Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Trump vyhlásil kvůli epidemii zákaz cest z Evropy do USA

Donald Trump • Autor: REUTERS, Paul Sancya
Donald Trump • Autor: REUTERS, Paul Sancya

Evropu ve stále větší míře paralyzuje koronavirus a jednotlivé vlády podnikají razantní kroky ve snaze zabránit šíření nákazy. V Itálii, která je už několik dnů v karanténě, jsou od čtvrtka uzavřené kromě prodejen potravin a lékáren obchody i restaurace. Slovensko nově na své území vstup umožní jen lidem, kteří mají v zemi trvalý pobyt, přechodný pobyt nebo jiné povolení k pobytu. O nadcházejícím víkendu budou uzavřena nákupní centra s výjimkou prodejen potravin, lékáren a drogerií. Některé země uzavírají hranice, částečně i Česko. První oběti koronaviru jsou hlášeny z Řecka, Rakouska a Polska. Z evropských zemí je nejvíce zasažená právě Itálie, kde se nakazilo přes 12 000 lidí a nemoci COVID-19 podlehlo 830 z nich.  Americký prezident Trump evropským zemím vytkl, že neudělaly dost pro to, aby zabránily rozšíření nákazy z Číny na svém území. Kvůli tomu vyhlásil v noci na čtvrtek 30denní zákaz veškerých cest do USA z Evropy s výjimkou Británie a několika dalších evropských států mimo schengenský prostor. „Koronavirus je globální krizí a vyžaduje spolupráci spíše než jednostranný postup,“ reagovali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a šéf Evropské rady Charles Michel. Nelíbí se jim, že Trump s evropskými partnery rozhodnutí nekonzultoval.

Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus vzkázal všem zemím, aby zesílily úsilí v boji proti pandemii. Zároveň je podle něho nutné, aby všechny státy „našly rovnováhu mezi ochranou zdraví, prevencí ekonomických a sociálních problémů a dodržováním lidských práv“. Uznávaný čínský epidemiolog Čung Nan-šan řekl, že pokud budou země brát šíření nákazy vážně a budou připraveny podnikat razantní opatření, mohla by být pandemie během pár měsíců za námi. Je ale nutné, aby se všechny státy řídily nařízeními WHO a zasáhly na celostátní úrovni. Mezi státy, jež uzavírají školy, školky nebo univerzity, patří nově Norsko, Litva a Irsko. V Polsku ministr zdravotnictví vyhlásí stav epidemiologického ohrožení. Kvůli obavám z hospodářských následků šíření koronaviru a v reakci na restrikce v letecké dopravě prudce klesají akcie v Evropě i ve Spojených státech.

Koronavirus v Česku: Vláda vyhlásila nouzový stav

Hasiči s policisty a celníky na hraničním přechodu v Rozvadově; ilustrační foto • Autor: ČTK, Chaloupka Miroslav
Hasiči s policisty a celníky na hraničním přechodu v Rozvadově; ilustrační foto • Autor: ČTK, Chaloupka Miroslav

Česká vláda kvůli šířícímu se koronaviru vyhlásila nouzový stav  na 30 dní. Omezení se dotknou cest přes hranice a provozu restaurací, lidem se zavřou krytá sportoviště, kluby i knihovny, zakázány budou akce nad 30 účastníků. Obchody zatím zůstanou otevřené. Akce s účastí přesahující 30 lidí zakáže stát od pátečních 06:00 do odvolání. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní a náboženské akce, slavnosti, poutě, přehlídky nebo trhy. Neplatí pro schůze ústavních orgánů, soudy nebo pohřby. Čeští a moravští biskupové ruší bohoslužby. V pátek od 06:00 začne platit také zákaz vstupu veřejnosti na sportoviště, do posiloven, na koupaliště, do wellness zařízení a saun, hudebních a společenských klubů, knihoven či galerií. Zároveň musejí zastavit provoz stravovací služby v nákupních centrech. Od pátku bude mezi 20:00 a 06:00 zakázán vstup do provozoven stravovacích služeb. Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil, že vláda se bude zabývat možností uzavření obchodů s výjimkou potravin a lékáren.

Od soboty bude při cestách z Česka do všech okolních zemí zakázána veškerá autobusová, vlaková a lodní doprava cestujících. Cestovat za hranice bude možné pouze automobily. Částečně bude omezen i letecký provoz. Na německých a rakouských hranicích budou o půlnoci na sobotu zatím do středeční půlnoci znovuzavedeny kontroly. Hranice bude možné přejít na čtyřech přechodech s Rakouskem a na sedmi s Německem. Dalších sedm bude otevřeno pro přeshraniční styk. Německo i Rakousko vláda zařadila mezi 15 rizikových zemí, odkud bude do ČR zakázaný vstup cizinců. Patří k nim i Čína, Itálie, Francie, Španělsko nebo Británie. Českým občanům vláda zakázala cestovat do těchto zemí, výjimka platí pro řidiče zásobování nebo záchranáře. Dostanou ji také Češi pracující na rakouské nebo německé straně hranic.

Vystrčil neprosadil žádost o výměnu čínského velvyslance

Nově zvolený předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) • Autor: ČTK, Deml Ondřej
Nově zvolený předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) • Autor: ČTK, Deml Ondřej

Předseda horní komory parlamentu Miloš Vystrčil (ODS) ve čtvrtek oznámil zrušení zahraničních cest senátorů včetně cesty na Tchaj-wan, kterou plánoval jeho předchůdce Jaroslav Kubera. Důvodem jsou státem přijatá opatření proti šíření koronaviru. Podle Vystrčila však aktuální rozhodnutí není konečné, o cestě bude nadále uvažovat poté, co opatření pominou. „Shodli jsme se, že je potřeba zrušit všechny zahraniční cesty včetně cesty na Tchaj-wan. Senátoři na žádné zahraniční cesty vyjíždět nebudou,“ řekl Vystrčil s odkazem na středeční schůzku nejvyšších ústavních činitelů. Podle svých slov zde spolu s ostatními účastníky  apeloval na prezidenta Miloše Zemana, aby zrušil cestu do Číny plánovanou na duben.

