Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

V Teheránu se zřítilo letadlo ukrajinských aerolinek

Zbytky havarovaného ukrajinského letounu • Autor: via REUTERS
Zbytky havarovaného ukrajinského letounu • Autor: via REUTERS

Krátce po vzletu se na teheránském letišti zřítil letoun ukrajinských aerolinek. Všichni lidé na palubě zahynuli. V letadle pravidelné linky Teherán - Kyjev cestovalo 176 lidí, většina z nich byla občany Íránu a Kanady. Letadlo se po vzletu chovalo zcela normálně, stoupalo do výšky dvou a půl kilometru, ale pak, aniž vyslalo tísňový signál, přerušilo kontakt a zřítilo se. Ukrajinské aerolinky jsou cenově dostupná, ale zavedená společnost. S bezpečností nikdy neměla problémy, je to první zřícené letadlo od roku 1992, kdy UIA vznikly.

Katastrofa podle všeho nijak nesouvisela se současnou krizí mezi Íránem a Spojenými státy. Nejpravděpodobnější příčinou byla technická závada motoru. Oficiální šetření ale teprve začalo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který přerušil návštěvu nedalekého Ománu, vyjádřil soustrast všem pozůstalým a varoval před “spekulacemi a neověřenými teoriemi”.

Írán zaútočil raketami na americké základny v Iráku

Íránci oslavují vystřelení rakety na základny s americkými vojáky • Autor: via REUTERS
Íránci oslavují vystřelení rakety na základny s americkými vojáky • Autor: via REUTERS

Jako odvetu za zabití generála Kásima Solejmáního vystřelil v noci na středu Írán víc než tucet raket na dvě americké základny v Iráku. Podle dostupných informací neměl útok žádné vojenské ani civilní oběti. Írán označil raketový útok za “přiměřenou odpověď” na americký atentát na Sulejmáního. Právě takový průběh útoku byl pravděpodobně íránským cílem. Jeho načasování bylo symbolické, rakety vylétly zhruba ve stejný čas, kdy Sulejmání zemřel – a také cíl měl zaručit, že o život nikdo nepřijde.

Obě základny byly v plné pohotovosti a útok očekávaly. Írán před vypuštěním raket uvědomil iráckou vládu, na jejímž území se americké základny nacházejí. Podle analytiků si íránské vedení uchovalo tvář, neboť odpovědělo na americkou agresi, a zároveň konflikt prozatím nijak neeskaluje. Írán se teď pravděpodobně vrátí ke svému osvědčenému způsobu vedení boje, tedy skrze spřátelené milice. Ajatolláh Chameneí označil raketový útok za “facku do tváře” Americe; konečná odpověď na Sulejmáního smrt bude podle íránského duchovního vůdce znamenat konec americké přítomnosti na Blízkém a Středním východě.

 

Rok 2019 byl druhý nejteplejší od roku 1961

Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Podle českých hydrometeorologů byl loňský rok druhý nejteplejší od roku 1961. Teplejší byl jen rok 2018. V závěsu jsou roky 2014 a 2015. Loňský rok byl o 1,6 stupně Celsia teplejší, než je dlouhodobý průměr. I když i v loňském roce trápilo tuzemskou půdu sucho, které panuje minimálně od roku 2015, co se týče srážek, řadí loňský rok hydrometeorologové mezi normální.

Loni zemřelo na českých silnicích méně lidí

Ilustrační foto • Autor: Ludvík Hradilek
Ilustrační foto • Autor: Ludvík Hradilek

Další čerstvá statistika říká, že v loňském roce zemřelo na českých silnicích 547 lidí. Je to o osmnáct méně než v předchozím roce a zároveň je to třetí nejnižší počet od roku 1961. I tak je to však výrazně vyšší počet mrtvých než v zemích západní a severní Evropy. Podle policistů je nejčastější příčinou nevěnování se řízení, příliš rychlá nebo nebezpečná jízda a jízda v protisměru. Nejtragičtějším měsícem byl srpen, kdy zemřelo 62 lidí.

Epidemie spalniček v Demokratické republice Kongo se zhoršuje

Spalničky • Autor: Profimedia, Sciencephoto RM
Spalničky • Autor: Profimedia, Sciencephoto RM

Šest tisíc lidí už podlehlo spalničkám v Demokratické republice Kongo (DRK). Podle Světové zdravotnické organizace WHO je to aktuálně nejhorší epidemie této nemoci na světě. Stav epidemie je v DRK vyhlášen od června 2019. Odhaduje se, že spalničky na světě ročně zabijí přes sto tisíc lidí.

V loňském roce se nakazilo v DRK 310 tisíc lidí, od září se konžská vláda a WHO snaží o masivní očkování obyvatel. Podařilo se tak sice očkovat přes osmnáct milionů malých dětí, ale špatná infrastruktura i útoky na očkovací centra stále umožňují šíření nemoci. V zemi se zároveň šíří ebola, která tu už v druhé největší epidemii této nemoci v dějinách zabila zhruba 3000 lidí.

Hvězdné jesličky ohromily astronomy

Astronomové ohlásili objev jakýchsi hvězdných jeslí - struktury z plynu a prachu, která je součástí naší galaxie Mléčná dráha a kde se rodí nové hvězdy. V jeslích vzkvétají víc než tři miliony Sluncí. Objev je o to překvapivější, že je v podstatě za rohem, tedy za hranicí Sluneční soustavy.

Podle měření je “vlna”, což je nejbližší pojmenování nově objevené struktury, zhruba devět tisíc světelných let dlouhá (šířka naší soustavy je půl světelného dne). Vědci se nyní začínají přít, jak jesle vznikly; zároveň objev otevírá cestu k lepšímu pochopení hvězdného vzniku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].