Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Na začátku dubna by mohla vláda začít uvolňovat opatření proti koronaviru

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Pokud počet nakažených nebude na konci března přesahovat osm a půl tisíce, začne vláda uvažovat o tom, že by zvolnila současná přísná opatření. Nejprve by se týkala průmyslových provozů a výroby, pak služeb a škol. V současnosti narůstá počet infikovaných dvacetiprocentním tempem. Pokud by to tak zůstalo, koncem března by v Česku bylo zhruba 5500 nakažených. Povolování hromadných akcí by přišlo na řadu jako poslední. Je také velmi pravděpodobné, že zákaz cestování do zahraničí bude platit přes celé léto.  Nakažených je v Česku aktuálně 1 165, první obětí se stal v neděli pětadevadesátiletý mu. Vyléčených je šest.

Plaga: Přijímačky budou, maturity možná ne

Robert Plaga • Autor: ČTK
Robert Plaga • Autor: ČTK

Ministr školství Robert Plaga (ANO) představil scénáře, podle kterých se budou v Česku řídit přijímací a maturitní zkoušky, až se školy zase otevřou. Přijímačky se budou konat dva týdny po otevření škol a ministerstvo nepočítá s tím, že by zkrátilo letní prázdniny. Nanejvýš by se podle aktuálních ministerských představ mohly přijímačky uspořádat až v první červencový týden. Plagovi úředníci vycházejí z předpokladů svých kolegů na ministerstvu zdravotnictví: to odhaduje, že se školy otevřou v květnu, nejpozději začátkem června.

termín bude velmi zajímat i letošní maturanty. Pokud se školy otevřou do prvního června, maturity se uskuteční v podstatě v běžném režimu, jen bez slohů. Kdyby se však školy otevřely až po prvním červnu, pro letošek maturitní zkoušky odpadají. Žáci dostanou známky na základě svých posledních tří vysvědčení. Kdo dostal v pololetí pětku, měl by dostat šanci na komisiální přezkoušení. Zástupci kantorů a škol mají k Plagově plánu několik výhrad, ale jen dílčích. Stejně tak opozice, se kterou Plaga své návrhy konzultoval.

Chybovost rychlotestů je osmdesát procent

Ilustrační foto • Autor: Milan Bureš
Ilustrační foto • Autor: Milan Bureš

Česko obdrželo z Číny sto padesát tisíc rychlotestů na odhalení koronaviru, ale s jeho odhalováním podle všeho příliš nepomohou. Jejich chybovost je totiž okolo osmdesáti procent. Využít by zřejmě šly hlavně jako ověřovací testy u lidí v končící karanténě, kteří nikdy nebyli pozitivně testováni. Po zasedání krizového štábu Moravskoslezského kraje kraje to řekla krajská hygienička Pavla Svrčinová. „My jsme si je ověřili v sobotu ve Fakultní nemocnici Ostrava, bohužel ta chybovost byla poměrně velká, takže my teď čekáme na výsledky dalšího testování v rámci celé republiky,“ uvedla s tím, že testy vykazovaly falešně pozitivní i falešně negativní výsledky.

„Testovali jsme ty, kteří vyhledali odběrové místo. Naštěstí jsme byli tak prozíraví, že okamžitě se odebíraly i vzorky na klasické vyšetření a to nám právě prokázalo tu chybovost testů,“ dodala hygienička. Podle manuálu Státního zdravotního ústavu rychlotesty odhalí protilátky viru, které se objevují v dostatečné míře tři dny po prvních příznacích. Nakažení lidé jsou ale podle ústavu infekční už dva nebo tři dny před objevením příznaků. „Algoritmus primárně počítá s testováním osob s klinickými příznaky, jako je horečka, kašel a dušnost,“ uvedl SZÚ. Podle České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku může být příznakem, který je předchází, ztráta čichu.

Orbán zatím nezískal absolutní moc

Viktor Orbán • Autor: REUTERS
Viktor Orbán • Autor: REUTERS

Maďarský premiér Viktor Orbán zatím neuspěl se svou snahou protlačit parlamentem zvláštní balíček zákonů, který by jeho vládě dával výjimečné pravomoci, výrazně by omezil parlament a potenciálně ohrozil svobodu slova. Aby zvláštní krizový zákon prošel ve zrychleném režimu, potřebuje Orbán hlasu čtyř pětin poslanců, tedy i hlasy opozice. A tolik nemá, jeho strana Fidesz má dvoutřetinovou většinu a opozice na pondělním zasedání hlasovala proti.

Nová opatření, určená pro dobu epidemie by dávala kabinetu možnost vládnout výhradně pomocí dekretů a bylo by jen a pouze na rozhodnutí  vlády, kdy krizové období a její pravomoci skončí. Zároveň obsahuje balík drakonické tresty několikaletého vězení za šíření poplašných zpráv. Formulace je ovšem tak gumová, že se pod ni dá schovat i běžná kritika vládních opatření v novinách či na sociálních sítích.

Španělsko hlásí víc než 2000 obětí epidemie

Plácido Domingo. 2018 • Autor: REUTERS
Plácido Domingo. 2018 • Autor: REUTERS

Za posledních 24 hodin zemřelo ve Španělsku 462 lidí, celkový počet mrtvých je 2182. Počet prokázaných nakažených také vzrostl, na 33 089 lidí. Španělsko je po Itálii druhou nejzasaženější zemí Evropy. Předseda vlády Pedro Sanchéz oznámil spoluobčanům, že mají chystat na vyvrcholení epidemie. Podle úředních odhadů by mělo přijít v půli týdne, pak - jak vláda doufá - by měly počty nových nakažených začít klesat. Nákaza koronavirem se prokázala u dvou ministryň Sanchézovy vlády, stejně jako u manželky premiéra. Sám Sanchéz se nemocí nenakazil. Nově oznámil, že se s pozitivním testem odebírá do karantény operní pěvec Plácido Domingo.

Odpůrci Mariánského sloupu chtějí odložit stavbu kvůli nákaze

 Díly Mariánského sloupu plují ke Karlovu mostu • Autor: Jakub Plihal
Díly Mariánského sloupu plují ke Karlovu mostu • Autor: Jakub Plihal

Spolek pro zachování současné historické podoby Staroměstského náměstí v Praze žádá o pozastavení stavby repliky Mariánského sloupu a její odložení. Důvodem je podle členů spolku hrozící nákaza koronavirem a nerespektování vládních opatření kvůli koronavirové pandemii.  Podle pražského zastupitele Jana Wolfa (KDU-ČSL) pokračuje stavba podle plánu a k jejímu omezení není důvod: na stavbě jsou dodržována bezpečnostní opatření související s nouzovým stavem, například nošení roušek. Podle spolku je ale problematick, že se věřící i v době krizových opatření shlukují u staveniště repliky Mariánského sloupu, společně se modlí a dotýkají se záboru kolem sloupu, u něhož jsou položeny květiny. Stavba sloupu začala letos 17. února a má trvat do poloviny září. Po dokončení se sloup stane majetkem města. Návrat sloupu na náměstí provázejí dlouholeté spory. Původní sloup ze 17. století svrhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie. O jeho návratu se diskutuje od 90. let. Společnost pro obnovu mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze má pro staveniště pronajatý pozemek o rozloze 289 metrů čtverečních. Nájem má sjednaný na dobu určitou do 15. září.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].