Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Benešovská nemocnice je zpět v plném provozu

Nemocnice v Benešově; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Nemocnice v Benešově; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Benešovská nemocnice, kterou v polovině prosince napadli kyberútočníci a vyřadili z provozu její počítačový systém, zprovoznila své laboratoře a internu, její provoz je tak zcela obnoven. Kryptovirus nemocnici ochromil 11. prosince. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil, odborníci soudí, že benešovská nemocnice měla smůlu a stala se testovacím objektem neznámých útočníků.

Nemocnice během ledna a února provede všechny odložené operace, ministerstvo zdravotnictví má zároveň v plánu uspořádat v lednu celostátní konferenci, kde se zástupci benešovské nemocnice podělí s kolegy o své zkušenosti.

Požáry v Austrálii se zhoršují

Požáry v Austrálii • Autor: ČTK/AP
Požáry v Austrálii • Autor: ČTK/AP

Průměrná teplota ve všech australských státech překročila čtyřicet stupňů Celsia a požáry po celém kontinentu zesilují. Austrálie se s katastrofickými požáry buše potýká od září. Nejhorší je situace na jihovýchodě kontinentu, ve státě Victoria. S nekontrolovatelnými požáry ale zápasí hasiči i ve všech zbývajících státech. Podle meteorologů se situace v úterý ještě  zhorší.

Vlnu veder a sucha na australském kontinentě způsobuje teplotní anomálie v Indickém oceánu. Její výskyt se v posledních třiceti letech proměňuje, což velmi pravděpodobně souvisí se změnou klimatu.

Ukrajinské-ruská výměna zajatců

Ukrajina a ruští separatisté si vyměnili zajatce  • Autor: REUTERS
Ukrajina a ruští separatisté si vyměnili zajatce • Autor: REUTERS

Ukrajina a Rusko (respektive ruské satelitní samozvané republiky na ukrajinském území) si vyměnily na dvě stě válečných zajatců. Na Ukrajinu dorazilo 76 lidí, do Ruska putovalo 124 lidí. O výměně se vyjednávalo několik let, dohoda padla v prosinci. Výměna proběhla ve frontovém městě Horlivka.

Ukrajina je od roku 2014 ve válce s Ruskem, které po kyjevské revoluci anektovalo a následně začalo okupovat část východu země. Nynější výměna zajatců je již druhá, první proběhla v září.

Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy půjde do vězení na 15 let

Zprostředkovatel vraždy Kuciaka uzavřel novou dohodu, odsedí si 15 let • Autor: © Bobby Yip / Reuters
Zprostředkovatel vraždy Kuciaka uzavřel novou dohodu, odsedí si 15 let • Autor: © Bobby Yip / Reuters

Zoltán Andruskó si odsedí patnáct let. Vyplývá to z nové dohody o vině a trestu, kterou zprostředkovatel vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové uzavřel s prokurátorem. Původní dohoda zněla na deset let, soud ji ale označil za nespravedlivou a navrhl trest zvýšit. Andruskó se k činu doznal výměnnou za nižší trest.

Andruskovo líčení předchází procesu s dalšími obviněnými z vraždy dvou mladých lidí, který začne třináctého prosince: podnikatelem Mariánem Kočnerem a třemi dalšími lidmi. Soud probíhá v Pezinku, na půdě Specializovaného trestního soudu. Všem čtyřem hrozí doživotí.

Doprava do hor zkolabovala - opět

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Silnice do Pece pod Sněžkou a Špindlerova Mlýna se opět ucpaly, policisté je před polednem musely uzavřít. Parkoviště v obou střediscích se zaplnila už ráno. Konec roku je pro obě krkonošská střediska vrcholem sezony - lidé přijíždějí trávit na horách přelom roku, spolu s nimi vyráží na hory i jednodenní návštěvníci.

Nejkrásnější vesmírné obrazy za uplynulý rok

Britská BBC pro své čtenáře připravila kompilaci nejpůsobivějších (nebo nejlegračnějších, nebo jakkoliv jinak zajímavých) obrazů z teleskopů a dalších vesmírných fotoaparátů. Nechybí kosmický sněhulák, selfie z Marsu nebo portrét našeho vzdáleného galaktického dvojčete.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].