemi.

Starosta Kolář píše Ursule von der Leyen, Rusko kritizuje Řeporyje

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) napsal otevřený dopis předsedkyni  Evropské komise. Ursulu von der Leyen v něm vyzval, aby udělala něco pro odsouzení ruských útoků na členské státy EU. Popsal v něm hybridní válku Ruska, které momentálně zacílilo na Prahu. Kolář minulý měsíc odstranil z náměstí Interbrigády v městské části, kterou vede, sochu sovětského maršála Koněva; v důsledku tohoto rozhodnutí je teď pod ochranou. Policie detekovala, že mu hrozí nebezpečí z ruské strany. Ochrana souvisí i s tím, že do Prahy nedávno přijel s diplomatickým pasem pracovník ruských tajných služeb vybaven jedem, jak napsal Respekt. „Rusové nás již rok označují za nacisty … ruská ambasáda v Praze a ruští oficiální činitelé vyzývají české občany prostřednictvím sociálních sítí a dezinformačních webů k fyzické likvidaci těch, kdo v odstranění sochy ‚mají prsty‘,“ napsal starosta.

Kolář sochu nabídl k zapůjčení Muzeu paměti 20. století, jehož vybudování se v Praze chystá. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu pak oznámil, že za to chce starostu trestně stíhat. Spolu s Kolářem je pod policejní ochranou i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Hřib inicioval přejmenování náměstí, na němž sídlí ruské velvyslanectví, na náměstí Borise Němcova – zavražděného ruského opozičního politika a aktivistu. Pavel Novotný umístil v Řeporyjích pamětní desku připomínající podíl vlasovců na osvobození Prahy; to Moskva neuznává. Ruské velvyslanectví k tomu vydalo prohlášení: „O tom, na čí straně jsou sympatie některých politických sil v současné České republice, názorně svědčí odstranění pomníku osvoboditele Prahy a jejího čestného občana maršála I. S. Koněva a instalace pamětní desky kompliců válečných zločinců (jednotky vlasovců byly součástí SS) v předvečer 75. výročí osvobození Československa od nacismu. Je to jasný ústupek těm, kdo se snaží o revizi výsledků druhé světové války a ignoruje Chartu OSN a jiné mezinárodně právní a morální imperativy."

Trosky Pompejí dokazují, že Římané recyklovali

Byli zkušenými inženýry, předběhli dobu s podlahovým vytápěním, stavbou akvaduktů a použitím betonu coby stavebního materiálu. A nyní vychází najevo, že staří Římané byli také mistry recyklace odpadových materiálů, napsal server deníku The Guardian.  Zjistili to vědci zkoumající Pompeje - město, pohřbené pod nánosem sopečného popela poté, co v roce 79 našeho letopočtu vybuchla sopka Vesuv. Před městskými hradbami se našly velké hromady odpadu, které vypadaly, že tam byly jen tak vyhozeny. Nyní ale vědci odhalili, že městské hradby byly místem, kde se skladoval roztříděný odpadový materiál k dalšímu využití. Americká profesorka Allison Emmerson, která je členkou výzkumného týmu pracujícího v Pompejích, uvedla, že odpadky byly navršené kolem téměř celé vnější severní části hradeb, a také na několika dalších místech.

Některé z hromad byly vysoké několik metrů a obsahovaly kousky keramiky a sádrové omítky, které bylo možné znovu použít jako stavební materiál. Původně se předpokládalo, že se tyto hromady vytvořily během zemětřesení, které město zasáhlo asi 17 let před erupcí sopky, dodala Emmerson. Většina z nich byla odklizena v polovině 20. století, ale některé se ještě podařilo objevit. S pomocí  analýzy se nyní podařilo vystopovat část odpadu z městských staveb na předměstské skládky - a z nich zpět do města, kde byl tento materiál použit při stavbě budov například v podobě podlah. „Zjistili jsme, že část města byla vybudována z odpadů. Hromady před vnějšími hradbami nebyly materiál, kterého se chtěli zbavit. Vyvážel se za hradby, kde se shromažďoval a třídil, a poté se prodal k dalšímu využití,“ řekla Emmerson.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].