Předseda Senátu také řekl, že během jednání neúspěšně požadoval výměnu čínského velvyslance spolu s omluvou čínské ambasády. Důvodem je dopis, v němž hrozí trestem pro české firmy v Číně i pro samotného Kuberu v případě, že by tehdejší předseda Senátu na Tchaj-wan odcestoval. „Respektuji, že jsem byl přehlasován. Prohrál jsem 3:1, v politice vyhráváte i prohráváte,“ uvedl Vystrčil. Názor podle něj změnil i premiér Andrej Babiš (ANO), který se v minulosti vyslovil pro odvolání velvyslance. Vystrčil dodal, že požádá o schůzku ministra zahraničí a prezidenta a bude s nimi chtít o činnosti čínské ambasády dál jednat.

Lidé mohou vidět filmy na webu, kde pokračuje i Jeden svět

Portrét dívky v plamenech
Portrét dívky v plamenech

Filmové premiéry a projekce se zřejmě kvůli zákazu akcí s více než třiceti účastníky stále více budou přesouvat na internet. Na portálu DAFilms.cz vidět dva dokumenty, které měly předpremiéru na festivalu Jeden svět. Jejich premiéra v kinech se zatím odkládá. Ceněné tituly  Země medu a Pro Samu si mohou zájemci stahovat do 19. března. On-line premiéru má také historická romance Portrét dívky v plamenech, kterou lze vidět na portálu Aerovod.

Pořadatelé přehlídky Jeden svět, kteří 10. března festival přerušili kvůli koronaviru,  oznámili, že zpřístupní divákům své filmy on-line. „Ve spolupráci s online kinem DAFilms.cz festival uvede vybrané filmy napříč sekcemi, které měly naplánované projekce ve zbývajících dnech konání akce,“ řekl mluvčí festivalu Martin Černý. Od čtvrtka 12. března do úterý 17. března mohou diváci sledovat dostupné tituly právě na webech dafilms.cz a jedensvet.cz. Jednotlivé filmy jsou dostupné k přehrání online za 59 korun. Pro možnost on-line sledování se rozhodli i pořadatelé Cen divadelní kritiky, které se budou v Praze předávat 16. března.

Na extremistickou část AfD bude dohlížet kontrarozvědka

Björn Höcke, AfD • Autor: REUTERS
Björn Höcke, AfD • Autor: REUTERS

Spolkový úřad pro ochranu ústavy potvrdil podezření, podle něhož je část nejsilnější německé opoziční strany AfD, skupina Křídlo (Der Flügel), extremisticky zaměřená. Na skupinu ta bude dohlížet německá civilní kontrarozvědka, která zařadila Křídlo do kategorie, v níž na ně bude moci dohlížet s nasazením všech prostředků využívaných zpravodajskými službami. Znamená to například, že bude moci smět sbírat a ukládat data k jednotlivým lidem spojovaným s Der Flügel, sledovat je nebo najímat informátory.

Zakladatelem a hlavním představitelem skupiny Der Flügel je Björn Höcke, šéf AfD v Durynsku, kterého je podle rozhodnutí Správního soudu možné označit jako „fašistu“. Do skupiny patří i Andreas Kalbitz, který v minulosti udržoval kontakty s neonacisty. Alternativa pro Německo byla založena v roce 2013. Je zastoupena v regionálních parlamentech všech německých spolkových zemí a je třetím nejsilnějším uskupením ve Spolkovém sněmu. Kontroverzní výroky jejích členů vešli do povědomí především v období migrační krize před pěti lety. V souvislosti s pravicovým extremismem zařadil již loni v lednu Spolkový úřad pro ochranu ústavy Der Flügel spolu s mládežnickou organizací strany Junge Alternative na seznam „podezřelých případů“.

V liberecké zoo se poprvé narodil mravenečník

V zoologické zahradě v Liberci se poprvé narodilo mládě mravenečníka velkého. Druh, který patří k ohroženým vyhynutím ve střednědobém období, chová zahrada od roku 2017, kdy získala samce z Maďarska. O rok později ho doplnila samice. Mravenečník je oblíbený mezi návštěvníky, přitahuje hlavně děti. Mládě je pro liberecké chovatele úspěchem. Na svět přišlo 28. února a má se čile k světu. Narození mláděte ještě letos v liberecké zoo neplánovali. Když ale upravovali jejich expozici, museli dát zvířata k sobě a tehdy došlo ke spojení, ze kterého je teď mládě. „Prospívá dobře, viditelně roste. Samice se stará a chová se perfektně,“ řekl hlavní zoolog Luboš Melichar. Návštěvníci ale podle něj zatím nový přírůstek vidět nemohou. Jedním z důvodů, proč se nejstarší zoo v Čechách rozhodla pro chov mravenečníka velkého, je podle Melichara jeho zařazení do kategorie VU (vulnerable, zranitelný). „Ta se přiřazuje druhům, které čelí nebezpečí vyhynutí ve střednědobém horizontu, pokud se nezmění podmínky v oblastech, kde se nacházejí,“ řekl. Pro chovný pár využila zoo izolovanou expozici se zatepleným zázemím, které je pro teplomilného mravenečníka životní nutností. „Celý prostor také akceptuje samotářský život samce a samice mimo dobu páření,“ doplnil hlavní zoolog liberecké zahrady.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].