Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Ústavní soud: Při vydání Nikulina Američanům nastala chyba

Robert Pelikán • Autor: Milan Jaroš
Robert Pelikán • Autor: Milan Jaroš

Exministr spravedlnosti Robert Pelikán pochybnil při loňském vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Rozhodl o tom Ústavní soud v rámci posuzování Nikulinovy stížnosti, že před vydáním nebyla definitivně dořešena jeho žádost o azyl. Ústavní soud Pelikánovo rozhodnutí zrušil. Fakticky to na kauzu nemá žádný vliv – Nikulin je od loňského března v USA, kde čeká na soud kvůli obvinění z útoků na sociální sítě LinkedIn nebo na webové úložiště Dropbox. Soud vysvětlil smysl svého rozsudku tím, že by měl fungovat jako návod pro příště, navíc rozsudek otvírá pro Nikulina a jeho tuzemské obhájce možnost vymáhat po státu náhradu škody.

Podle rozsudku zvolil Pelikán nezákonný postup, protože česká justice ještě ve fázi kasační stížnosti řešila Nikulinův případný nárok na azyl. Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu se ovšem Rus v azylovém řízení nemohl domáhat ochrany před vydáním do třetí země, protože by šlo o rozpor s podstatou institutu mezinárodní ochrany. V případu šlo mimo jiné o vysokou politiku a soupeření Spojených států a Ruska o muže s podstatnými informacemi. Washington o Nikulina, chyceného na českém území, usiloval především proto, že měl disponovat informacemi o ruském ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Theresa May lobbovala v Berlíně a Paříži za odklad Brexitu

Theresa May • Autor: REUTERS
Theresa May • Autor: REUTERS

Britská premiérka Theresa May v Berlíně vyjednávala půldruhé hodiny s německou kancléřskou Angelou Merkel o tom, jak se vyhnout tvrdému neřízenému brexitu a jak případně brexit odložit do června. Večer Theresa May odletěla na jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem do Paříže. Schůzky se konaly den před dalším summitem EU, kde mají ve středu lídři evropských zemí rozhodnout o dalším postupu.

V pátek totiž Británii vyprší termín, kdy má Unii opustit. A to buď podle dohody, na jejíž podmínkách se ale britská politická scéna není zatím schopna dohodnout, anebo „natvrdo“ bez dohody, což je varianta, která by vyvolala chaos v zahraničním obchodě, daňových otázkách a mnoha dalších oblastech. Britská premiérka usiluje o další odklad až do června, evropští lídři ale doposud uváděli, že podmínkou odkladu by měl být nějaký náznak Londýna, jak k dohodě dospět, případně příslib voleb nebo nového referenda.

Jourová: Facebook slíbil čistší hru ohledně zacházení s daty

Věra Jourová • Autor: Milan Jaroš
Věra Jourová • Autor: Milan Jaroš

Americká společnost Facebook se po diskuzi s Evropskou komisí a úřady na ochranu spotřebitelů rozhodla upravit podmínky používání své sítě a jasně vysvětlit, jakým způsobem nakládá s údaji o uživatelích. Informovala o tom Evropská komise v tiskové zprávě.

Facebook podle komise zahrne do podmínek používání nový text, ve kterém vysvětlí, že poskytuje uživatelům své služby zdarma výměnou za souhlas se sdílením jejich dat a s tím, že budou vystaveni reklamě. „Uživatelé nyní jasně pochopí, že jejich data jsou touto sociální sítí využívána k prodeji cílené reklamy,“ uvedla evropská komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová. Nová opatření mají být zavedena do června.

Tajemník SPD dostal podmínku za výrok, že „buzeranti a lesby jsou nemoc“

Jaroslav Staník • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Jaroslav Staník • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil bývalému tajemníkovi SPD Jaroslavu Staníkovi roční podmíněný trest kvůli výrokům, které pronesl ve sněmovní restauraci na adresu homosexuálů, Romů a Židů. Muž má také zaplatit 70.000 korun. Podle soudkyně Heleny Králové se dopustil trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Rozhodnutí není pravomocné, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Staník podle obžaloby předloni v říjnu ve sněmovně mimo jiné uvedl, že „buzeranti a lesby jsou nemoc, a měli by se střílet již po narození“. Prohlásil údajně také, že by se homosexuálové, Romové a Židé měli posílat do plynu. Staníka podle soudkyně usvědčily zejména výpovědi někdejších poslanců Martina Lanka a Marka Černocha z hnutí Úsvit vedeného dnešním šéfem SPD Tomio Okamurou. Staník vinu odmítá, prý jen zapíjel volební úspěch a menšiny nehaněl. Motivem celého stíhání je podle něj poškodit SPD a zastrašit občany, „aby si nestěžovali a byli zticha“.

V Beskydech odchytili medvědici, dostala obojek s GPS

Vždy s jednodenním zpožděním. (Michal Bojda ukazuje odlitek
medvědovy stopy) • Autor: Matěj Stránský
Vždy s jednodenním zpožděním. (Michal Bojda ukazuje odlitek medvědovy stopy) • Autor: Matěj Stránský

Ochráncům přírody se podařilo v pondělí večer odchytit v Beskydech divoce žijící medvědici, která se v okolí Lysé hory pohybovala už několik týdnů a zneklidňovala místní obyvatele. Dostala telemetrický obojek, který bude sledovat data o jejím pohybu. V úterý ráno bylo zvíře na stejném místě opět vypuštěno do volné přírody. Informaci médiím potvrdila beskydská Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Medvědice váží 106 kilogramů. Samici se podařilo odchytit do nastražené klece, které byly v terénu rozmístěny čtyři. „Na medvěda jsme líčili ryby, kukuřici a jablka. Po zhruba čtrnácti dnech do klece v pondělí večer vlezl, přivolaný veterinář jej uspal a ve spolupráci s kolegy z polského Tatranského národního parku mu nasadil telemetrický obojek a čip. Jedná se o medvědici, dnes ráno byla na stejném místě vypuštěna,“ řekl ČTK František Jaskula z agentury.

Březen byl pátý nejteplejší za 59 let, vrací se problém se suchem

Koberce květů na pražském Petříně a slunečné počasí dávaly 28. března najevo • Autor: ČTK
Koberce květů na pražském Petříně a slunečné počasí dávaly 28. března najevo • Autor: ČTK

Letošní březen byl pátý nejteplejší od roku 1961. Průměrná teplota vzduchu dosáhla 5,6 stupně Celsia, tedy o 2,7 stupně víc než normál, počítaný jako průměr z let 1981–2010. Vyplývá to z nově zveřejněných meteorologických dat.Nejde o absolutní rekord – v březnu 2014 a 2017 bylo tepleji, v březnu 1989 a 1974 bylo stejně jako letos. Podle týmu InterSucho se přesto letos vrací loňský problém se suchem, extrémně suchá půda je nyní na osmi procentech území.

Vodní rezerva v půdě je letos výrazně nižší než ve stejnou dobu před rokem. Špatná situace je především na severozápad od Prahy, na Hané, na jižní Moravě a také na Opavsku a podél Odry. Podle aktuálních údajů z pondělka je na 95 procentech území výrazně nižší vlhkost půdy, než je obvyklé. „A bohužel výrazné zlepšení v nedohledu – předpověď srážek i sucha je dosti pesimistická,“ stojí ve zprávě týmu InterSucho.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].