Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Vláda se poprvé omluvila za nedostatek zdravotnického materiálu

Tomáš Petříček  • Autor: Matěj Stránský
Tomáš Petříček • Autor: Matěj Stránský

Ministři české vlády se omluvili spoluobčanům za nedostatek respirátorů, roušek a dalších ochranných pomůcek. Vyslovili se tak ministr kultury Lubomír Zaorálek a ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD). Podle Petříčka je nedostatek materiálu “zlá situace a nemělo k ní dojít”. Chybějící respirátory a roušky ohrožují na zdraví hlavně zdravotníky, a mohou tak probíhající epidemii ještě zhoršit. K situaci se ale nijak nevyjádřil premiér Andrej Babiš (ANO), který jako předseda vlády nese za špatnou přípravu státu na krizi hlavní odpovědnost, navíc dlouho odmítal svolat Ústřední krizový štáb a většina pravomocí tak připadala jemu. Aktuálně je v Česku nakažených kolem čtyř set lidí, nikdo zatím novému viru nepodlehl, ale tři lidé jsou ve vážném stavu.

Platí zákaz vývozu léčiv, prodlužuje se ošetřovné

Zavřely školky, MŠ Motýlek se dezinfikuje; ilustrační foto • Autor: Milan Bureš
Zavřely školky, MŠ Motýlek se dezinfikuje; ilustrační foto • Autor: Milan Bureš

Vláda zakázala takzvaný reexport léčiv dovezených do Česka. Nařízení se týká všech léků registrovaných v EU. Cílem nařízení je, aby byl dostatek léků pro české občany. Rodiče školáků do deseti let budou pobírat takzvané ošetřovné ve výši 60 procent platu po celou dobu trvání epidemie. Ministerstvo práce a sociálních věcí původně zvažovalo rozšířit podporu i na rodiče dětí do patnácti let, ale výsledné nařízení jen prodlužuje stávající parametry ošetřovného.

Na cestě je vojenský speciál se nákladem 150 tisíc rychlotestů

Sanitka pro testování na koronavirus v terénu • Autor: David Malik / CNC / Profimedia
Sanitka pro testování na koronavirus v terénu • Autor: David Malik / CNC / Profimedia

Vojenský letoun, který má na palubě 150 tisíc testů, které pomohou rychle identifikovat nákazu koronavirem, vystartoval po poledni zdejšího času z čínského Šen-čenu. Přistát by měl v Praze ve středu brzy ráno. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že jeho úřad má v Číně zajištěných třicet milionů roušek, šest milionů respirátorů a čtvrt milionu ochranných obleků. V nejbližších dnech by měl materiál dorazit do Česka na palubě letadel Severoatlantické aliance. Je nutné připomenout, že vzhledem k celosvětové poptávce po zdravotnickém materiálu je každý takový příslib do poslední chvíle nejistý. Čeští pacienti se také pravděpodobně zapojí do testování léku s účinnou látkou remdesivir vyvinutého americkou firmou Gilead. Ta chce do testu vzít čtyři stovky lidí z padesáti zemí. Dopravu léku komplikuje zákaz leteckého provozu mezi Spojenými státy a Evropou, do Česka ji možná dopraví vládní speciál.

 

Z

V Libereckém kraji na veřejnosti už jenom s rouškou

Autor: HN  -  Libor Fojtík
Autor: HN - Libor Fojtík

Od úterních 18 hodin je na území Libereckého kraje zakázáno se pohybovat na veřejnosti (respektive v prostoru, kde je možnost potkat jiného člověka) bez zakrytých úst a nosu. Shodl se na tom krizový štáb Libereckého kraje, nařízení bude platit do odvolání. Liberecký kraj je zatím jediný, který takové nařízení zavedl. V Praze už od pondělí platí zákaz jezdit hromadnou dopravou bez roušky či šátku.

Unie pomůže firmám, které ohrožuje epidemie

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen • Autor: AP/ČTK
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen • Autor: AP/ČTK

Evropská komise ohlásila, že pomůže soukromým firmám, které ohrožují ochranná opatření vyhlašovaná napříč Unií. Na jednu stranu Komise výrazně uvolní pravidla, která zakazují členským zemím dotovat “své” podniky - v běžných časech má opatření sloužit férové soutěži napříč celou Unií. Podle plánů komisařů budou moci vlády poskytovat přímé granty a úlevy do výše v přepočtu 13 milionů korun. Stejně tak mohou snižovat úroky na půjčky, a pokud půjde o peníze určené k úvěrům pro podniky, budou moci členské země státními penězi podpořit i banky. Na straně druhé už Komise připravila balík víc než 120 miliard eur, který mají pomoci ekonomikám členských zemí. Česku takto EK přislíbila jednu miliardu eur.

UčíTelka má úspěch

Vzdělávací pořad UčíTelka pro žáky, kteří zůstali doma po uzavření základních škol, se stal v pondělí s průměrem 147 tisíc diváků druhým nejsledovanějším pořadem tohoto roku ve skupině od čtyř do 14 let. Mezi dětskými diváky měla podíl téměř 55 procent. UčíTelku mezi dětskými diváky předstihla jen soutěž Peče celá země. V divácké skupině do 12 let pak šlo o vůbec nejsledovanější TV pořad letošního roku v Česku. Zároveň jej sledovalo 155 tisíc diváků starších 15 let, což představuje podíl 12 procent. „Opakovaně jsme zaznamenali prosbu diváků, aby byl pořad uvolněn na iVysílání i v zahraničí, což je nově možné,“ dodala mluvčí ČT Karolína Blinková.  Projekt UčíTelka aneb Když děti učí telka vzniká na ČT2 s odbornou garancí ministerstva školství. ČT jej spustila zatím na dobu jednoho měsíce. Vyučování začíná v 09:00 hodin. Vždy v úterý a ve čtvrtek od 14:00 pomůže na programu ČT1 studentům, na něž čekají přijímací zkoušky na střední školy a víceletá gymnázia, pořad Škola doma.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].